kedd, február 08, 2011

Galambmell kávés sóban sült céklával

Sokan ugyan nem vettek részt a Bábel receptversenyének első fordulóján, de ettől függetlenül is örülök, hogy az első fordulót megnyertem a kacsamell kávés sóban sült céklával és kéksajtban sült diós-korianderes körtével elnevezésű receptemmel. Maga az étel ugyanis felkerül a Bábel déli lapjára, gondolom kicsit átalakítva és az étteremhez igazítva. Vicces, hogy pont az a receptem nyert (hat receptet küldtem be), amit eleinte másképp terveztem. Tavaly az utolsó erlangeni decemberi hétvégén akartam elkészíteni - ill. akkor volt az utolsó lehetőségem rá, hogy még elkészüljön a verseny határidejéig -, de mivel az eltervezett galambból nem kaptam, ezért akkor kacsamellre váltottam.


A galambmelles változat inkább előétel méretű fogás, esetleg egy többfogásos vacsora során egyik főételként is elmegy. A tálalást és az arányokat is a galambmellhez igazítottam. Mivel galamb csak egészben kapható itt a piacon, ezért a galamb többi részéből intenzív mártást készítettem. Magukat a melleket a bőrükön megsütöttem, majd sütőben hagytam átmelegedni. Gyönyörű szaftos lett, de inkább rózsaszín, mint szép piros, ami otthoni körülmények között szerintem csak nehézkesen valósítható meg. Kacsamellel és galambmellel is egyaránt jól működött a kávés cékla és a kéksajtos körte, így egy kevés jus-vel együtt igazán kerek lett a tányér. (recept)

17 megjegyzés:

Vera írta...

Gratulálok a versenyhez, nagyon ügyes vagy.
Majd elmész és megkóstolod egyszer, hogy ők, hogy készítik a TE recepted? :)))

Unknown írta...

Köszi szépen Vera!
Hozzátartozik a díjhoz, hogy a Bábel konyhájára betekinthetek. Jelenleg úgy néz ki, hogy talán február végén / március elején kerül majd rá sor. Kíváncsi vagyok!
Amúgy a következő forduló témája lencse és sütőtök, nem szeretnél pályázni? ;)

chriesi írta...

Mégegyszer gratulálok! :) Biztosan érdekes lesz a betekintés. Olyan rég vadászok ilyen friss, zsenge céklalevelekre, de sosincs sehol.

Unknown írta...

Köszi Noémi! Ilyen kis leveleket önmagában nem fogsz találni, kapható viszont egy "Kräuter-Mix" nevű saláta a piacon, nagy fehér hungarocell dobozokból szednek annyit, amennyi kell. Ebben a vegyes salátában találsz ilyen szép apró leveleket - meg többek között van még benne apró rukola, spenótlevél meg még pár egyéb apró levelű saláta is. Majd szerepelni fognak még 1-2 tányéromon ;) Nem vagyok benne biztos, hogy ezek amúgy tényleg céklalevelek, hiszen tavasszal a legfrissebb céklának is keményebbek a levelei. Ja és múlt szombaton nem lehetett a piacon kapni ezt a vegyes aprósalátát, a zöldségesem elmondása szerint igen nagy a kereslete és nem igazán tudják követni a termeléssel / szállítással (olasz import). Nyáron a melegben gyorsan romlik a piacon ez a vegyes saláta, olyankor egy frank vegyes salátát árul helyette, abban viszont nekem túl sok a hagyományos salátalevél.

ehran írta...

Na akkor csak válaszoltak végül ezek szerint. :) Gratulálok!
Sajnálom, hogy a galamb ennyire kikopott nálunk mára a köztudatból, gyerekkorom egyik nagy kedvence.

chriesi írta...

Akár cékla, akár nem, szép! :) Ismerem azt a fajta salátát, de sajnos itt Svájcban nincs, legalábbis amerre én járok ott még nem találtam. Van ugyan egy fajta a zöldségesemnél, de az nem az igazi. Lehet ugyan, hogy árulnak zacskósat a boltokban, de olyat nem veszek, egyrészt az már úgyse friss, a fura illatáról és ízéről már nem is szólva.Van egy közeli kis német faluban piac, majd elnézek oda, hátha szerencsével járok.

Vesta írta...

Beatbull, Te pályát tévesztettél! Szerintem már Michelin-csillagos lenne az az étterem,ahol Te vagy a séf :)

Unknown írta...

ehran: Köszi! Itt is mondjuk kétszer annyiba kerül egy galamb, mint egy csirke, s ha hozzáveszem, hogy 1 galamb azért nem annyira laktató, mint egy egész csirke. Cserébe viszont benne hagynak a galambban minden belsőséget, a májat és a szívet mindig külön meg szoktam sütni.

chriesi: Köszi, szépen rá is fókuszáltam ;) Hmm, pedig ez tudtommal olasz import saláta, szóval errefelé is Svájcon/Ausztrián keresztül jön. Éttermeknek tuti szállítanak ott is, apró levelű salátaként szép színes és finom is. Boltokban nem láttam még, zacskósan sem. Bár, ha esetleg műanyagdobozban látnád, akkor egy próbát megérne. Végső esetben tavasszal majd lesz cékla zölddel együtt ;)

