Mindig össze szoktam írni, hogy a piacon szombat reggel mit szeretnék beszerezni, s 1-2 nassolnivalónak szánt gyümölcs kivételével nem is csábulok el. A zöldségesem standjánál épp a ribizlik előtt állva beszélgettem az egyik segítővel. A csalogató fehér, piros és fekete ribizlit szemlélve olyan ötletem támadt, hogy egy igazán frissítő nyári desszertet készíthetnék a ribizlik színével játszva. Ebből született meg végül a második hűsítő sorbet-m Reni 43. heves jeges című VKF fordulójára.
Csak hogy félreértés ne essék, hogy esetleg valamit színeztem volna, külön készítettem egy fényképet a fekete, piros és fehér ribizliről. Ilyen szemszögből kissé a német zászlót juttatja eszembe. Úgy tűnik többeknél is, ugyanis
flickr-en ez az első fényképem, ami felkerült az explore válogatásba. No de vissza a hűsítő desszerthez.
A fekete ribizlit a már bevált párosaival, bodzaszörppel és rózsaborssal pürésítettem, majd szűrőn átkentem. Nagyon jól mutatott rajta a hófehér ribizli-sorbet, melyet a fehér ribizliből készítettem. Állagra teljesen olyanra sikerült, mint a jó habos-jeges citromfagyi. Savanykás is volt, csak épp citrom helyett ribizli ízű, melyben külön tetszett az ízének tisztasága és hogy szerintem nem olyan savas a fehér ribizli, mint a piros társa. Utóbbit a savanykás íze miatt forró mézben melegítettem meg pár percig. Ezáltal nem csak színben, hanem hőmérsékletben is kontrasztot képzett a sorbet-hoz. (
recept)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése