hétfő, június 06, 2011

Gyömbéres-chilis jégcsapretek-saláta pisztránggal

A nyári melegben néhány könnyed falat is bőven elegendő ebédre vagy vacsorára. Gyakran kerülnek ilyenkor a tányérokra saláták, fehérje nyomán pedig leginkább fehér húsok vagy halak. Ezen a héten három könnyű és gyorsan elkészíthető friss és üde fogást mutatok be. Mindhárom a szokásos zöld levelektől kicsit eltérő és izgalmasabb salátából, valamint különböző módon elkészített pisztrángból áll.

jégcsapretek retek saláta reteksaláta
jégcsapretek
A jégcsapretek saláta receptjének ötlete a Feinschmecker magazin egyik régi számából származik. Magas víztartalmának és enyhe ízének köszönhetően a jégcsapretek önmagában is igen frissítő hatású. Ezt a frissítő hatást erőteljesen hatványozta a többek között friss gyömbérből, chiliből és zöldcitrom levéből készült öntet.
gyömbér chili jégcsapretek retek saláta reteksaláta
gyömbéres-chilis jégcsapretek-saláta
A Feinschmecker receptjében ugyan nem szerepelt, de színben és ízben is úgy gondoltam, hogy hiányzik még valami a tányérról. Ezért további elemként és egyben színfoltként is bazsalikomolajjal egészítettem ki. A pisztrángot a bőre oldalán sütöttem ropogósra. Mivel meglehetősen sok ázsiai elem került a salátába, ezért olívaolaj helyett kókuszzsíron (kókuszolajon) pirítottam meg a halfilét, ezáltal igazán izgalmas ízt kölcsönözve a halnak. Azon túl, hogy gyorsan elkészíthető és egy serpenyőn kívül mást nem kell a konyhában bemelegíteni hozzá, teljes egészében egy rendkívül friss és üde fogás, azaz forró nyári napokra tökéletes. (recept)
gyömbér chili jégcsapretek retek saláta reteksaláta pisztráng sült hal pisztrángfilé bazsalikomolaj bazsalikom olaj
gyömbéres-chilis jégcsapretek-saláta pisztránggal, bazsalikomolajjal

5 megjegyzés:

Zsuzsanna írta...

Hű, de rég olvastalak, van mit pótolnom!

chriesi írta...

Ehhez mär csak a meleg hiänyzik!

Unknown írta...

Zsuzsi: Köszi, hogy erre jársz és örülök, hogy tetszenek a bejegyzések ;)

Noémi: Épp most értem vissza Budapestről, igen jó meleg idő volt már, szóval egy friss fogás bőven megfér ;)

chriesi írta...

Gratulälok a nyulas gyozelemhez. :)

Unknown írta...

Köszi szépen! ;)