péntek, augusztus 12, 2011

Cider kóstoló

Egyik új kollégám néhány évvel ezelőtt fél évig Skóciában élt és nagyon megszerette a brit élelmiszereket. Mikor legutóbb rendelni készült egy angol termékeket forgalmazó weblapon, megkérdezett, hogy esetleg szükségem volna-e valamire. Az online bolt cider választékát meglátva nem tudtam eldönteni, hogy melyikből kérjek, így szinte mindegyik beszerezhető ciderből rendeltem egy példányt, hogy végigkóstolgathassam őket és legközelebb a favoritjaimból rendeljek csak.

Volt köztük néhány igazán izgalmas, néhány meglepő és néhány rendkívül kiábrándító is. A fő szempontjaim az alábbiak voltak: az üveg ill. doboz design-ja, a cider illata, színe, pezsgése, íze és végül az összhatása. Mindegyikről készítettem egy képet kitöltés után, stílusosan pint méretű cider pohárban.

Az alábbiakban tehát következzenek először a hagyományos alma ciderek.

Blackthorn Cider, 4,7%, 500ml
Maga a doboz stílusa nagyon tetszik, bár a betűtípus kissé metál hangulatú. Kitöltés után nem sok illatot éreztem rajta, talán friss fehérborhoz lehetne leginkább hasonlítani. Színre erőteljes narancssárga, pezsgése pedig enyhén érdes nyeléskor, pont olyan, mint a Bulmers Original cideré. Ízét tekintve szép száraz, friss és kellemes savanykás ízű enyhe piszkés jelleggel. Az egyik kedvencem az alma ciderek között a szép sava és szárazsága miatt.

Bulmers Original Premium Cider VAT Matured, 4,5%, 568ml
Az aranyfóliával betekert nyak klasszikus sörösüvegek hangulatát kelti, mérete pontosan 1 pinthez lett igazítva. Illata bontás után kissé semleges, főképp citromos és almás. Ennél a cidernél kimondottan feltűnő volt a viszonylag sokáig megmaradó hab, ami egyáltalán nem jellemző ciderekre. Szép aranysárga színű, pezsgése enyhén érdes, pont olyan, mint a Blackthorné. Íze édeskés, lecsengésben enyhén kesernyés. Amolyan ropogós zöldalma és royal gala keverékére lehetne talán a leginkább hasonlítani. Összességében jó friss szomjoltó, nem lóg ki belőle semmi, de nem is érdekes. Strongbownál szerintem egy fokkal jobb hétköznapi cider.

Kingstone Press Premium Dry Cider, 5,3%, 660ml
Átlátszó üveg szokatlan méretben, talán két kis 330ml-es pohár megtöltésére méretezték? Illata sörre emlékeztet, színe aranysárga, pezsgése pedig nagyon erőteljes, kb. olyan, mint a közismert üdítőknél. A címke szerint Dabinett és Michelin almafajtákból készült, egyikhez sem volt még eddig szerencsém. Ízre rendkívül gyümölcsös, inkább savanykás, de az édes íz is jelen van benne. Zamata kissé propoliszos mézre emlékeztet.

Magners Original Irish Cider, 4,5%, 568ml
Az üveg a Bulmers Originalhoz hasonlóan klasszikus. A címke szerint 17 különböző almafajtából készítik, ami rendkívül összetett ízt eredményez. Ugyan határozottan édesnek éreztem, mégis az izgalmas szamócát, almát, virágokat, narancsot és grapefruitot idéző zamata miatt az egyik kedvenc ciderem. Mindenképp érdemes megkóstolni. Bontás után is szamócára és narancsvirágra emlékeztetett az egyébként bódítóan jó illata. Érdekes volt a pezsgése, eleinte ugyanis rendkívül erőteljes volt, majd szép lágy, selymes, már-már pezsgőhöz hasonlóvá vált.

