szombat, szeptember 11, 2010

Gasztrobloggerek - a színfalak mögött

Júniusban keresett meg a TV Paprika által megbízott cég, hogy 10 epizódos sorozatot terveznek, melyben magyar gasztrobloggereket szeretnének bemutatni 15 perces részekben. Nagyon örültem, hogy engem is a kiszemelt 10 közé választottak, de mivel Erlangenben élek, ezért egy kicsit izgulni kellett, hogy vajon beleférek-e a költségvetésbe. Elvégre portrét rólam igazán csak Erlangenben lehet forgatni. Egészen amíg meg nem érkezett a nagyon kedves és profi forgatási csapat, nem is tudtam elhinni, hogy tényleg rólam és blogomról fog portré készülni. Július elején egy felhőtlen csütörtöki napon kis késéssel ugyan, de megérkeztek, majd rögtön a bemutatkozásnál már derültté vált a hangulat. Zsuzsa, a tartalmi szerkesztő, három férfival érkezett: Robi - a rendező, Robi - az operatőr és Robi - a segédoperatőr / technikus. S ugyebár engem is Robinak hívnak. Szóval a kommunikáció eleinte vidáman alakult, hisz én sosem tudtam, hogy mikor melyik Robit szólítják meg, de végül csak sikerült dűlőre kerülnünk.

erlangen hugenottenplatz golyó gömb forgatás robibalról jobbra: Robi, golyó, Robi, Robi és Robi

A fenti képen látható jelenet pl. így zajlott: Robi (operatőr) a golyón látható tükröződést szeretné felvenni, Robi (rendező) beleegyezett és megbeszélték, hogy honnét is jöjjek, mindezt az információt Robi (segédoperatőr) magyarázza épp nekem, majd bekapcsolódik Robi (operatőr) és Robi (rendező) is. Mivel a golyó gömb alakú, ezért egy bizonyos ívben kellett a golyó felé közelednem, ami nem sikerült eleinte. Eközben Robi kérdezte Robitól, hogy honnét kellene indulni, majd Robi közölte ezt Robival és Robi mondta nekem, azaz Robinak, de a pozíció még nem volt rendben, ezért Robi megbeszélte Robival és Robival, hogy milyen íven is kellene haladnia Robinak a gömb felé és mindezt Robi közölte Robival és Robival. Közben persze mindenki "Robi" névvel szólította meg a másikat, szóval vidám délutánunk volt ;)

Aromagarten

Csütörtök délután Erlangen belvárosának különböző helyein forgattunk. Jártunk pl. a sétálóutcán, a Hugenották terén, a kastélynál és végül a kastélykertben is. Erlangen legszebb foltja viszont szerintem az Aromagarten, amiről furcsa módon még az erlangeni lakosok közül is csak viszonylag kevesen tudnak. Legtöbben a botanikus kertet ismerik és látogatják, az Aromagarten viszont egy óriási zöldfűszerkert, melyben rengeteg különböző zöldfűszert és zöldfűszer fajtát lehet megtalálni. Az epizódban 30-40 féle zöldfűszert említettem, valójában több mint 100 féle zöldfűszert ápolnak és növesztenek itt ideális környezetben. Az epizódban a tárkonyról beszéltem, ami tényleg ritkán kapható csak a piacon frissen. Természetesen nem csak német és orosz tárkony létezik, hanem van pl. francia tárkony is (itt az Aromagartenben is). A forgatás idején egyébként kb. 1 méter magas (!) volt a tárkony.


