péntek, január 28, 2011

Szaiblingtatár mandarinpürével és bazsalikomolajjal

Annyira tetszett önmagában nyersen is a szaiblingos derelyék töltéséhez felhasznált tatár, hogy megismételve üdvözlőfalat formájában is megvalósítottam. Persze a derelyék töltése után megmaradt szaiblingtatárt is lehet pl. ilyen formában hasznosítani. Így üdvözlőfalatként halványat frissítettem is még rajta azáltal, hogy a tatárba belekavart mandarinpürén túl a falatnyi tatár tetejére is tettem egy kis cseppet belőle. Erre részben azért is volt szükség, mert a tatár alá helyezett vékony kenyérszelet kissé tompított az ízén.


Alátétként lenmagos barna kenyeret használtam, de lecserélhető tönkölybúzás, rozsos, napraforgós barna kenyérre, vagy akár fehér kenyérre is. Utóbbit szerintem érdemes hozzá enyhén megpirítani. Mivel ennyire kis átmérőjű hengerformám nincs (még), ezért egy szűk nyakú üveg kupakjával szúrtam ki a kenyérkorongokat. A tatár szebb tálalásához viszont mindenképp szükség lesz majd előbb-utóbb egy kb. 1,5cm átmérőjű henger formára. Degusztációs kanalakra is lehet helyezni, de kicsit nagyobb szeleteken akár közvetlenül is tálalható. (recept)

8 megjegyzés:

ehran írta...

Azt gondolom, elég nyitott vagyok az ételekre, a nyers hal is jöhet. Tengeriből. Nekem olyan ez, mint a négylábúaknál a marha-sertés pár, szintén nyersen. Marha igen, sertés nem. Túl sokáig tartottam halakat - édesvízit és tengerit egyaránt - ahhoz, hogy az édesvízieket kedvem legyen nyersen fogyasztani. Van egy élősködő-kultúrájuk még akváriumban is. :)
Persze eszem ágában sincs senkit lebeszélni róla, meglehetősen kicsi az esély, hogy egy ilyen kis adagtól bármi baja legyen az embernek, de én inkább tengeri hallal készítem el, mert amúgy jól hangzik a recept.

Unknown írta...

Hasonló persze a gond erdei áfonyánál is - arról is megosztottak a vélemények, hogy a kis parazita benne rejtőzködik-e vagy sem, azaz szabad-e nyersen enni vagy sem. Medvehagymára is hallottam már hasonló véleményeket. Helyi halakból (pisztráng, szaibling) készült tatár itt a helyi éttermek étlapjain (pl. Alexander Herrmann étterménél) is alkalmanként fel szokott tűnni, essen&trinken-ben is olykor szerepel. Tengeri hallal is teljesen jól megoldható a recept.

Zsiri írta...

Ötletes "tálalás"! Nagyon tetszik!

Unknown írta...

Köszi Zsiri! ;)

kajakbela írta...

Sikerült beszerezni a H.A. Fingerfood könyvét, köszi a jó tippet.Anyával jót szkandereztünk az ára miatt, de szerintem megérte.

Unknown írta...

Örülök neki, hogy tetszik a könyv, a könyvpiacon nincs sok könyv, amiben ennyi ötlet lenne. Kár, hogy az indexet kispórolták belőle.

ehran írta...

Beatbull: Hm, a vörösáfonyás sztoriról nem is hallottam. :)

Unknown írta...

Ha németekkel jársz az erdőben, meglátsz egy áfonyást és odamész nassolni, akkor tuti valaki rád fog szólni, hogy Fuchsbandwurm! Azt nem értettem még meg, hogy miért csak áfonyánál szólnak, s szamócánál meg nem. Meg amúgy arra kellene szerintem elsőként gondolni, hogy egy arra járó házi- vagy vadállat (vagy ember ;) ) számára milyen magasságban van, ha pl. lepisilné.