csütörtök, október 07, 2010

Brokkoli bodzabogyós-szójaszószos fügével és pörkölt földimogyoróval

Feltűnt már valakinek, hogy a brokkoli ízében egy kevés földimogyorós aroma is megbújik? Nekem akkor tűnt fel, amikor a brokkoli főzővizét kortyolgattam. Épp annyi vízben szoktam csak főzni a brokkolit, amennyi ellepi és spárgaalapléhez hasonlóan a brokkoli főzővizét sem öntöm ki, hanem elkortyolgatom. A zöld, karfiolos és a karalábés íz mellett egy kevés földimogyorót véltem felfedezni - s tényleg, a foodpairing weblapján is rátaláltam arra, hogy a brokkoli a vegyi összetétele alapján jól harmonizál a földimogyoróval. Tovább nézegetve a foodpairingen a brokkoli ábráját megakadt a szemem a fügén és a bodzavirágon. Bodzavirág ugyan most nincs, de bodzabogyóból készült szörp annál inkább. Innét jött az ötlet az alábbi fogáshoz.


A brokkoli háromféleképpen jelenik meg a tányéron: a habos, könnyed brokkolipüré, valamint a brokkoli szára felkockázott és a brokkoli ropogósra főtt rózsái formájában. A brokkolipüré egy enyhe könnyed alapot biztosít a fogásnak, míg a brokkoli rózsája zöldebb, karfiolosabb, megszokott brokkoli ízű, a brokkoli szára pedig karalábésabb hatású. A szép érett lila fügét szeletekre vágva meleg bodzabogyószörp és szójaszósz keverékébe helyeztem marinálódni. Az eredmény önmagában is rendkívül finom lett, más környezetben is be fogom vetni. A tányér elrendezésén lehetne még alakítani, de az összeállítás szerintem így tökéletes. Az ízek nagyon szépen harmonizáltak egymással és a textúrák közötti játék is tovább fokozta a tányér izgalmát. (recept)

4 megjegyzés:

chriesi írta...

Ez meseszép! Akkor ezért szoktam spontán mandulával megszórni, most már mogyoróval fogom.

Ami írta...

Először a fotó fogott meg, nagyon jól sikerült...
De ez a párosítás, brokkoli és földimogyoró...azt hiszem imádnám, ki is fogom próbálni. A fügével kicsit szkeptikus vagyok :) .
Köszi a tippet!

Zsiri írta...

Nagyon mókás a kép :)

Unknown írta...

chriesi: Köszi! Kis pörkölt mandulalapkák is jól hangzanak hozzá!

Ami: Köszi, örülök, hogy tetszik! Így édes-sósan a szirupos szójaszószban marinálva igazán jó íze lett a fügének és jól ment a brokkolihoz és földimogyoróhoz. Persze magában is finom a füge ;)

Zsiri: Köszi, örülök, hogy tetszik!