Este az Entla's Kellerben forgattunk, ahova magyar ismerőseimet és német kollégáimat hívtam el. Bergkirchweih, vagyis a pünkösdkor megrendezett sörünnepség idején mozdulni is alig lehet itt, nemhogy helyet találni. A jó időnek köszönhetően viszont a forgatás napján is rengetegen voltak - tényleg fél Erlangen kijött a "hegyre" egy sört meginni. Maga a forgatás rendkívül hosszadalmas volt itt, szegény vendégeim este 6 órától fél 10ig vártak arra, hogy végre ehessenek. Addig próbáltunk áramot szerezni, világítást felépíteni, lefilmezni, ahogy a tulajtól kikérem a húst, lebeszéltük, hogy mit is forgatunk, ja és harmadik nekifutásra sikerült egy többé-kevésbé értelmes mondatot összehoznom a Bergről ill. az Entla'sról. Magyar ismerősökkel és barátokkal más sörözőket is látogatunk - az epizód kedvéért viszont az Entla'sra esett a választásom, mert hihetetlen ropogós és egyben szaftos kacsát és csülköt készítenek. A köretként hozott salátákra egyébként nem kellett külön engedélyt kérni, hiszen Bajorországban minden sörkertbe bárki viheti magával a saját ennivalóját. Sajnos a kész epizódba nem fért bele az összes saláta bemutatása. Készítettem hagyományos krumplisalátát, füstölt halas krumplisalátát, tejfölös reteklevélsalátát és - ami szinte mindenkinek a kedvence volt - gránátalmás rukolasalátát. Utóbbit a helyszínen sajnos rosszul mondtam: nem kecske, hanem juhsajt került bele. És gránátalmamag, csak hülyültünk a héjjal ;) A sok várás ellenére nagyon jó volt a hangulat - még egyszer köszönöm mindenkinek, hogy eljött!

forgatás sült hús entla's kellerropogós húsok rendelése az Entla'sban

Ditével tényleg törzshelyünk az Entla's, esténként gyakran felnézünk egy csülökre és egy sörre, ill. közben kockázunk. A "hegy" belsejét is megnéztük már egyszer, ahol a középkorban rengeteg sört tároltak - ma már csak üres sötét folyosók, gyertyával kivilágítva, visszhanggal, szóval inkább romantikus mint sörszagú. Sajnos Dite nem tudott szabadságra menni a forgatáskor, ezért nem szerepel az epizódban. Ettől függetlenül rengeteget beszéltem róla, de sajnos semmi nem került bele a végleges változatba. Viszont a készítők megleptek a zene kiválasztásával, hiszen a sörkerti jelenetek alatt Ditével együtt egyik kedvenc számunk hallható (Nouvelle Vague - Ever Fallen In Love). Sose említettem a stábnak és egyébként sem lehetett befolyásolni a zenét, szóval teljesen véletlenül került bele pont ez a szám.

zöldséges erlangen piac forgatás kamerapiacon a zöldségesemnél

Piacra tényleg nem szerettem járni régebben, meg egyébként boltba sem. Itt viszont olyan szép friss minden, hogy válogatni sem kell - sőt, nem is szabad. Ha például valaki saját maga kezdi el összegyűjteni azt, amire szüksége van, akkor rá is szólnak, hogy ez nem önkiszolgáló. Mondjuk nálam elnézik, elég régóta vásárolok már a zöldségesemnél. Arról is ismert vagyok náluk, hogy bevásárlás közben egyszer-kétszer körbevándorlom a standot, mert jobban szeretek mindent közelről is szemügyre venni. A feketeribizli egyébként komoly probléma volt, mert forgatás előtt és forgatás után is lehetett kapni, de épp a forgatás idején eltűnt a nagykerből. A kis tálkát Andrea, a zöldségesem kisfia szedte előző nap a saját kertjükben. A fokhagyma is egyedi volt a forgatás napján, hiszen szinte mindig lehet kapni friss fokhagymát, de annak sosincs ilyen végtelen hosszú löttyedt szára, hanem általában feszes, szép zöld és kb. 5-8 cm-es. Jobban is szeretem az utóbbit, annak mindig fel is használom a szárát.

zöldséges zöldség paradicsom erlangen piacjúlius eleji zöldségválaszték (a fehér dobozban szarvasgomba)

Robiék és Zsuzsa nagyon ügyes trükköket is alkalmaztak. A konyhám például még feleakkora sincs, mint amekkorának a felvételen látszik. Aprításkor pl. az eltávolított konyhaajtó keretében állok az erkélyről behozott asztalnál, csak az ajtókeret ugye nem látszik. Főzéskor pedig úgy néz ki, mintha valakihez beszélnék, de tulajdonképpen a konyhám sarkában álló hűtőhöz szóltam. Szóval igen, egy rendkívül pici konyhában készülnek mindig a finomságok!

