szerda, május 11, 2011

Nyúlmáj zöldteás japán naspolyával és ropogós duxelles-bonbonnal

Májhoz általánosságban véve is nagyon jól mennek a gyümölcsök, emiatt terveztem a nyúl májához is gyümölcsös köretet. A jól bevált zöld sencha tea, gomba és sárgabarack hármasában gondolkodtam, de ilyenkor még nyoma sincs őszi- vagy sárgabaracknak. Helyette az épp szezonban lévő japán naspolyát próbáltam ki, ami a zöld teával együtt szintén bevált.

A sárgától narancssárga színig terjedő gyümölcs alul és magházát tekintve almára emlékeztet, magjai viszont kitöltik a teljes magházat, simák és gesztenyebarnák. A könnyen hámozható héj alatt édes-savanyú gyümölcshús található, melynek állaga nem szálas, nem pépes, talán a legjobban egy nagyon puha birsalmasajthoz hasonlítható. Állítólag a görögöknél barnán, igazán túlérve népszerű. Én most narancssárgán használtam fel, ilyen állapotban kisebb hő hatására is még megtartotta állagát és nem esett szét.

japán naspolya nespoli gyümölcs
japán naspolya
A puha máj és japán naspolya mellé egy ropogós összetevőt képzeltem el kiegészítőként. A gombát emiatt hajszálvékony yufka-tésztába tekertem, majd minden oldalról körbepirítottam. Bevásárláskor nem tettem külön kitérőt a tésztalapok beszerzésére, hiszen egyáltalán nem ördöngös otthon is elkészíteni a tulajdonképp lisztből, vízből és keményítőből készülő tésztát. Az eredmény inkább bonbonra hasonlít, céljának viszont teljes egészében megfelelt. A tányért végül néhány csepp bazsalikomolajjal kerekítettem le. Kisebb méretben apró előételként vagy üdvözlőfalatként is jól megvalósítható. (recept)
házi nyúl máj belsőség nyúlmáj japán naspolya sencha tea zöld tea zöldtea karamell ropogós tészta sült tészta duxelles gombapép csiperke gomba tekercs bazsalikom olaj bazsalikomolaj
nyúlmáj zöldteás japán naspolyával és ropogós duxelles-bonbonnal

5 megjegyzés:

á la carte kulinaria írta...

Jól hangzik, és a tálalás ismét nagyon szép!

flatcat írta...

Wow. :) Nagyon tetszik! :)

chriesi írta...

Húúú ez eszméletlen jól hangzik!!!

Unknown írta...

Köszi szépen, örülök, hogy tetszik! A kis tésztabonbonba / tekercsbe persze sok minden más is tehető - szerintem édesen sem lehet rossz.

Unknown írta...

Köszönöm szépen! A tészta szerintem édes töltelékkel is nagyon jól működne (pl. télre valami magvas / aszalt gyümölcsös?).