Sütőtök-tagliatelle zsályás almával
Nem a tésztába került sütőtök, hanem maga a tészta, azaz a tagliatelle sütőtök. A sütőtök hámozása közben jött az ötletem, hogy a sütőtök felső hengeréből szép hosszú csíkokat lehetne hántani és tésztaként elkészíteni. Első próbálkozásomnál sós vízben főztem meg a csíkokat és rájöttem, hogy a sütőtök főzés közben háromféle halmazállapoton megy keresztül: nyers ropogós, puha főtt és szétmálló. Sajnos épp az ehhez a fogáshoz megcélzott középső, puha főtt, de még nem széteső állapotot lehet a legkönnyebben elvéteni. Az előfőzés során egy szép narancssárga trutyit kaptam eredményül, ami mellesleg még túl sok ízt is benne hagyott a főzővízben, ezért második nekifutásomnál elhagytam az előfőzést és közvetlenül a serpenyőben készítettem el a sütőtökcsíkokat.
Hagyományos párosítást választottam a sütőtökhöz, azaz savanykás friss őszi almával, rengeteg zsályával és habzó vajjal készítettem el. Így előfőzés nélkül sokkal jobban megtartotta a sütőtök az ízét és az állagát is sikerült tökéletesen eltalálni. Ehhez viszont fontos, hogy ne túl magas hőmérsékleten készítsük és alkalmanként óvatosan átkavarjuk, hogy mindenhol elegendő hőt kapjon. Ha pedig néhol kissé megpirul a tök vagy az alma, az még sose ártott egyiknek sem.
Errefelé sajnos csak ez a sápadt narancssárga sütőtök (Butternut Kürbis) kapható, ami jól megismerhető a fakó héjáról. Állagra ugyanolyan, mint a magyar sütőtök, de ízre szerintem "sápadtabb" - akárcsak a színe. A Magyarországon mindenfelé kapható sütőtököt továbbra sem sikerült semerre sem felfedeznem itt a környéken. Viszont szerencsére múlt pénteken épp látogatóba érkezett egy régi erlangeni magyar ismerősöm a feleségével és most elláttak egy télire való magyar sütőtökadaggal. Köszönöm szépen!
Az almás-zsályás sütőtök-tagliatellére végül még apró falatnyi darabokat csipegettem robiola sajtból, majd megszórtam pörkölt tökmaggal és meglocsoltam tökmagolajjal. Összességében egy nagyon egyszerű őszi "áltésztaétel" lett az eredmény, melyben nagyon szépen kiegyensúlyozottan és többféle formában érvényesül a sütőtök és a tök íze. (recept)
17 megjegyzés:
nagyon tetszik!!
Remekül néz ki!
Itt sincs semmi nyoma a jó magyar sütőtöknek. :(
Szia!
Kérlek, engedd meg, hogy ezt elküldjem:
http://azeszter.freeblog.hu/archives/2010/09/27/Kreatv_blogger_lettem/
:-)
nana: Köszi, örülök, hogy tetszik!
chriesi: Köszi! Nem is értem, hogy a magyar sütőtököt külföldön miért nem termesztik. Ízre és színre is jobb szerintem.
AzEszter: Oh, köszönöm szépen!
Igen ebben igazad van! Ahogy lättam nälad legalabb meggyet kapni, itt az sincs, és sajnos Németorszägban, itt a hatär közeli värosokban is talän 3 évente ha egyszer van egy dobozkäval.
Beatbull, ez ismét fergeteges. Tényleg. Mindenképpen kipróbálom, már alig várom, hogy megjelenjenek a különféle sütőtökök. Örülök, hogy megvan a télirevaló, mert akkor jön még sok ilyen jó recept.:-)
chriesi: Meggyel errefelé nincsen gond, a környéken sok faluban és városban meggy és cseresznye-ünnepeket is tartanak a szezon alatt. Mondjuk jóval több a cseresznye, mint a meggy. A tök is nagyon népszerű, most hétvégén is pl. tökünnepségre tervezek menni sógorom szüleivel. Viszont még a tökünnepségeken sem fedeztem fel a magyar sütőtököt, eleve a Butternut fajta is igen ritka.
Zsé: Köszi szépen, örülök, hogy tetszik! Ez még az itt kapható helyi sápadt sütőtökből készült, a többi recept majd már a magyar szállítmányból fog készülni.
Tök itt is rengeteg van és rengeteg fajta, de egyik sem az igazi, sajnos. Az is évekbe telt mire patiszonra akadtam. :) Jó szórakozást az ünnepségen!
Patisszon erre sincs sok, de azt nem bánom, mert az pl. egyike azon rendkívül kevés alapanyagoknak, amit abszolút nem szeretek semmilyen formában sem. Legalábbis még nem került elém ehető formában.
Köszi, jó időt mondanak vasárnapra. Tavaly Altendorfban voltunk Ditével tökünnepségen, hihetetlen mekkora tömeg áradt oda a rossz idő ellenére. Idén is épp egybeesik a muggendorfi és altendorfi tökünnepség, de most a muggendorfi a cél.