halárus hal árus erlangen piaca halas bácsinál

Maga a sült hal zöldbabpürével és bodzás feketeribizli-coulisval kb. 30-40 perc - forgatáskor kb. 1,5-2 órába telt elkészíteni. Néhány apró részlet is kimaradt, de ugye nem a receptről szólt a műsor, hanem rólam és a blogomról. Pl. a halat azért tapogatom le közvetlenül a sütés előtt még egyszer, hogy száraz legyen a bőre, s a serpenyőhöz való odanyomásnál hamar elpárologjon a hal bőréből (és nem a húsából!) a folyadék. Akkor lesz csak igazán ropogós és szép sült. A feketeborsot mindig mozsárban töröm frissen, nem rajongok a borsörlőért, mert abban előbb-utóbb a megtört borsszemeket őrlöm és nem teljesen frissen töröm fel őket. A rózsaborsot szándékosan törtem fogpiszkálótartóval, mert ha pl. nincs kéznél mozsár, akkor sószóróval vagy fogpiszkálótartóval is szépen össze lehet törni a fűszereket. A sót pedig általában kézzel szórom - nem is értem, hogy hogyan került a kezembe a sószóró... A dekoratív pürécsík nem igazán sikerült szépre, de nem baj, a stábnak ízlett. A pürét amúgy ajánlom mindenkinek, aki nem annyira rajong a zöldbab főtt ízéért - így vajjal kicsit átforgatva, majd créme fraiche-sel pürésítve szerintem sokkal finomabb.

A fényképekért köszönet Zsuzsának, a tartalmi szerkesztőnek. Valamint köszönet Zsuzsának és a 3 Robinak, hogy ilyen szép epizódot faragtak a rólam forgatott anyagból! Ha valaki esetleg lemaradt volna a TV Paprikán az epizódról, megnézheti youtube-on is a kísérleti konyhát.

20 megjegyzés:

duende írta...

Láttalak!!! :))

Nagyon szimpi voltál, és szerintem igen jól sikerült rész volt a rólad szóló. Örülök, hogy megismerhettelek! Egyébként névrokonok vagyunk... :) De nem a Robik számát szaporítom persze. :))))

judit magos írta...

Mégegyszer gratulálok és ezzel a beszámolóval még érdekesebb lett. Film után rögtön elkészitettem a rukkolasalátát fétával, úgy látzsik nem figyeeltem arra amit ott mondtál csak amit láttam. Igaz bodza ecetem nincs ,de egy jó Sherry ecettel is nagyon finom.

lencsike írta...

Nagyon vicces ez a kulisszatitkos, helyreigazításos poszt, főleg úgy, hogy láttam tegnap a kisfilmet. A nick alapján teljesen másnak képzeltelek el, olyan bullosnak...:) Gratulálok!

ehran írta...

Jó volt a kisfilm. Amit nagyon irigylek, az egyrészt az Aromagarten, másrészt meg az a szokás, hogy lehet a sörkertekbe akár saját ennivalót is vinni. Ezt a két dolgot itthon sajnos elképzelhetetlennek tartom - vagy ha akad is hasonló mondjuk valahol vidéken, hát szerintem csak igen-igen elvétve, gyakorlatilag olyan kivételként, mely csak erősíti a szabályt.

Felhőlány írta...

Gratulálok a kisfilmhez, nagyon szimpatikus volt! :)
A piac lenyűgöző, az Aromagarten-ről nem is beszélve. (Megjegyeztem!) :)

Unknown írta...

duende: Köszi, örülök, hogy tetszett és sikerült szimpatikusan átjönnöm a képernyőn! Ah, névrokonok? Kicsi ez a "nagy" világ ;)

judit: Köszi szépen! A bodzaecet a forgatás idején nagyon fogyott nálam, azért került a vinaigrette-be is - de persze sherry ecettel is jó.

lencsike: Köszi, örülök, hogy a bejegyzés is tetszik. A nicknév még tinikoromban született, zenét szerkesztettem és ahhoz kerestem művésznevet. Azóta rám ragadt.

ehran: Köszi, örülök, hogy tetszik! Németországban sincs minden városban Aromagarten, a sörkertes ételvivős szokás pedig csak Bajorországban létezik. De mondjuk a helyben kapható ennivaló is finom szokott lenni a legtöbb sörkertben, szóval nem is muszáj vinni. A sört pedig sehol sem adják műanyagpohárban.

Felhőlány: Köszi szépen, örülök, hogy tetszik! Tényleg az egyik legszebb foltja Erlangennek az Aromagarten.

trinity írta...

Gratulálok!!!! Nagyon jó, hogy bekerültél a csapatba!

