szerda, április 20, 2011

Sárgarépa-uborka saláta curry-s créme fraiche fagylalttal

A fokozatos vastagság beállításon túl nagy előnye az év elején Andree Köthe séf tanácsára beszerzett Rösle konyhai gyalumnak, hogy szinte bármit pillanatok alatt és egyszerűen gyönyörű hajszálvékonyra lehet vele hántolni. Az alábbi salátánál ezt alaposan ki is használtam, hiszen a hosszú répacsíkokon túl kipróbáltam a mogyorószemek hántolását is. Boltban legutóbb találtam már ugyan mandulalapka mellett hántolt mogyorót is, de túlságosan töredezett és vastag volt. Így, a legvékonyabb fokozaton gyalulva, szinte hajszálnál is vékonyabb pelyheket kaptam eredményül. (Egyik olvasóm tanácsa szerint szarvasgombagyaluval is megoldható a mogyoró hántolása.)

törökmogyoró mogyoró pehely hántolt mogyorópehely mogyorólapka
hántolt mogyorópehely

A recept alapötlete a Flavour Thesaurus könyvből származik. Itt olvastam a tanácsot, hogy répát és uborkát rizsecettel és cukorral érdemes marinálni. Önmagában nekem így még kicsit egyhangú volt, ezért kiegészítettem almakockákkal, a hántolt mogyorópehellyel és friss tárkonnyal, majd tigrismogyoró-olajjal kerekítettem le. (A tigrismogyoró a mandulapalka / mandulafű gyomnövény földalatti apró gumója, amit németül Erdmandel (földi mandula) és Tigernuss (tigrisdió/-mogyoró) nevek alatt ismernek.) Az eredmény egy üdítő saláta lett, ami meleg napokon grillköretként is tökéletes. Itt önálló fogásként curryvel fűszerezett créme fraiche fagylalttal tálaltam. (recept)
sárgarépa répa uborka kígyóuborka saláta alma gyömbér tigrismogyoró mandulapalka olaj törökmogyoró mogyoró hántolt curry créme fraiche fagylalt
sárgarépa-uborka saláta almával, tigrismogyoró-olajjal, mogyorópehellyel, tárkonnyal és currys créme fraiche fagylalttal

6 megjegyzés:

chriesi írta...

Merész vagy gyaluval! Szerintem én ott hagytam volna néhány ujjam. :))) A saláta meg csúcsszuper!

Unknown írta...

Nem ennél a salátánál, de másnap este vagányul legyalultam a mutatóujjamat ;) Bár ilyenből nagyon gyorsan tanulok, szóval egyhamar nem fog megesni.
Köszi, örülök, hogy tetszik - fagyi nélkül nagyon friss és egyszerű köret.

flatcat írta...

Nagyon tetszik ez a recept is, nagyon szeretjük a rizsecettel marinált salátákat! :)
Bár a mogyoró gyalulást én szerintem nem vállalom be, de a salátát azt hamarosan, a kisfiam minden hozzávalóját imádja! (szóval fura módon nálunk most ez is egy FlatKid project lesz :) )

Unknown írta...

Örülök, hogy tetszik - és az egész családnak is ízleni fog ;)
Nem vészes a mogyoró gyalulása, csak oda kell figyelni, hogyan fogod a mogyorót. Egy szemből egyébként rengeteg szeletet kaptam a legvékonyabb beállítással (30-40? lehet még több, nem számoltam meg, de nagyon sok volt). Leginkább a tigrismogyoró olaj dobott a salátán - valami más mogyorós olajjal pótolhatod.

chriesi írta...

Juj! Jobbulást!!!

Unknown írta...

Köszi, még márciusban történt (kicsit el vagyok maradva a receptes bejegyzésekkel), szóval már begyógyult. De épp a pesti hétre való indulás előtt sikerült, szóval vidám volt így cipőt kötni, táskát cipelni, zsebeket üríteni reptéren, jegyet előkaparászni ... no meg fényképezni is kicsit furcsa betapaszozott mutatóujjal ;)