péntek, május 06, 2011

Chianti étterem

Nem csak Budapesten, hanem vidéken is nyíltak az utóbbi időben igazán jó éttermek. Egyik kiváló példa a veszprémi Chianti étterem is, melyben szüleimmel immár többször jártam, s mindig szívesen térünk be.

Az étterem beltere hosszan elnyújtott, de egyben tágas. A világításnak is köszönhetően meleg színek uralják, melyet télen a kandallóban lobogó láng is tovább fokoz. Mindenféle asztalból választhatunk, legyen az teljesen nyitott az ablak mellett, ráccsal közrezárt privátabb a fal mellett, vagy a hátsó részben egy kisebb porondon, ahonnét minden történés belátható. Nyáron szép időben az étterem oldalában található teraszon is helyet lehet foglalni, s úgy tűnt, jelenleg készül a bejárat előtti teraszrész is. Ezen túl borpincével is rendelkezik az étterem, melybe viszont eddig még nem tekintettem be. Mi egy tágasabb, ablak melletti asztalnál foglaltunk helyet.

Chianti étterem, Veszprém (kép forrása: Chianti facebook oldala)
Első pár falatként nagyon kellemes ízű és állagú házi kenyér érkezett, melyhez külön-külön egy saját kis kanál puha vajat kaptunk. A spárgaszezonnak köszönhetően jelenleg külön spárgamenüvel is kiegészült az étlap, melyről a spárgakrémlevest mindhárman megkóstoltuk. A könnyed selymes hófehér lé közepén egy medvehagymás daragaluska pihent, melyre néhány szelet medvehagymával marinált, majd házilag füstölt tigrisrákszelet volt ráhelyezve. Maga a lé illata és íze is tökéletesen tisztán visszaadta a fehér spárga teljes spektrumát. A visszafogott sózásnak köszönhetően a spárga édeskés és enyhe kesernyés íze is kellemesen tudott érvényesülni. Utóbbit cukorral és sóval sajnos gyakran teljesen elnyomják, pedig a spárgához hozzátartozik, s enyhe mértékben igazán kellemes és izgalmas is tud lenni. A csodálatos levet jól egészítette ki az 1-1 szelet fűszeres füstölt rák, valamint az enyhe ízű, puha levesbetétként szerepét tökéletesen betöltő daragaluska.

Főételként szüleim spárgás lazacot és zöldborsós kacsamellet kértek. A lazac kissé illatos volt, húsa ízre és állagra viszont tökéletes, a bőre is gyönyörű ropogósra sült. Zöld spárgakrém, polentatornyok és pecorinohab egészítették ki. A kacsamell is szép ropogósra, belül rózsaszínre sült és zöldborsókrémen, valamint kis csíkokra vágott cukorborsón pihent. Nekem főételként fogasfilé érkezett házi juhtúrós lasagne-val és haltejpörkölttel. A fogas bőrét beirdalták, majd a bőre oldalán szép ropogósra sütötték, míg belül omlós szaftos maradt. Ezt egészítette ki a haltjeből készült könnyed pörkölt, melyhez a túrós csusza juhtúrós lasagne formájában társult. Nem igazán rajongok a haltejért, de így elkészítve rendkívül tetszett és ízlett. Ebből a haltejpörköltből akár helyi különlegességet is lehetne nevelni.

Desszertet végül csak én kértem. A szezonális lapon szereplő igen frissnek tűnő desszert keltette fel az érdeklődésemet. Lime-posset néven egy lágy tejes-tojásos zöldcitromos krém érkezett kis tálkában, melyre néhány darab hámozott főtt rebarbara volt helyezve. Az üde savasságot egy téglalap alakú jó minőségű fehér csokival bevont keksz egyensúlyozta. Nagyon szép könnyed és friss desszert, meleg napokon a teraszon egy pohár pezsgővel ideális lehet.

Végül a vörösboraink mellé megkóstoltuk még a ház épp aktuális sajttálát, mely bükki medvehagymás tehénsajtból, medvehagymás friss kecskesajtból, pecorinoból, grana padanoból és egy enyhe camembert féle sajtból állt. A két medvehagymás magyar sajt volt a kedvencünk, ami abban is megmutatkozott, hogy pillanatok alatt eltűntek.

A felszolgálók mindvégig rendkívül udvariasak és figyelmesek voltak. Egyértelműen érződik, hogy itt a vendég a fontos - hogy igen barátságos áron kínált finom ételek és kiváló balatoni, magyar (és olasz) borok kíséretében jó hangulatban egy kellemes estét töltsön el, mely után mindenképp újra vissza szeretne térni és megismételni az élményt.

Cím:
Chianti étterem
H-8200 Veszprém, Csermák Antal utca 13.
Tel.: +36 88 410 385
http://www.chiantietterem.hu/

Nincsenek megjegyzések: