hétfő, szeptember 20, 2010

Kacsamell édesköménygumós rizottóval

Eredetileg a szeder és az édesköménygumó párosítását szerettem volna kipróbálni. A foodpairing weblapján úgy láttam, hogy édesköményteához jól megy az áfonya vagy feketeribizli, s ebből gondoltam, hogy szederrel is biztos finom lesz. Tényleg üdítő és frissítő az édesköménygumóhoz a szeder, de ha sikerült a fehérborral megfelelően eltalálni a rizottó savanykásságát, akkor nincs szükség rá. Ugyan megkóstoltam a szedret az édesköménygumós rizottóhoz, de végül elhagytam a tányérról, mert nem volt szükség rá.


Az édesköménygumónak minden részét felhasználtam a rizottóhoz. Lehet sok helyen kidobásra kerül a gumó zöld szára - nálam a zöldje (ánizskapor) díszítésként került felhasználásra, a kemény szára pedig a csirkealaplében pihent egy kicsit. Ezáltal a rizottó alapleve is kissé édesköményes ízt kapott. A kacsamellet szokás szerint készítettem el, azaz serpenyőben körbepirítottam, majd 100ºC-os sütőben 40 perc alatt szép rózsaszínűre sütöttem. A rizottó finom volt a kacsamellel, de tenger gyümölcseihez, mint pl. poliphoz vagy garnélához is jól menne. (recept)

Nincsenek megjegyzések: