csütörtök, március 10, 2011

Pisztráng kókuszos karalábépürével

Ismét egy variációt készítettem zöld-fehér karalábéra, ezúttal viszont egy kis csavarral. Téli gyökérzöldségek szinte kivétel nélkül nagyon jól párosíthatóak kókusszal, érdemes tehát pl. főzésnél a tejet részben kókusztejre vagy frissen reszelt kókuszra cserélni. Tavaszi zöldségeket tekintve most karalábéval próbáltam ki, azaz kihasználtam a lassan véget érő kókuszszezont és a fehér püréhez a meghámozott karalábét friss kókuszreszelékkel főztem puhára. Később, a szűrőn való átkenés után ugyan eltávolítottam a reszeléket a püréből, viszont a kókusz frissessége a pürében maradt. Ehhez az is hozzájárult, hogy a pürét vaj helyett kókuszolajjal / kókuszzsírral krémesítettem. Kókusztejben is főzhető a karalábé, így friss kókusszal viszont szerintem könnyedebb lesz az íze és az állaga is.


A karalábé leveleiből, száraiból és héjából készült zöld levet vajjal amolyan emulzióként készítettem el. További frissességet néhány gerezd darabokra vágott vérnaranccsal vittem a tányérra. Párosítást tekintve jó volt, az alma viszont szebben harmonizál a karalábéval. Az egész tányér különböző puha és lágy állagú összetevőkből áll, melyek könnyed hatását egy kevés diómorzsával fűszereztem. (recept)

4 megjegyzés:

chriesi írta...

Mintha cápák úszkálva állnának lesbe a pisztrángért. :) Istenien hangzik az étel. Szereztem én is kókuszzsírt csak még a pürén gondolkodom, bár azt hiszem nem sokáig. Nagyon szeretek a blogodba járni, annyira inspiráló! Meg is született az ötlet a holnapi ebédre. :D

Unknown írta...

Frappáns a hasonlatod ;) Örülök, hogy tetszik a fogás! Tálalásnál most nem a püré köré engedtem a zöld emulziót, hanem a zöld emulzióba tettem bele a pürét - ezáltal szépen körbe kifele nyomta. Szebb lett így az eredmény szerintem.

Kíváncsi vagyok, mit fogsz a kókuszzsírral kezdeni. Ma vacsorára csirkeszíveket sütöttem benne - s most jöttem csak rá, hogy a csirkeszív mennyire rendkívül közel van állagban egy (kissé túlkészült) ropogós garnélával. Ezért is működik szerintem ilyen jól a csirkeszív thai ízvilágú ételekben.

Oh, köszi ;) Örülök, hogy szívesen olvasol és néha sikerül is 1-2 ötletet adnom ;) Nagyon tetszik, ahogy tovább alakítod az ötleteket a blogodon. S az is nagyon tetszik, hogy utóbbi időben egyre kifinomultabb ételeket készítesz! ;)

chriesi írta...

Mintha mosná a sziget partját a tenger, hogy a hasonlatnál maradjunk. :)

Nem lesz nagyon meglepő, és az idei tél slágere a cékla kap majd benne szerepet. Hiába, nem szabadulok tőle, de nem is bánom. :)) A többit még nem tudom pontosan, de már érik.

Óóó rengeteg ötletet adsz, csak győzzek főzni. :) Én is örülök neki, hogy neked is tetszik.

Unknown írta...

Tényleg kissé szigetszerű - legközelebb egy kevés blue curacao-val fogom befesteni ;)
Nagyon tetszik a kókuszos céklád!