kedd, április 26, 2011

Füstölt pisztráng irós rukolafagylalttal, salottás-rózsaborsos almával

Egy igazán frissítő előételt / üdvözlőfalatot terveztem, s ehhez a kiindulópontom egy iróval készülő rukolasorbet-t volt. Rukolához jól megy az alma, hozzá pedig a füstölt pisztráng és egy kis hagymás íz, aminek a szerepét itt a salotta töltötte be. A sorbet-hoz a blansírozott rukolából kinyomtam a folyadékot és mivel az így kapott lének is kellemes rukolás íze volt, ezért úgy döntöttem, hogy felhasználom. Végül zseléként került a tányérra újabb textúrával gazdagítva a fogást. A végeredmény talán kissé túlságosan frissítő is lett: A rukola az enyhe fűszeres ízével, az iró a savanykásságával és sorbet-ként tálalva a hideg hőmérséklettel hatványozta a frissességet, ami kicsit több volt, mint amit szándékoztam. Tanulság belőle az, hogy a hármasból (rukola, iró, hideg) az egyiket érdemesebb elhagyni. (recept)

füstölt pisztráng hal iró aludttej créme fraiche sorbet fagylalt sherbet rukola borsmustár salotta rózsabors alma rukolalé rukolazselé dió
füstölt pisztráng irós rukolafagylalttal, salottás-rózsaborsos almával

2 megjegyzés:

flatcat írta...

Nekem mégis nagyon tetszik ez az írós rukkolafagylalt. :) Azt hiszem, itt az ideje beüzemelni a fagylaltgépet. :)
Nagyon tetszik a zselé is, és izgalmasan hangzik az egész kombináció! :)

Unknown írta...

Köszi, örülök, hogy tetszik! A zselé tényleg izgalmas, a fagylaltot viszont más közegbe kell ültetni, itt mindent elnyomott a frissessége. A rukolának tényleg csak néhány pillanatig szabad forró vízbe kerülnie, mert hamar elveszti a mustárolajból eredő ízét. Esetleg még jobb megoldás lehetne nyersen gyümölcspréssel kinyomni a levét és azzal tovább dolgozni.