péntek, április 08, 2011

Kókusztejben pácolt báránygerinc uborkás-gránátalmás salátával

Bárányhúsnál elterjedt szokás éjszakára tejbe tenni, hogy enyhítse az erőteljes bárányízét. Ez leginkább idősebb bárányoknál fontos lépés, hiszen korral egyre erőteljesebb lesz a némelyek által nem kedvelt bárányíz. A nem kora, hanem húsa miatt levágott báránynál szerintem nem szükséges a tejben való pihentetés. Viszont mivel a bárány nagyon jól párosítható kókuszhoz (ld. pl. indiai konyha), ezért olyan ötletem volt, hogy tejben fürdetés helyett kókusztejben marinálom egy éjszakán át. A kókusztejbe került még egy egész fej friss fokhagyma szárastul, valamint egy zöld chili. Rendkívül jó ízt adott a marinád a báránynak, tavaszi és nyári grillezéseken is érdemes kipróbálni.


A báránygerinc szeletekhez vegyes levelekből készítettem salátát uborkával és gránátalmával. A saláta fűszerezését egyrészt a salottás vinaigrette (öntet) adta, másrészt pedig a pörkölt szezámmag és fenyőmag. Egy pohár száraz fehérborral könnyed üde ebéd meleg napokra. (recept)

5 megjegyzés:

Eva írta...

Nagyon jól néz ki... és biztos fini is. Gratula.

Reni írta...

Na ez egy olyan kombináció, amit minden további nélkül megennék, sőt egy étlapról is rendelném szerintem. Csodás!

Unknown írta...

Éva: Köszi! Nem igazán szeretem az így szeletelt báránygerincet, sokkal szebben használható szerintem, ha egyben hagyják, de a hentesem most kivétel nélkül csak ilyen grillezésre való vágásút hoz a piacra.

Reni: Oh, köszi. Várj csak, szombatra teltház van, de vasárnapra még van egy szabad asztalom ;) Amúgy jó benne, hogy kicsit pikáns, kicsit fűszeres, kicsit savanykás / gyümölcsös, minden falatnál kicsit más, de egyben friss és könnyed.

bévé írta...

Reni szívemből szólt, igen ezt én is bármikor megrendelném az étlapról. Nagyon tetszik!

Unknown írta...

Köszi, BéVé, örülök, hogy tetszik! No, de nem kell várni, hogy étlapra kerüljön valahol - otthon is egyszerűen elkészíthető ;)