Váú, ez nagyon-nagyon tetszik. Vicces módon épp pár napja készítettem tök-spagettit. Annál a tök (egy olyan fajta, amit otthon még sosem láttam) teljesen magától "esik szét" sülés közben spagetti-szálakra.
Egyébként a sütőtök-fajtákkal én is hetek óta kísérletezgetek itt Kanadában, és bár nagyon sokféle színű és állagú dolgot találtam már, még nincs meg 'AZ' igazi... Ehhez krumplihámozóval daraboltad a tököt?
Köszi, rekacs, örülök, hogy tetszik! Azt a tököt azt hiszem spagetti töknek is becézik eleve, a The Professional Chef című könyvben láttam róla képet, ahogy szétszedik szálaira. Errefelé még nem láttam piacon vagy boltban.
Igen, krumplihámozóval vágtam csíkokra. Eleve krumplihámozóval is szoktam lefaragni a héját, ebből jött az ötlet. Viszont vigyázni kell vele, mert pl. a butternut töknél pillanatok alatt vált a nyersből a főtt, majd a szétesett állapotba. Butternut squash néven keresd a magyar sütőtökhöz hasonlót - sápadtabb lesz és nem annyira jó ízű, de ez került eddig Magyarországon kívül szerintem legközelebb az otthoni sütőtökhöz.
Ó, Kanada, tényleg csak a tengerentúlról hisszük azt, hogy nagy kultúrája van a juharszirupnak és cukor helyett mindenbe az kerül? Kollégáim voltak konferencián Kanadában de nem tudtak hozni nekem igazán sötét (a-grade dark vagy b-grade) juharszirupot, mert kb. annyi volt a boltokban a választék, mint itt is (a-grade lightot lehet kapni mindenütt, ami nem eléggé markáns ízű szerintem). Lehet mondjuk azért sem találtak nagy kínálatot, mert Montreálban voltak és arra nem annyira népszerű (?)
A butternut squash-sal próbálkozom, de igen, halványabb és ízetlenebb...azért egy kis juharsziruppal fel lehet dobni :-)
Juharszirup: elvileg pont hogy Quebec a "nagyhatalom" a témában, elég sok helyen lehet kapni Montrealban is sokfélét, csak nem annyira a turistás-szupermarketes helyeken, mint inkább a kicsi fűszereseknél. Egyébként meglepően kevés dologra használják manapság. Régen nagyon sűrűre főzték (van D grade...), és kiszárítva szappan-kinézetű cukor-téglákat készítettek belőle, akkor tényleg minden cukor helyett azt használták, de nem is nagyon volt más. Ma a mindennapokban palacsintára kerül, és talán inkább a mézet helyettesítik vele bizonyos receptekben. Vettem például egy szimpatikus szószos-salsás könyvet, amiben minden második receptbe kell juharszirup - kanadai kiadás :-)
A világosat - bár valóban enyhébb az íze - gyakran többre értékelik, mert a sűrítés során azt nem hevítik annyira melegre, hogy a cukrok karamelizálódjanak benne, így bizonyos tekintetben "juharfább" íze van, nem nyomja el a karamell. Ha főzöd / sütöd, az én tapasztalataim alapján elveszti az íze nagy részét, úgyhogy inkább csak az utolsó pillanatokban szoktam hozzáadni az ételekhez.
Egyébként érdekes kipróbálni a nyírfa szirupot is (birch syrup), északabbra lévő területeken itt Kanadában - Alaszkában is, és Oroszországban is készítik.
A blogunkon itt (http://juharszirup.wordpress.com/2010/05/16/kanadai-palacsinta/) van egy kis terepgyakorlat-videó a juharszirup-készítésről, ha türelemmel végigvárod a palacsintás idétlenkedésünket :-)
Szerintem is nagyon jó a sütőtökhöz a juharszirup, épp tegnap is készítettem vele desszertet ;)
D Grade? Azt azért szívesen megkóstolnám ;) Nekem a világosabbak néha kicsit vizesnek tűnnek, a karamell meg ugye természetes ízfokozó, szóval lehet ezért is rajongok inkább a sötétebb juharszirupokért. Kár, hogy kezd elveszni a juharszirup otthonában is a juharszirup szerepe a konyhában. Nyrfaszirupot még nem láttam, csak a nyírfa virágából készültet. Köszi a linket és a videót! Tisztán a fából gondolom nem annyira édes a lé?
Találtam Magyarországon "D" szirupot neked :-) A csomagolásból ítélve ugyanezen cég termékeit vettük Kanadában is, persze nem magyar cimkével...
http://www.biosziget.hu/juharszirup-kanadai-minoseg-500ml-p-136.html
Ha legközelebb erre jársz...
Köszi szépen! ;)
Butternut squashról találtam ide, de ez a recept annyira megtetszett, hogy tutira kipróbálom! :)
Nagyon kreatív vagy!
Köszi Panni ;) A sütőtöknél nagyon szűk az az időköz, amikor már megfőtt, de még nem esik szét - ilyen vékonyra vágva pedig saját magától szétbomlik, ha túlfő, szóval nem olyan egyszerű eltalálni a megfelelő időpontot. Friss új tökből egyszerűbb, az kevésbé bomlékony.
Megjegyzés küldése