hétfő, december 20, 2010

Könyvajánló: Főzzünk szebben

Az ünnepek közeledtével nem csak magán a karácsonyi ill. szilveszteri menün, hanem azok tálalásán is érdemes elgondolkodni. Rengeteg múlik azon, hogy milyen formában kerül elénk az étel, hiszen igényesen tálalva még kívánatosabbá tudja azt tenni. Sokat segít ilyenkor egy igazi ritkaság a könyvpiacon: egy foodstylist által írt szakácskönyv. A Schöner kochen című könyv két kiadásban jelent meg. Egyik könyv a hideg, míg a másik a meleg konyhával kapcsolatos tálalási és díszítési ötleteket mutatja be egy foodstylist szemén keresztül. A könyv írója, Rafael Pranschke eleinte szakácsként dolgozott, majd a foodstylist pályára váltott, azaz foglalkozása tulajdonképpen az, hogy az élelmiszereket és ételeket újságok, tv műsorok, reklámok számára igazán ínycsiklandozó formában tálalja. Többéves tapasztalataiból származó egyszerű, de annál hatásosabb trükkjeit és ötleteit gyűjtötte össze a két könyvben.

rafael pranschke schöner kochen kalte küche buch könyv könyvajánló főzzünk szebben hideg konyhaRafael Pranschke: Schöner kochen - kalte Küche

Mindkét könyvben 200 oldalon keresztül rengeteg fázisfotó segítségével követhetjük nyomon az egyes lépéseket egy-egy tálalási ötlet megvalósításához. Ezáltal végképp az a benyomás ébred bennünk, hogy a szép tálalás nem ördöngösség, hanem egy kis kézügyességgel és fantáziával mindig megvalósítható. Minden recept új ötleteket tartalmaz, azaz úgy is tekinthetjük a könyveket, hogy a tálalási tippeket recepteken keresztül mutatja be az író, ezáltal rögtön egy-egy izgalmas példát is adva alkalmazásukra. A képeken és a tálaláson túl magához a recept elkészítéséhez is minden receptnél 2-3 jó tanácsot olvashatunk.

rafael pranschke schöner kochen warme küche buch könyv könyvajánló főzzünk szebben meleg konyhaRafael Pranschke: Schöner kochen - warme Küche

A Warme Küche könyvben több apró fejezeten keresztül mutat be ötleteket levesek, tészták, húsok, tengeri élőlények, zöldségek ill. köretek és desszertek színes és mutatós tálalására. Megtudhatjuk, hogy pl. hogyan tehetünk színesebbé egy tyúkhúslevest, hogyan készíthető csíkos szuflé, ötleteket kapunk mártások sűrítésére és még sok minden máshoz is. A Kalte Küche könyv még egy fokkal jobban tetszik nekem, itt ugyanis 30 oldalt szentelt az író általános díszítési tippek bemutatására, mint pl. ropogós apróságok zöldségekből és tésztákból (chipsek, tésztalapok, ostyák) ill. különböző csoki- és mártásdíszítési trükkök. A recepteknél apró előételeken, salátákon, kenyereken és desszerteken keresztül ismerhetünk meg különböző tálalási és elkészítési ötleteket. Egyes fejezeteknél rövid ismertetőt is olvashatunk, mint pl. különböző salátamártásokról (vinaigrette, dressing, pesto) ill. a piacon beszerezhető salátafajtákról.

Az egyszerű, de annál mutatósabb tippek és ötletek igazán üdítő változatosságot tudnak tányérjainkra varázsolni. A könyvek igényesen szerkesztettek, jól áttekinthetőek, azaz nem zsúfoltak, rengeteg szép felvételen és fázisképen keresztül könnyen követhető az összes tipp. Kellemes lapozgatni, s minden receptnél újabb ötletre bukkanhatunk - vagyis minden könyvespolcon ott a helye!

2 megjegyzés:

Ami írta...

Nagyszerű könyv lehet!

chriesi írta...

Izgalmas könyvnek tűnik.