szerda, szeptember 08, 2010

Báránycsülök kecskesajt-gnocchival

Nagyon szívesen készítek szépen lassan omlósan puhára pörkölődött báránycsülköt. Jobban, mint másféle húst, hiszen a báránynak (amennyiben még elég fiatalon vágták le) nagyon finom fűszeres íze van. Ehhez a fűszeres ízhez friss kecskesajtból szerettem volna gnocchit készíteni. Neten keresgélve a delicious days oldalán szereplő ricottás gnocchiba botlottam, amely a recept szerint állítólag 15 perc alatt elkészíthető.


A parmezánt egy éves pecorino szerű kecskesajtra cseréltem, a ricotta helyett pedig friss kecskesajtot használtam. Tényleg 15 perc alatt meg is volt a gnocchi és rendkívül könnyed, finom tésztát kaptam. A gnocchit csíkokra vágott széles babbal és vágási felületén sült paradicsommal kavartam el, majd a hús szaftjával locsoltam meg. Időközben elkészítettem a gnocchi ricottás változatát is, de kecskesajtból szerintem sokkal finomabb. A gnocchi önmagában akár gyors vacsorának is elkészíthető. (recept)

9 megjegyzés:

Ildy írta...

Nagyon jól néz ki! A ricottás gnocchival nem voltam kibékülve, nem ízlett. Lehet, kipróbálom így. Köszi az ötletet!

Nem vagyok mesterszakács írta...

Újabb telitalálat. Eddig nem készítettem gnocchit, de ideje elkezdeni:-)

Beatbull írta...

Ildy: Köszi! A sok paradicsomhéjjal a képen kicsit elégedetlen vagyok utólag, de így legalább tényleg egy rusztikus tányér. Kecskesajttal szerintem azért is volt finomabb, mert egyrészt több íze van, mint a ricottának és másrészt a zsírtartalma is magasabb, ami ugyebár ízfokozó hatású.

Nem vagyok mesterszakács: Örülök, hogy tetszik! Ez egy nagyon egyszerű és villámgyors változat gnocchira, a lényeg, hogy a lisztet lehetőleg ne a tésztába, hanem a munkafelületre tedd. Ragacsos lesz a tészta összekavarás után, de ha megszórod liszttel, akkor egész jól lehet hengerré görgetni. Elkavarásnál vigyázz, mert olyan könnyed a gnocchi, hogy könnyen szét tud esni kicsit erőteljesebb érintésektől.

flatcat írta...

Istenien hangzik! :) A ricottás nekem sem jött be, de ízesebb sajttal biztosan finomabb lehet.
A lágy tészta meg külön előny, olvastam egy gyors gnocchi készítési eljárást, miszerint csőr nélküli habzsákba kell tölteni és a lobogó vízbe vagdosni a kinyomott tésztát, ezzel ki is tudnám próbálni. :) (tudom, hogy nem lesz így a legszebb, de a gyorsaság mostanában nálam fontos tényező :) )

Beatbull írta...

flatcat: Köszi, örülök, hogy tetszik! Ez a habzsákos megoldás nekem is eszembe jutott, főleg így a habszifonos gnocchi kipróbálása után.

PartizánOrsi írta...

Ezt a báránycsülköt már korábban is néztem nálad, pazar!
Egyszer voltam fözös esten kollégákkal, ott a "rendes" (krumplis) gnocchit a tálból kanállal szaggattuk a fövö vízbe. Lényegesen gyorsabb, mint gyúrogatni, igaz, a végeredmény kevésbe egyöntetü... De nálam a gyúrt se néz ki valami fényesen :-)

(A szóellenörzésnél "ovens"-t dobott a gép, ez azért illik egy gasztrobloghoz :-D)

Beatbull írta...

Köszi, Orsi! Persze, lehet habzsákon túl még kanállal is szaggatni. A hengerré formázás egyáltalán nem gond, ha elég lisztet szórsz a tészta alá és rá. Ha teheted, akkor eleve tálcán vágd darabokra a hurkákat, mert akkor erről a tálcáról könnyedén a vízbe tudod borítani a gnocchit. Ha már úgy is lisztes a munkafelület, akkor szerintem így nem lesz ez a módszer sem lassabb a szaggatásosnál.

(Nagyon frappáns az "ovens" ;))

chriesi írta...

Imádom a csülkös ételeid, mindig festményként tárulnak szemem elé. A gnocchi és a habzsák/olló kombináció szerintem remek dolog, persze csak túró esetében.Szerintem igazán csinos darabok kerekednek belőle,én már kipróbáltam.

Beatbull írta...

Köszi, chriesi! Hmm, szerintem mindenféle kicsit ragadósabb tésztánál jó ötlet lehet a habzsák - köszi, kipróbálom!