péntek, szeptember 10, 2010

Basil Mary

Lenyűgőző új technikáról olvastam augusztus közepén az egyik kedvenc technikai blogomon, a Cooking Issues oldalán. Korábban már kipróbáltam tőlük a zselés szűrést, ami még agar-agarral és szobahőmérsékleten is egy hosszadalmas folyamat a kb. 30 percével a mostanihoz képest. Most azt mutatták be, hogy hogyan lehet 1 perc alatt, vagyis villámgyorsan átadatni a fűszerek ill. alapanyagok ízét folyadékoknak - avagy szakácsnyelven infuzionálni. Ehhez mindössze egy habszifonra, kevés viszonylag semleges szeszes italra, valamilyen fűszerre és 1 percre (!!!) van szükségünk. Maga a folyamat is rendkívül egyszerű: töltsük a folyadékot a habszifonba, adjuk hozzá a fűszert, csavarjunk bele egy N2O patront (semmiképp se CO2-t!), 30 másodpercig óvatosan lötyögtessük a szifon tartalmát, majd 30 másodpercig hagyjuk pihenni, engedjük ki a gázt és szűrjük le a folyadékot. A bejegyzésükben különböző zöldfűszereket és alapanyagokat próbáltak ki ezzel a módszerrel. Nekem olyan ötletem támadt, hogy a Bloody Maryt kissé a caprese irányába lehetne vinni, ha a felhasznált gint vagy vodkát bazsalikommal ízesítem. Ebből született meg végül a Basil Mary, avagy bazsalikomos Bloody Mary.

habszifon bazsalikom infúzió vodka gin koktél bazsalikomos vodkabazsalikomos vodka (gyors-infúzióval habszifonban készítve)

Nehéz gondolom titkolnom, nagy Bloody Mary rajongó vagyok. Már csak az is bizonyítja, hogy piros, fehér (átlátszó) és zöld színben is elkészítettem már - sőt előételként is. Nekem ginnel jobban ízlik, mint vodkával, viszont most vodkát aromatizáltam bazsalikommal a fent említett villámgyors módszerrel, hogy jobban érzékelhessem a bazsalikom mértékét az infuzionált eredményben. Mindenképp érdemes kb. 5 percig pihentetni az infuzionált vodkát, mert sokkal jobban előjön a bazsalikom íze. Végül kellemes ízt adott a Bloody Marynek, de nem jött ki átütően a bazsalikom íze. Szerintem még egy kicsit jobban az előtérbe lehetne hozni a bazsalikomot. Talán a felhasznált paradicsomlevet is infuzionálni kellene bazsalikomlevelekkel - vagy akár az egész koktélt egyszerre. Utóbbinak az is előnye lenne, hogy meglehetősen szokatlan módon koktél-shaker helyett habszifonban készülne a koktél a vendég szeme előtt. (recept)

basil mary bazsalikomos bloody mary habszifon bazsalikom infúzió vodka gin koktélBasil Mary (bazsalikomos Bloody Mary)

ui: Ne felejtsétek, ma este 22:00-kor rólam, a kísérleti konyhámról és az erlangeni életről láthattok egy negyedórás epizódot a Gasztrobloggerek című sorozat részeként a TV Paprikán!

4 megjegyzés:

ORsi írta...

gratulálok! a neten láttam, és nagyon tetszett a fellépésed, a mondanivalód, a hozzáállásod - magasra tetted a mércét!

elöbb-utóobb összejön majd az azh étterem-kritikusi elképzelés is, ebben egészen biztos vagyok. a kitartásod és a hozzáállásod igazán példaértékü.

Unknown írta...

Köszi szépen, Orsi! Ó, a jövővel kapcsolatos kérdésre csak hülyeséget beszéltem - sokkal inkább érdekelne 1-2 hétre betekinteni egy konyhába, no meg szakácskönyvekre is gyűjtök ötleteket egy kis füzetbe, szóval ez az étteremkritikus dolog ... hmm, most így, hogy tvben is látható voltam eléggé nehézkesen alakulna, hisz már ismerik az arcom.

ORsi írta...

már épp azon gondolkodtam, kinek fog vajon idén karácsonyra megjelennie szakácskönyve;) jövöre akkor te leszel soron?

esetleg német nyelvterületen kritikuskodni? hátha a németek még nem látták a tv-paprika-fellépésedet;)

Unknown írta...

Orsi: Nem tudom, meglátjuk. Az étteremkritikus dologgal az is gond, hogy papíron nincs tapasztalatom hozzá - ismerem ugyan a technikákat, elkészítési módszereket, ízeket, állagokat, de nem jártam még konyhában, valódi tapasztalatot nem gyűjtöttem még.