szerda, április 27, 2011

Szúrás a spárgaföldön, avagy spárgaszedés

Hajnal 5 óra. A távolban halványan világosodik az ég alja. A madarak csicsergését nem zavarja meg semmiféle jármű zaja. Minden nyugodt, ilyenkor még jóformán senki sincs talpon - csak a spárgaszedők. A 30-50cm magas földdombokról leszedik a fóliát, majd az elmúlt nap során a földből épphogy kibújt spárgasípokat kezdik el keresni. Kemény, de egyben filigrán munka.

fehér spárga bakhát spárgaföld föld halom nap napfelkelte hdr spárgaszedés spárgaszúrás spárgaszüret
bakhátból kibúvó fehér spárga napfelkeltekor
Húsvét hétfő hajnalában én is kint jártam a szomszéd falubeli Reinhardt család spárgatermőföldjén spárgát szúrni (németül ugyebár "stechen", azaz szúrják a spárgát és nem szedik). Rendkívül kedvesen fogadtak és nagyon nyitottak is voltak minden kérdésem felé. Az összegyűjtött tapasztalataim a spárgaszedéssel és spárgatermesztéssel kapcsolatban, valamint néhány a fehér spárgával kapcsolatos szokás és hiedelem eloszlatása a Dining Guide oldalán olvasható: Szúrás a spárgaföldön.

Read the full on-site report on the cultivation and harvesting of asparagusin English on myBites.

7 megjegyzés:

Makka írta...

Ez az 5 órakor már kint a földeken véleményes mondjuk, de egyébiránt fú, de irigyellek!:-)

Unknown írta...

Mármint hogyan érted, hogy véleményes? A cikkben írtam, hogy a szedés időpontja mindegy, de hajnalban kellemesebb dolgozni. Amúgy a környéken elég sok termőföld van (Nürnberg és Erlangen közötti termőföldekkel átszőtt területet Knoblauchsland néven is ismerik), de egy árva lélekkel nem találkoztam a spárgaszúrók kivételével. Jó, persze ehhez az is hozzátartozik, hogy más terményt nem feltétlenül kell minden nap kezelni, szóval húsvétkor lehet pihentették a munkát. Spárgánál viszont nem volt lehetőség - menni kellett, ma pl. esőben is.

Makka írta...

Úgy, hogy nem szívesen teszem, persze ilyesmiért – spárga, ló stb. – biztos tennék kivételt.
Jaja, a spárga sem tudja, hogy ünnepnap van.:-)

Unknown írta...

Ja értem, pedig azért csodálatos friss levegő, a nyugalom, a természet tiszta hangja és a gyönyörű napfelkelte kárpótol a korai kelésért ;)

Névtelen írta...

Üdv mindenkinek!hát azért gálya munka ez,madárcsicsergés ide vagy oda.A hajnali fagyos fólia beleüti a hideget a kézbe(védőkesztyűn át is)Görnyedsz hosszú km-eket,ínhüvelygyulladás is elérhet még az elején(a sok kapirgálástól)ha van felesleg rajtad itt tuti ledobod.a gazdák viszont hálásak-adnak minden nap sört,néha sütit,meleg kaját.

Unknown írta...

Nem állítottam, hogy könnyű munka volna, sőt! S amiket leírtál, azzal minden nap szembesülni kell, akár esik, akár nem. Köszi a kiegészítést.

Unknown írta...

A levegő valóban friss,de annyira páradús,hogy mi minden hajnalban az első földön fulladoztunk,pláne a dohányosok!Itt tuti lefogysz és hajlékony leszel,mint a ritmikus gimnasztikások!;)Ki kell próbálni egy szezont és ha még kecsegtet is az a 6,15 eurós órabér,biztos meggondolod mire letelik az a keserves 1-2 hónap,h.újra ki menj!?-nincs pihenőnap,állandó görnyedés koránkelés,esik,fúj,néha perzsel,kullancs a lágy részekbe,mellé még egy mesterséges válogatott közösségben jópofizol v. mész haza!ennyi,üdv