Unknown írta...

Köszi szépen, trinity!

Notburga írta...

Nagyon örülök, hogy végre sikerült Téged "élöben" (a net segítségével)is látnom, hiszen Te voltál az egyik segítöm blogom indításakor. (Ezúttal is köszönöm.)
A sült kacsáért irigyellek. Itt a Schweizerhaus-ban (leghíresebb bécsi sörkert) sajna ez nem kapható, bár valami csodás a ropogós Schweinsstelzé-jük frissen reszelt tormával...

Unknown írta...

Entla's Kellerben muszáj kacsát is árulni, elvégre nevében van ;) A stábnak nagyon tetszett a kacsa - valahogy mindig belekerült a képbe az a fél kacsa, többet mutatták szerintem, mint a sült halamat.
Ez a Stelze az osztrákoknál nem a Haxen? Vagyis csülök?

Vesta írta...

Bevallom, nem volt türelmem a youtube-on mindenkit végignézni, de a rólad szóló epizódot még tovább is néztem volna!Persze Ditét hiányoltam a filmből,a sörkertes rész viszont igazán hangulatos volt! Szép vidéken élsz,és szerencsés vagy, hogy ennyi barátod van!

Unknown írta...

Ó, köszi szépen, Vesta! Örülök, hogy ennyire tetszett ;) Azért a kollégáim megjegyezték, hogy Erlangennek tényleg a legszebb foltjait sikerült összevágni, szóval persze vannak kevésbé szép oldalai is.

Kata írta...

Nekem is nagyon tetszett a bemutatkozásod. írtam is a facebook-on - csak ott saját néven vagyok -, hogy annál is fiatalabb vagy, mint gondoltalak:) Tetszett, ahogy bemutattad a várost, szerintem sok embernek kedvet csináltál ahhoz is a blogodon kívül.
Gratulálok!

Unknown írta...

Köszi szépen, Kata, örülök, hogy tetszik a film! Azért külön Erlangenbe nem hiszem, hogy bárki is elutazna - akkor már a közeli frank svájc (Fränkische Schweiz) vagy Nürnberg / Bamberg valószínűbb úticél. Elég sok itt a kórház és a Siemens-épület, no meg van lakótelepe is. De a város közepén elterülő rét eléggé egyedi - tavasszal és ősszel birkák is legelnek rajta, tavaly még kukoricát is termesztettek. No és ugyancsak nagyon szép, hogy minden irányban elég hamar belekerülsz egy erdőbe, s persze sörkert is található bennük.

Notburga írta...

Igen, ez a Stelze a csülök. Valami embertelenül finom, csak akkorák, hogy egy adaggal jó, ha ketten végezni tudunk...

Unknown írta...

Akkor az ugyanaz, mint itt a Haxen. Ditével mi is ketten eszünk egyet, az is bőven elég ;)

PartizánOrsi írta...

Gratulálok! Nagyon jó, hogy fent vannak filmek a neten, így a hátrányos helyzetü idegenbe szakadt hazánkfiai is meg tudják nézni :-) Az ételvivös sörkertért én is nagyon irigyellek, Berlinben ez persze nem müködik, bár a múltkor valami városi legendában hallottam egy berlini bajor sörkertröl, ahol állítólag...
Meg a piacod is jobb, mint az én helyi piacom (kétszer vettem ott halat: elöször és utoljára...) és az Aromagarten is nagyon klassz. Csak mindig szomorú leszek, amikor meglátogatom a blogodat, mert valami olyat alkottál, amihez nekem se idöm, se türelmem, pedig olyan jó lenne... Szóval csak így tovább! :-)

Unknown írta...

Köszi szépen, Orsi, örülök, hogy tetszik!

Hmm, Berlinben ennyire nincs jó piac? Jó, nekünk tavaly csak a KaDeWe-re jutott időnk - no meg 5 vagy 6 karácsonyi falura. Ezek mind nagyon tetszettek.

Nagyon sok receptem nem komplikált vagy időigényes - Ditém szokta mindig mondani az ismerőseinknek, hogy tényleg egyszerű sok-sok recept, ill. 1-2 részét is ki lehet csippenteni belőle (püré/köret, mártás, hús sütése stb.).

Gabojsza írta...

Jó voltál, mint mindig.:-)))
Gratula itt is!

Unknown írta...

Köszi szépen, Gabojsza!