csütörtök, június 30, 2011

Fehér, fekete és piros ribizli

Mindig össze szoktam írni, hogy a piacon szombat reggel mit szeretnék beszerezni, s 1-2 nassolnivalónak szánt gyümölcs kivételével nem is csábulok el. A zöldségesem standjánál épp a ribizlik előtt állva beszélgettem az egyik segítővel. A csalogató fehér, piros és fekete ribizlit szemlélve olyan ötletem támadt, hogy egy igazán frissítő nyári desszertet készíthetnék a ribizlik színével játszva. Ebből született meg végül a második hűsítő sorbet-m Reni 43. heves jeges című VKF fordulójára.

fehér ribizli fekete ribizli feketeribizli piros ribizli
fekete, piros és fehér ribizli (flickr)
Csak hogy félreértés ne essék, hogy esetleg valamit színeztem volna, külön készítettem egy fényképet a fekete, piros és fehér ribizliről. Ilyen szemszögből kissé a német zászlót juttatja eszembe. Úgy tűnik többeknél is, ugyanis flickr-en ez az első fényképem, ami felkerült az explore válogatásba. No de vissza a hűsítő desszerthez.
fehér ribizli sorbet fagyi fagylalt bodza bodzaszörp rózsabors fekete ribizli mártás coulis feketeribizli meleg méz piros ribizli desszert
fehér ribizli sorbet bodzás fekete ribizli mártással és meleg mézes piros ribizlivel
A fekete ribizlit a már bevált párosaival, bodzaszörppel és rózsaborssal pürésítettem, majd szűrőn átkentem. Nagyon jól mutatott rajta a hófehér ribizli-sorbet, melyet a fehér ribizliből készítettem. Állagra teljesen olyanra sikerült, mint a jó habos-jeges citromfagyi. Savanykás is volt, csak épp citrom helyett ribizli ízű, melyben külön tetszett az ízének tisztasága és hogy szerintem nem olyan savas a fehér ribizli, mint a piros társa. Utóbbit a savanykás íze miatt forró mézben melegítettem meg pár percig. Ezáltal nem csak színben, hanem hőmérsékletben is kontrasztot képzett a sorbet-hoz. (recept)
fehér ribizli sorbet fagyi fagylalt bodza bodzaszörp rózsabors fekete ribizli mártás coulis feketeribizli meleg méz piros ribizli desszert
fehér ribizli sorbet bodzás fekete ribizli mártással és meleg mézes piros ribizlivel

Nincsenek megjegyzések: