hétfő, április 18, 2011

Kétszínű répakrémleves lila répából

Répából előszeretettel használom a lila színűt. Nem csak azért, mert sokkal tisztább répaíze van, hanem színbeli kontrasztja miatt is, hiszen csak a külső rétege lila, a belseje narancssárga. A kétszínű, zöld-fehér karalábéleves nyomán olyan ötletem támadt, hogy a lila répát színei szerint két részre választom és külön levessekként készítem el. A színbeli éles ellentéten ízbeli kontraszttal is erősítettem, a lila részt ugyanis gyömbérrel, juharsziruppal és kókusszal ízesítettem, a sárgát pedig naranccsal (ez esetben kumquattal). Az eredmény külön és együtt is egyaránt finom.

répakrémleves sárgarépa krémleves répaleves lila répa sárga répa gyömbér kókuszolaj kókuszzsír kumquat
répakrémleves lila répából, két színben
A színjátékon túl érdekes tapasztalatokra is szert tettem. A répa külső lila rétegéből készült tiszta püré (azaz csak a répa pürésítve) kissé eltérő, kevésbé krémes állagú, pedig mindkét részt ugyanúgy főztem. Másik, ennél még fontosabb felismerés bármilyen sárgarépapürére vagy krémlevesre alkalmazható (esetleg glaszírozáshoz is jól jöhet): Főzés közben a répa veszít az ízéből, vagyis pont a répaíze kopik meg. A főttes íz feljavításához az ízbibliában olvastam Andrew Carmellini New York-i séf tanácsát, mely szerint a sűrű, viszonylag száraz püréhez nyers répalevet ad, ezzel újra előhozva és felerősítve a répa eredeti ízét. Itt a két krémlevesnél csak a narancssárga oldalon alkalmaztam ezt a módszert, s így még inkább lehetett érezni a különbséget. (recept)

12 megjegyzés:

Zizi írta...

Jól néz ki nagyon! Itthon kevés helyen láttam eddig lila répát. Nem jellemző. A citromsárga is tetszik még,kíváncsi vagyok annak milyen íze van.

flatcat írta...

Eszméletlen jól néz ki!:) Remekül hangzik mindkét leves! :)
Lila répát sajnos még vetőmag formájában sem láttam errefelé, de lila karfiol magot már vettem, hátha a répa is csak idő kérdése. :)

Unknown írta...

Zizi: Köszi! Pedig csak sárgarépa pürésítve ;) Citromsárgát errefelé sem nagyon látni, Münchenben persze mindig van. Répaízű mind ;)

FlatCat: Köszi, pedig tényleg csak két krémleves ;) Mondjuk erre rányomhatnám a FlatKid jelzőt, hisz eléggé bababarát.
Vetőmagot tekintve úgy láttam, hogy többek között "purple haze" néven fut - kicsit megtévesztő a vetőmag elnevezése (purple haze sárgarépa). Előbb-utóbb csak meg fog jelenni a piacokon is - ízre szerintem jobb, mint a sárgarépa, és a sárga belseje is élénkebb színű.

ehran írta...

Köszi, ez jó trükk, a levével történő ízfrissítés, krémlevesnél így nem jutott még eszembe, pedig más területeken használja ugye az ember, a frissel történő "ízvisszaállítást".

Unknown írta...

Püréhez is hasznosítható. Általában a főzőlevet szoktam félretenni megfelelő állag beállításához, de spec. répánál ugye boltban is lehet kapni répalevet (még mindig nincs gyümölcsprésem), s sokkal jobb eredményhez vezet, mint a főzőleve.

Makka írta...

Tavaly ültettem ilyen lila répát, kb. nem csinált semmit, lett egy zacskónyi magból 2 szerencsétlen egyed, felhasználásra teljességgel alkalmatlan. De biztos a föld nem volt jó...
Ez az utólag répalé nagyon jó, nekem is mindig az a főtt répás cuccokkal a bajom, hogy a lényegüket vesztik igazából.

Nagyon más. Tudsz nekem abban tanácsot adni, hogyha a receptjeimet szeretném rich snippet formátumban a blogra rakni, azt hogy csináljam? A Bloggerre vonatkozik a kérdés. És miután nagyon láma vagyok az ilyenekhez, részletes leírás kéne, természetesen csak akkor, ha van erre időd meg energiád.
Köszi előre is.

Unknown írta...

Próbáld ki az utólagos répalé hozzáadást, sokkal jobb lesz az eredmény.

Őőő, rich snippeteket nem nagyon ágyaztam még bele a blogomba. Mindössze a facebookos ill. opengraphos tageket ágyaztam be a fejlécbe. Ha megadsz a blogomról egy bejegyzéslinket a rich snippet kiolvasóba, akkor látod, hogy ez mennyire kevés. Annyira elég, hogy facebookon megfelelően jelenik meg a bejegyzés címe meg ilyenek, ha valaki like-ol valaki egy bejegyzést. Receptekre úgy tűnik egész sok taget használhatsz fel - ld. rich snippet receptek, itt találsz példákat is. Ezt vagy manuálisan beírhatod a html kódodba (bloggeren belül nem láttam még barátságos támogatást), vagy használhatsz egy generátort, mint pl. ezt és a kapott kódot másold be. Mondjuk eléggé sok felesleges trutyit is generál, s reklámozza saját magát is az oldal.

flatcat írta...

Beatbull, nagyon köszönöm a pontos nevet! Rákerestem, és találtam egy nagyon jó kis oldalt, ahonnan nemcsak ezt, de rengeteg más érdekes (legalábbis nekem nagyon tetsző :) ) vetőmagot is lehet rendelni. :) Nem kizárt, hogy még az idén lesz lila répa a kertemben! :)

Unknown írta...

Szívesen! Esetleg kérdezd meg Makkát a tapasztalatairól - mint írta, tavaly már próbálkozott vele, hátha van 1-2 jó tanácsa.

Before írta...

Szia BB!
Rég jártam erre. Ha a répa ízét szeretnéd megőrizni, akkor vagy vákuumban készítsd, vagy ennek (vélhető) hiányában nagyon lassú tűzön, 85-90 fok körül, így nem fő szét és az íze is szépen kidomborodik.

Unknown írta...

Köszi Before! Vákuumra gondoltam, hogy úgy biztos jobban megőrzi az ízét. Alabárdosban kóstoltam vákuumban főtt almát - nem hittem el, hogy tényleg csak tiszta almapüré volt a pohárkában.

Nem forrásban lévő forró vízben vagy tejben / tejszínben szoktam főzni a legtöbb zöldséget (tejnél muszáj is, hogy ne karamellizálódjon a tejcukor), de répánál spec. ízét tekintve sokkal többet segít a répalé hozzáadása a végén. Itt amúgy a répa szétfőzése is lényeges volt, hisz Pacojet nélkül másképp nem igazán egyszerű selymes krémet készíteni belőle ;) A bejegyzésben is említettem, hogy szétfőzés szempontjából a répa belseje érdekes módon másképp fő, mint a külső réteg (a belseje "krémesebbre" fő).

Makka írta...

Köszönöm szépen, a második cucc olyan, amivel talán én is tudok majd valamit kezdeni, de további tanulmányozást kíván a dolog.:-)