péntek, február 18, 2011

Édes-savanyú répa olivaolajas hollandaise mártással (huileyon de olive), almával és dióval

A hollandaise mártás leggyakrabban főtt spárgát ill. főtt zöldségeket kísér. Nassolásra szánt nyers zöldségek is kívánnak egy kevés alacsonyabb / magasabb zsírtartalmú mártogatót (dipet) - már csak a zsírban oldódó vitaminjaik felvétele miatt is. Pusztán olivaolajba csak ritkán fogjuk mártogatni a nyers vagy főtt zöldséget, olivaolajas hollandaise mártásba (huileyon de olive) viszont annál inkább. Ezekből az elgondolásokból született az alábbi egyszerű tavaszias előétel.


Lila répát használtam fel az előételhez, ami az eredményben ezúttal nem igazán jelent meg olyan szépen, mint a legutóbbi édes-savanyú lila répámnál. Sajnos a lila pigmentek közvetlenül a héj alatt rejtőzködtek csak el vékony rétegben. Annyi előnye viszont volt, hogy a kevés lila színanyag a fehérborral együtt bíbor színűre festette a saját fejlesztésű édes-savanyú főzőlevet (magyarázatért ld. lila karfiol festését), ami által még élénkebb színűre készült a répa. Mivel téli répát használtam, ezért erről most lemaradt a csinosító kis zöld vég. Tavasszal viszont a friss zsenge répán rajta hagyhatunk egy kevés zöld véget, amivel tovább fokozható a tálalás színessége. A rukola nem csak a színe miatt került a tányérra, hanem tulajdonképpen a csipetnyi bors szerepét tölti be. A fekete só már nem kötelező, viszont véleményem szerint ez az előétel egyike azon kivételes fogásoknak, amiben értelmesen alkalmazható, s más színes vagy színtelen sóval nem érhető el hasonló hatás. (recept)

3 megjegyzés:

flatcat írta...

Gyönyörű lett ez a tányér! Nagyon szép, látványos, mozgalmas, színes! Én azt sem bánom, hogy nem maradt lila a répa. :)
Meg persze a recept is szuper, mint mindig. :)

Almond írta...

Csatlakozom, tényleg nagyon szép lett ez a tányér! Különösen az tetszik, ahogy a rukola fekszik rajta.

Unknown írta...

flatcat: Köszi, örülök, hogy tetszik! A kedvencem ízre és megjelenésre is az eddigi olajos hollandaise mártásaim közül. Igazán festményszerűre sikerült, pedig nem is festegettem vagy faragtam hozzá ;)

Almond: Köszi szépen ;) Az a kis rukola kellett még rá, mind ízben mind színben teljessé tette a fogást.