kedd, június 28, 2011

Fehér cseresznye sorbet korianderes meggymártással, meggykrokanttal

Hétköznaponként délutánra mindig vinni szoktam magammal nassolni valamilyen szezonális gyümölcsöt a piacról. Az elmúlt napokban különböző cseresznyéket kóstoltam, s az egyikük közülük világos, részben fehér belsejű volt. Még néhány szem félbeharapása után és a belsejének a színeit nézegetve olyan ötletem támadt, hogy - akárcsak a sárga szilva sorbet-mnál - meghámozva fehér (vagy legalábbis igazán világos) cseresznye sorbet-t lehetne belőle készíteni. Vagyis egy kicsit átszerkesztett hűsítő desszertet Reni 43. Heves jeges című VKF-jére.

hámozott cseresznye peeled cherries
hámozott cseresznye
Elsőre talán ördöngösnek hangzik a cseresznyék hámozása, pár másodperces leforrázás után viszont nagyon szépen lehúzható a héjuk. A fényképen az oxidálásnak köszönhetően már kissé barnult, ezért sárgás színű és kicsit tisztított gesztenyére hasonlít. Fagyigépben elkészítve a kavarás során történő felhabosodás miatt viszont ismét kivilágosodik, mint ahogy az alábbi képen is látható.
fehér cseresznye sorbet fagylalt szorbé sörbet meggy mártás coulis koriander mag koriandermag meggy cukorka krokant ropogós chips cukor
fehér cseresznye sorbet korianderes meggymártással, meggykrokanttal
Kiegészítésként a sorbet-hoz szín- és ízbeli kontrasztként meggyből szép sötét mártást készítettem, melyet a meggy tökéletes társával, koriandermaggal ízesítettem. A sorbet-ba állított krokant a Schöner Kochen című könyv egyik díszítési ötlete nyomán készült. Nagyon egyszerű ropogós cukordísz, melyhez tömör cukorkán kívül nem szükséges semmi más. Mindössze mixerben fel kell aprítani (ehhez a lépéshez nem árt füldugó), majd sütőpapírra szitálni és pár pillanat alatt forró sütőben szétolvasztani. Sütőből kivéve hamar újra megkeményedik, majd méretre törhető. Kedv szerint megszórható fűszerekkel is - itt poén kedvéért frissen őrölt fekete borsot szórtam rá, amely enyhe tüzességével nagyon jól egészítette ki a hűs sorbet-t és a savanykás mártást. (recept)

10 megjegyzés:

Piszke írta...

Ez lesz az??

Beatbull írta...

Öh, mármint mire gondolsz?
Lesz még egy sorbet-m Reni VKF-jére holnapután ;)

chriesi írta...

Istei krémes! Egyébként képzeld, találtam meggyet! :)))

Beatbull írta...

A főzésnek köszönhetően lesz ilyen szép krémes.
Nocsak, most már mondjuk itt az idénye a meggynek ;)

Piszke írta...

A német pályázatra. A cukordísz juttatta eszembe...

Beatbull írta...

Ja igen, ez egy próba volt a cukordíszre, de hamar ragacsossá válik szobahőmérsékleten és nem az igazi harapva. Ákostól (Borkonyha) kaptam még pár tuile receptet, meg könyvekből is néztem még párat, majd ezekből kísérleteztem ki egy hasznavehető ropogóst. Bár messze nem olyan elegáns, mint a rebarbara chips.

Solier írta...

Nagyon jó a meggy-koriander-bors párosítás. Ropogósra néhány ötlet:
http://solier-gourmet.blogspot.com/2011/04/pannonhalmi-borvacsorankon-az-infusio.html

Beatbull írta...

Köszönöm, a linket is. Ez a mákos nagyon jól hangzik.

Piszke írta...

Van egy arlette nevezetű francia süti, a Szakácsok könyvében megvan a recept, szerintem az is hozza a ropogósságot. Fordított pate feuillete...plusz fűszeres cukor, nagoyn vékonyra nyújtva és sütve...

Beatbull írta...

Köszi Piszke! Ez az arlette nem lett volna rossz a sütibe beleépítve. Le kellett már rögzítenem a recepteket a versenyre, de kipróbálom majd sütiben.