Vesta: Köszi, pirulok ;) Azért picit túlzás. Egy dolog itthon kísérletezgetni, próbálgatni, alkalmanként 2-4 vendégnek főzni - s megint teljesen más világ minden este minden fogást ugyanúgy kiadni, mint előző nap, s mint az előző tányért is. Közben pedig időkorlátokra is ügyelve, több különböző ételt egyszerre készíteni, pusztán cetliken követni az asztalokat, ki hol tart, valahol esetleg csúszás / félreértés miatt egy tányért gyorsan pótolni, felkészülve lenni 50 vendégre is, ha csak 5-en foglaltak, s mindez a la carte, s nem eszi mindenki ugyanazt, s tuti lesz még ezen kívül is 2-3 külön kérés, esetleg köretcsere(?!)... No meg nagyon fontos hozzá egy igazán jó csapat, aki mindig mögötted áll, s képes kivitelezni a te gondolataidat, terveidet, elképzeléseidet - akkor is, ha épp szabadnapos vagy. Plussz még hozzájön az elszámolás, leltározás, rendelések feladása, szállítóknál panasztétel, hogy már megint mást hoztak vagy nem hoztak valamit, ami aznap este a speciális menün szerepelne... Éééés akkor még mindamellett könyveket / folyóiratokat bújni, követni a szakmát, hogy mi új, ki hol jár, mit fogad el (ma már végre) a vendég a tányérján, s mitől riad még vissza, s új ötleteken gondolkodni, új fogásokat kitalálni. Szóval egy étterem konyhájának üzemeltetése azért még jóval több mindent megkíván a séftől, mint egy blog írása (bár felőlem létezhetne blogcsillag is ;) ) Félreértés ne essék a felsoroltak alapján, azért a konyhai élet is szimpatikus ;) No, de ha esetleg arra utaltál - én is sokkal letisztultabbnak érzem ma már a konyhámat, hozzáállásomat a főzéshez ill. új receptek kitalálásához. Tök jó szerintem, hogy a blogot visszanézve szépen végig is követhető a fejlődésem. S persze a fejlődés sosem állhat meg ;)

bévé írta...

Én is szívből gratulálok! Szívesen kipróbálnám ezt az ételt, így, ahogy van!

Vera írta...

Hm.. lencse és sütőtök, csábító de Robi, én nem tudok ilyeneket főzni amit te. Ez egyszerűen a te stílusod, a "minden kis részletre odafigyelés" és ez így van jól :)

Zsé írta...

De jó! Gratulálok!!! Engedd meg, hogy ezennel átadjam az első blogcsillagodat: * :)

A receptet kipróbálnám kacsával. Mit ajánlanál a csontok helyettesítésére? Vagy inkább úgy kérdem, hogy alakul a recept kacsa változata 4 személyre (hús és csont mennyiség)? Előre is kösz.

Unknown írta...

salsa: Köszi szépen! ;)

Vera: Köszi ;) De szerintem nem is várnak a receptversenyen teljesen aprólékosan kidolgozott ételeket - úgyis adaptálni kell majd a receptet a konyhához ill. a Bábel ízvilágához. Szóval szerintem nyugodtan pályázz ;)

Zsé: Oh, köszönöm szépen ;) A bejegyzés tetején belinkeltem a kacsamelles változatot is. Céklából elvileg elég lesz ennyi 4 főre is, bár nem tudom, hogy tervezel-e előtte / utána még valamit. Ha nem, akkor érdemes 1-2 céklával többet sütni, amihez muszáj lesz több kávés sót is használni, hogy tényleg szépen befedje mindenhol a céklát. Kövesd hozzá az 1 rész kávé, 2 rész fehérje, 6 rész só arányt. Csontból 1-2 csirkefarhát is jó lesz a mártáshoz. A színe és íze miatt fontos az egyes alkotóelemek megpörkölése - ezt sütőben is elvégezheted. Kacsamellből 4 kicsi vagy 2 nagy elég kellene, hogy legyen, de ha tudod, hogy valaki csak úgy magában is elnassol egy mellet, akkor érdemes eggyel többet sütni.

Vesta írta...

Ráadásul még szerény is vagy, ami egy séfnél sem hátrány :)
De nem is tagadhatod, hogy azért eljátszottál a gondolattal :))
Komolyabbra fordítva, szerintem is sokat fejlődött a blogod, bár engem mindig is lenyűgözött az, amit itt csinálsz, ehhez tényleg csak gratulálni lehet!

Unknown írta...

Köszi szépen, Vesta! ;)

Cafe Cinnamon írta...

SZia! Majd nézz be hozzám, ha lesz időd!
http://cafecinnamonhu.blogspot.com/2011/02/rusztikus-galette.html

Zsé írta...

Bocs, teljesen elkerülte a figyelmemet, hogy belinkelted a kacsás verziót is. Azt hiszem elég lesz a 2 kacsamell, úgysem tudom megállni, hogy ne készítsek valamit elé meg a végére is... most legalább a csontos mártáskészítést is kipróbálom.
Nagyon kösz, indulhat az alkotás.

Unknown írta...

Café Cinnamon: Köszi szépen! ;)

Zsé: Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült!

Chriesi: Hétvégén Münchenben jártam, többek között a Viktualienmarkton is, s ott külön kis fehér dobozból árulták ezeket a leveleket "Mini-Mangold" néven. Hátha így egyszerűbb lesz rákérdezned a piacon.