péntek, május 20, 2011

Vaníliás spárgakrém thai bazsalikom granité-vel, eperrel és mangóval

A tavalyi év során készített előételeim közül az egyik kedvencem a mangós spárga volt garnélával, vaníliás vinaigrette-tel és apró thai bazsalikom levelekkel. Olyan csodálatosan illik egymáshoz a spárga, a mangó, a vanília és a (thai) bazsalikom íze, hogy idén desszertként is ki akartam próbálni ezt a kombinációt.

vanília fehér spárga krém spárgakrém thai bazsalikom granité granita jég eper mangó pohárdesszert pohár desszert
vaníliás spárgakrém thai bazsalikom granité-vel, eperrel és mangóval
Alapként spárga-mousse került a kis poharakba, amely a gyümölcs-/zöldségpüré, zselatin és tejszínhab megfelelő arányú hármasán alapul. Csak kevés vaníliával ízesítettem, hogy a spárga ízét ne nyomja el.  Erre került szépen felkockázott mangó és eper, amik a harapnivaló és egyben a savas komponens szerepét töltötték be. A tetejére thai bazsalikomból készült zöld granitét készítettem, melyet az Onyxban kóstolt "édes caprese" elődesszert inspirált. A többféle íznek és állagnak köszönhetően a pohár tartalma az utolsó kanálig változatos és izgalmas maradt. (recept)

3 megjegyzés:

chriesi írta...

De klassz! Annyira felkeltetted most az ízlelőbimbóimat, hogy ezt mindenképpen elkészítem hamarosan.

édesem írta...

imádom a spárgát desszertben!

Beatbull írta...

Noémi: Köszi! Mondjuk nem olyan szép tányérdesszert, mint a tied ;) Remélem, a vendégeknek is tetszett és ízlett ;)

Édesem: Gyűlünk, mi spárgadesszert rajongók ;) Nyersen is édes a spárga, szóval kézenfekvő a desszertben való alkalmazása. A zöld spárga is zseniális fagylaltként málnával.