kedd, augusztus 17, 2010

Lecsóleves tojássárgával töltött derelyével

Van aki tojással szereti, van aki rizzsel, van aki pedig csak úgy magában, esetleg egy szelet kenyérrel - de általában darabostól egészen homogén állagig terjedő "trutyi" formájában kerül az asztalra: a lecsó. Mivel sok paprikát hoztam magammal otthonról, ezért egyik részéből lecsót terveztem készíteni. A tavalyi ratatouille variációimat felidézve olyan ötletem támadt, hogy a francia lecsóból készült levesemet átültethetném a mi lecsónkra is. Elvégre jelenleg minden alapanyag - paradicsom, paprika, hagyma és fokhagyma - épp idényben is van hozzá.


Magát a levest úgy készítettem, mint ahogy hagyományos lecsót is főzök. Azaz először kiolvasztottam füstölt húsos szalonnából zsírt, ezen üvegesre sütöttem egy szép nagy fej friss hagymát, majd a fokhagymát és paradicsomot ill. tv paprikát feldarabolva hozzáadtam. Ehhez került még egy kis darab apróra vágott kolbász, ami enyhe pikáns ízt adott. A leves ugyanis bármennyire is piros, külön pirospaprikát nem adtam hozzá. Fedő alatt főztem puhára a zöldségeket, hogy minél több levet kapjak. A lecsót végül egy finom lyukú passzírozó malmon tekertem át, hogy megszabaduljak a héjaktól, de egyben a paradicsom és paprika húsa pedig belekerüljön a levesbe.


Sokat gondolkodtam a levesbetéten. Ditém a tojásos változatot kedveli, én inkább rizzsel (és sok fahéjjal) szeretem a lecsót. Rizses levesbetétre nem volt ötletem, viszont tojásra azt találtam ki, hogy derelyét / raviolit töltök meg tojássárgával. Attól féltem, hogy át fog ázni a tészta a sárgája körüli vékony fehérjerétegtől mire a vízbe dobom, de szerencsére nem ázott át és szépen fel tudtam szedni a munkafelületről. Kb. 1,5 perc alatt meg is főtt, vagyis a lágy tojásnál jóval kevesebb időre van szükség, de itt ugyebár a sok tojásfehérjével ellentétben csak egy vékony tésztaréteget kellett átmelegíteni, hogy a sárgájához is elérjen a hő.


Egy csipetnyi friss kakukkfűlevéllel szórtam meg a derelyét és köréje szedtem a forró lecsólevesből. A derelyében a sárgája még enyhén folyós maradt, vagyis pontosan ideális ahhoz, hogy néhány kanál erejéig el lehessen kavarni a levessel - tojásos lecsót idézve. (recept)

7 megjegyzés:

flatcat írta...

Wow. :)
Bár én a lecsót csak natúran szeretem, de ez a fajta tojásos változat most nagyon megfogott! Nagyon jól hangzik! :)

sajtkukac írta...

Hát ez szenzációs!!! Nálam a csípős-gerslis vátozat a nyerő, de ez hihetetlenül ötletes!!

andrea írta...

Ez igen! Remek ötlet, odavagyok minden összetevőjéért külön-külön is.

Rossamela írta...

Szép!

Unknown írta...

flatcat: Köszi, örülök, hogy tetszik! Tökéletes volt bele a tojássárgával töltött ravioli. Csak nagyon óvatosnak kell lenni, nehogy töltés előtt vagy közben kipukkadjon a sárgája, mert akkor hasznavehetetlen lesz - vagyis rántottába megy.

sajtkukac: Köszi! Gerslivel még nem kóstoltam a lecsót, de akár azt is szórhatsz a levesbe betétként ;)

andrea: Köszi szépen, örülök, hogy tetszik!

Rossamela: Köszi! Finom is ;)

á la carte kulinaria írta...

Nagyon szuper ötlet!!

Unknown írta...

Köszi szépen, örülök, hogy Neked is tetszik ;)