Friss kókusz-sorbet passiógyümölcs-szufléval
Idén februárban a Silk étteremben kóstoltam passiógyümölcs-, azaz marakuja-szuflét. Nagyon tetszett az ötlet, hogy a szuflét a passiógyümölcs kikapart héjában készítették el és tálalták. Első pillantásra nem látszott, de nagyon jó kis poén volt még ezen felül, hogy a szuflé aljába néhány szem marakujamagot is rejtettek, ami a puha forró habhoz kemény ropogós ellenpólust alkotott. Magát a szuflét otthon sem ördöngösség elkészíteni, egy gombóc fagyival pedig ideális desszert is lehet karácsonyra vagy szilveszterre. Az étteremben habos állagú és tejes ízű házi vaníliafagylalttal tálalták, ami ugyan jól harmonizált a szufléval, de én egy még tökéletesebb párosítást találtam neki friss kókuszdióból készült kókusz-sorbet formájában.
Eredetileg ehhez a desszerthez készítettem a kókuszchipset. A friss kókuszdió egy részéből chipset szárítottam, míg a többiről lehámoztam a vékony barna héját, lereszeltem, majd a kókusz vizével ill. további kevés vízzel együtt felfőztem és ruhán keresztül kifacsartam belőle a kókusztejet. A kókusztej ugyebár nem a kókuszdióban lötyögő víz, hanem a lereszelt kókuszdióból kinyomott folyadék (a bolti reszelék pedig a maradék kiszárítva - ég és föld a különbség a friss reszelék és a bolti érdes hatású szárított között). Érdemes kipróbálni frissen készíteni a kókusztejet, teljesen más, sokkal kellemesebb és könnyedebb az íze, mint a bolti sűrű kókusztejeknek. Kísérleteztem thai citromfüves ízesítéssel is, de a friss kókuszhoz sokkal jobban megy a zöldcitrom üde íze. A sorbet annyira hihetetlenül frissítő és üdítő hatású, hogy akár főétel előtti gyomorpihentető, felfrissítő fogásként is tálalhatjuk egy kevés marakujasziruppal meglocsolva. (recept)
6 megjegyzés:
Ha hiszed, ha nem ez a szuflé nálam is tervben van ebben a formában. :))) Még Ainsley Harriott egyik műsorában láttam. A sorbet eszméletlen finom lehet. Remélem sikerül jó kókuszt kifognom.
Nagyon tetszik az egész recept, de különösen a passiógyümölcs héjában készült szuflé. :) Erre sajnos nem kapni, még a Metroban sem, de hátha működik más gyümölccsel is. :)
chriesi: No, hát azt gondoltam, hogy nem Mario Lohninger találmánya volt a héjban készítés - ... de hogy most épp ezen gondolkodtál ;) Nem ismerem Ainsley Harriott-ot. A sorbet kissé jeges így, mert a friss kókusztej messze nem olyan sűrű, mint a konzerv vagy dobozos. Reszelékkel sűríteni esélytelen, mert a kókuszdió hosszabb főzés során sem puhul meg (egyszer egy éjszakán át főztem, mert meg akartam tudni). Szóval marad a Pacojet, ami ugye nincs sajnos otthoni kiszerelésben, vagy pedig sűrű kókusztej hozzáadása. Én próbáltam xantánnal is sűríteni, jól működött, krémes lett az eredmény, de veszített a fagyi a frissességéből. Szóval inkább jegesen hagyom.
flatcat: Köszi, örülök, hogy tetszik! Hm, hát a passiógyümölcs héja annyiban tökéletes erre a célra, hogy nem befolyásolja ízét tekintve a tartalmát és hő hatására (ennyi ideig legalább is) is megtartja a formáját. Hmm, talán kikapart, kandírozott és utólag kiszárított kumquat vagy apró narancs-/citrom-/zöldcitromfelek? Ügyeskedni kell a kiszárításnál, hogy szép félgömb maradjon. Vagy esetleg grenadillok nem csúcsos fele? Nem tudom, hogyan viselkedik hő hatására.
A grenadin nagyon teszik, ez szerintem működhet, ki fogom próbálni, köszönöm az ötletet! :)
Most vettem az arab csemegeboltban kandírozott bébicitromot, szóval esetleg azzal is meg tudnám kísérelni, de azok olyan nagyon picik... A családomat ismerve fejenként legalább 4-5 szuflé kellene. :)
Ha előtte lesz még 4-5 fogás, akkor 2 kis szuflé is elég lesz ;)
Nem,nem most még pár hónapja írtam fel a füzetembe. :) Nem baj az ha jeges, legalább felfrissíti vendégeket.
Megjegyzés küldése