hétfő, március 28, 2011

Véres hurka tejfölös hagymával és pirított burgonyapürével

Kissé hűvös, esős tavaszi napokra ideális szívmelengető ebéd vagy vacsora - s mellesleg még jól elő is készíthető. A cottage pie / shepherd's pie (ragu és krumplipüré sütőben sütve) pici edényekre átültetett formáján gondolkodva született az alábbi recept. Az átgondolás során olyan ötletem volt, hogy a hagyományos német "Himmel und Erde" ételt (alma és burgonya, gyakran véres hurkával tálalva) lehetne ötvözni shepherd's pie-os elemekkel. Így bomlott fel a ragu külön hagymára (amiben szerepelt az alma) és darált hús helyett enyhén füstölt véres hurkára. A "pitét" lezáró krumplipüré sisak pedig megmaradt egy kicsit csinosított formában. Mivel a kész fogásnál nem láthatóak az egyes rétegek, ezért a töltés (vagy hívhatnánk "tálalásnak" is akár) egyes fázisairól is láthatóak lentebb képek.


Az edénykék aljára kerülő réteghez a MÁKban kóstolt savanykás ropogós hagyma ötletét valósítottam meg itthon, melyen egy kicsit tovább finomítottam kakukkfűvel és almakockákkal. Külön előny benne, hogy nem kell feleslegesen összekennünk egy további edényt, ugyanis a sütőben töltött idő alatt épp megfelelő állagúra készül el.


Erre a tejfölös-almás hagymaágyra került egy réteg nem túl vastag szeletekre vágott enyhén füstölt véres hurka. A német véres hurka (Blutwurst) helyett magyar véres hurkával is jó lesz szerintem az eredmény.


A hurkaszeleteket végül krumplipürével fedtem be, melyeket egy kis műanyagzacskó segítségével "mogyoróztam" a tetejére. A sok kis csúcs nem pusztán a csinosítás célját szolgálja, hanem az egyes csúcsok így jobban meg is pirulnak, ellentétben egy összefüggő masszával. Ha elő szeretnénk készíteni ezt az ételt, akkor érdemes a krumplipöttyöket csak sütés előtt ráadagolni, hogy a hűtőben könnyebb legyen letakarni a mini cocotte-ok fedelével. (recept)

6 megjegyzés:

chriesi írta...

Nagyon jó ötlet és mennyire aranyos lett! :) Én legalább 15 éve nem ettem véres hurkát és igazából nem is tudom, hogy miért!

Unknown írta...

Köszi, örülök, hogy tetszik ;) A véres hurka kicsit olyan mint a jó kolbász: bolti is ok, de a házi / kis termelőtől származó gyakran jobb. A kis piaci hentesemnél szoktam venni, nála pont jó a fűszerezés, állag és füstölés mértéke.

Bianka írta...

Ötletes sz összeállítás és tálalás is

Unknown írta...

Köszi szépen, Bianka!

Unknown írta...

A recept is jó, de a képen látható véres hurka szinte már túl tökéletesnek tűnik. Hol lehet ilyet beszerezni egy kóstolás kedvéért?

Unknown írta...

Köszi, Gábor! A véres hurka az erlangeni (Németország) piacról származik, a helyi piaci hentes ilyet készít. Magyarországon sajnos nem ismerek beszerzési forrást ilyen minőségű véres hurkához.