Füstölt pisztráng irós rukolafagylalttal, salottás-rózsaborsos almával
Egy igazán frissítő előételt / üdvözlőfalatot terveztem, s ehhez a kiindulópontom egy iróval készülő rukolasorbet-t volt. Rukolához jól megy az alma, hozzá pedig a füstölt pisztráng és egy kis hagymás íz, aminek a szerepét itt a salotta töltötte be. A sorbet-hoz a blansírozott rukolából kinyomtam a folyadékot és mivel az így kapott lének is kellemes rukolás íze volt, ezért úgy döntöttem, hogy felhasználom. Végül zseléként került a tányérra újabb textúrával gazdagítva a fogást. A végeredmény talán kissé túlságosan frissítő is lett: A rukola az enyhe fűszeres ízével, az iró a savanykásságával és sorbet-ként tálalva a hideg hőmérséklettel hatványozta a frissességet, ami kicsit több volt, mint amit szándékoztam. Tanulság belőle az, hogy a hármasból (rukola, iró, hideg) az egyiket érdemesebb elhagyni. (recept)
![]() |
füstölt pisztráng irós rukolafagylalttal, salottás-rózsaborsos almával |
2 megjegyzés:
Nekem mégis nagyon tetszik ez az írós rukkolafagylalt. :) Azt hiszem, itt az ideje beüzemelni a fagylaltgépet. :)
Nagyon tetszik a zselé is, és izgalmasan hangzik az egész kombináció! :)
Köszi, örülök, hogy tetszik! A zselé tényleg izgalmas, a fagylaltot viszont más közegbe kell ültetni, itt mindent elnyomott a frissessége. A rukolának tényleg csak néhány pillanatig szabad forró vízbe kerülnie, mert hamar elveszti a mustárolajból eredő ízét. Esetleg még jobb megoldás lehetne nyersen gyümölcspréssel kinyomni a levét és azzal tovább dolgozni.
Megjegyzés küldése