péntek, augusztus 20, 2010

Propoliszos méz fagylalt szederrel

Otthonlétem alatt végre sikerült Ditémmel meglátogatnunk szüleimet új lakhelyükön, Veszprémben. Először jártunk most Veszprémben és nagyon tetszett a vár, a régi épületek, a kulturált környezet, a sok domb, a tiszta levegő, no s persze a Balaton közelsége. Szinte minden balatoni faluban ill. városban volt valami rendezvény. Mi az Almádiban megrendezett borünnepséget választottuk, ahol sok finom bor mellett igazi mézkülönlegességekre is rátaláltunk. A tótvázsonyi Keller Méhészet standjánál különböző izgalmas mézeket kóstoltunk, melyek közül mindenkinek a propoliszos méz ízlett a legjobban - bár a vaddohány mézből is vettünk 1-1 üveggel.


Apu elmondása szerint régebben csodaszerként terjesztették, viszont se Ditém, se én nem találkoztunk még eddig a propolisz fogalmával. A méhek a virágok rügyeinek ragadós váladékából gyűjtik össze ezt az anyagot, amely magas antioxidáns tartalmú, természetes antibiotikumként működik és található benne B1, B2, B6, C, E vitamin valamint ásványi anyagok. Azaz nagyon egészséges! Teába nem alkalmas, mert csak felkenődik a csésze oldalára, tisztán kóstolva is óvatosan érdemes ízlelgetni, mert a fogakhoz is erőteljesen tapad.

Rögtön a megkóstolás pillanatában elhatároztam, hogy fagyit fogok készíteni a propoliszos mézből. Az egyszerű tejes-tojásos alapba kavartam el a mézet, majd fagyigépben elkészítettem. Az édes ízt enyhén savanykás szederrel próbáltam egyensúlyozni, ami nagyon jó választás volt - a propoliszos fagyi és a szeder együtt zseniális párost alkottak. (recept)

A propoliszról az információk a propolisz.hu oldalról származnak. A méhészethez weboldalt nem találtam, de az üvegen alábbi adatok szerepelnek:
Keller Méhészet
Tótvázsony, Hajnal u. 8.
Tel.: +36 88 266-154 ill. +36 30 911 5657

4 megjegyzés:

flatcat írta...

Imádom a propoliszt! :) Pedig ez nálunk inkább csak a gyógyhatása miatt ismert, kulináris szempontból egyedül vagyok a rajongásommal az egész ismeretségi körünkben. Az is igaz, hogy többnyire alkoholos kivonat és szopogatós tabletta formájában lehet hozzájutni, pont a nyersen tapadós állag miatt, itt csak egy méhészetet ismerek Debrecenben, ahol van mézbe kevert, őrölt propolisz.
Szóval egyfelől istenien hangzik a fagyi, nekem még nem jutott eszembe a propoliszt turmixon kívül másba is beletenni, pedig nagyon jó ötlet! :)
Másfelől meg köszi az infot, hétfőn megyünk a Balatonra, lehet eljutunk a méhészetbe is (vagy legalább a termékeihez), mert itt már hónapok óta nem kapok propoliszos mézet. :)

Unknown írta...

Ezek szerint az ország más részein is lehet találkozni propoliszos mézzel ;) Örülök, hogy tetszik a fagyi! Remélem, jól fog telni a balatoni nyaralásotok és sikerül feltölteni a propoliszos méz készletedet is ;)

PartizánOrsi írta...

Nekem az egyik nagyapám hobbiméhész volt, én töle ismertem a propoliszt gyerekkoromban, leginkább a "por" változatát. De én azt (a többiekkel együtt) nem szerettem... pedig nagyon egészséges, de kisgyerekként ez kevéssé motivál.

Unknown írta...

Hmm, magában még nem kóstoltam, de így mézbe belekeverve rendkívül ízlett Ditémnek és szüleimnek is.
Kisgyerekként annyi szörnyű rossz dologra mondják rá, hogy egészséges - csak hogy megegyük. Talán innét is jön egy kicsit az asszociáció arra, hogy az egészséges rossz - pedig nem is ;)