péntek, április 29, 2011

Nyúlvese hagymakrémmel, céklával és marinált uborkával

A turbulens hét ill. hónap végére tartogattam még egy kis ráadást. Az alábbi fogás a Tetrabbit - Dining Guide közös nyulas receptversenyének aktuális fordulójára készült, melynek témája: előételek. Ez a téma az üdvözlőfalatokkal együtt az abszolút kedvencem, ezért mindenképp pályázni szerettem volna. Az előételen gondolkodva alapanyagként végül a nyúl belsőségeire és azon belül is a nyúlvesére esett a választásom.

házi nyúl vese belsőség nyúlvese pirított sült vese fehér hagyma krém hagymakrém makadámia dió fóliában sült cékla marinált pácolt uborka kígyóuborka kapor
nyúlvese hagymakrémmel, céklával és marinált uborkával
Hagymakrémet korábban is készítettem már fehér hagymából, ezúttal viszont szándékosan elhagytam az ecetet és a créme fraiche-t, ami által édeskés maradt a püré - ezzel együtt viszont sokkal szebben meg is tartotta a hagymás ízét. Sűrítésre Andree Köthe séfkurzusán megismert makadámia diós alapot használtam, ami tulajdonképpen nem más, mint vízben hosszú órák alatt puhára főzött makadámia dió pürésítve. Igen, a kókuszdióval ellentétben a makadámia dió megpuhul főzés során. A hagymakrémhez kissé zselés állag felé hajló céklakorongok kerültek. A tányéron az egyensúlyt a kevés kaporral ecetben és olajban marinált uborkakockák adták meg, melyek friss és savas ízükkel könnyítettek a fogáson, valamint ropogósságukkal egyben izgalmassá is tették a tányért. Mindhárom köret kitűnően egészítette ki a körbepirított nyúlvesét. (recept)

2 megjegyzés:

chriesi írta...

Darabokban érkezik a nyuszi. ;) Egy újabb műalkotás!

Unknown írta...

Köszi, chriesi! Igen, eredetileg csak nyúlbelsőségekkel szerettem volna kísérletezni, de külön nem árulják, így egy egész nyulat kellett vennem. Szíve nem volt sajnos, a veséje viszont nagyon tetszett. Amúgy eléggé egyszerű fogás lett, letisztultsága és könnyedsége miatt is ilyen elegáns szerintem.