Olde English Medium Dry Cider, 4,5%, 500ml
A régies stílusú betűk a dobozon szereplő dátumot is hivatottak alátámasztani, mely szerint 1770 óta foglalkozik William Gaymer és fia ciderkészítéssel. Illata friss almás, kissé citrusos, színe teljesen olyan, mint egy pilseni söré. Ahhoz képest, hogy medium dry felirat szerepel rajta nekem nem tűnt édesnek. Először savanykás almaízű, frissessége kissé vizes uborkás, majd később átmegy citromos ízbe. Épp a viszonylag erőteljes citromossága miatt nem vált favoritommá.

Scrumpy Jack, 6,0%, 500ml
Ugyancsak egy igen nagy hagyományokkal rendelkező cider, a felirat szerint Symondsék 1727 óta foglalkoznak vele. Az almafát ábrázoló dobozon az is olvasható, hogy a cider Dabinett és Chisel Jersey almafajtákból készül. Illata tiszta, színe enyhén narancsos aranysárga, pezsgése pedig selymes lágy, akárcsak a Magnersnél. Íze kellemes savanykás, melyben zöldalma és lime ízei keverednek. Friss és gyümölcsös, ez is egyike a kedvenceimnek.

Strongbow, 5,3%, 500ml
Gyanítom mindenki, aki Angliában járt, találkozott már a Strongbow ciderrel, hiszen szinte mindenhol csapolják. Színe európai arany, pilseni sörhöz hasonló, illata bontás után citromos almás, de egyébként semleges a többi ciderhez képest. Pezsgése ugyan lágy, de mégis enyhén szurkál a nyelven. A doboz szerint keserű-édes száraz cider. Ízre friss és üde, az édesség csak a háttérben van jelen, amúgy kellemes enyhe savval rendelkezik, kissé tonikos kesernyésséget is éreztem rajta. Egyszerű friss zamatánál fogva jó szomjoltó, de mivel semmi érdekfeszítő izgalom nincs benne, ezért inkább hétköznapi.

Strongbow Black Strong Dry Cider, 7,5%, 500ml
A legmagasabb alkoholtartalmú cider az összes közül, ami sajnos erősen érezhető az ízén is, szerintem ugyanis egyértelműen kiüt rajta az alkohol. Ízre egyébként kellemes visszafogottan édes, enyhén savanykás. Színe narancsosabb, rózsaszínesebb a sima Strongbowhoz képest, illata pedig engem teljesen "Ebblwei"-ra, azaz a frankfurtiak kissé ecetes hangvételű almaborára emlékeztetett. Ugyan frissítő hatású, de a kiütő alkoholos íze miatt mellőzném.


Woodpecker (HP Bulmer), 3,5%, 500ml
A legmagasabb alkoholtartalmú cider után itt a legkönnyedebb. A dobozon a névhez illően fakopáncs látható. Színe sápadt sárga, illata kissé dohos. Ízre olyan mint egy hagyományos édes almalé, a dobozt megfordítva olvasható, hogy hozzáadott cukorral és édesítőszerrel készül. Ugyan enyhén pezseg, de mégis érdes hatású, feltűnően nagyok benne a buborékok. Üdítőkedvelők számára szerintem ideális cider, legalábbis ginger ale-ről könnyű lesz ezzel ciderre átállni.


Cider nem csak almából, hanem körtéből is készülhet, sőt, némely ciderkedvelő szerint körtéből készülnek a legjobb ciderek. Az almához képest a körtében viszont szinte alig van sav, emiatt kicsit nehezkésebb egy jó cidert készíteni belőle.

Brothers Pear Cider, 4,7%, 500ml
Ötletes zöld üveg, a vonalkód ugyanis egyben egy bárpultot is ábrázol. Kitöltés után kissé erjedt, tipikus cider illatot lehet rajta érezni, a körte viszont nem fedezhető fel. Színe sápadt sárga, pezsgése pedig kellemes enyhe. Az édes-sav arány rendben van, de a körte alig érezhető benne, eléggé lapos és kissé vizes ízű.

Bulmers Pear Cider, 4,5%, 568ml
Az üveg designja megegyezik az almás Bulmersével, csak ebben az esetben az összes sárga és arany színt élénk zöldre cserélték. Színe aranysárga, pezsgése lágy, kellemes, illata tipikusan cideres. Ízéből kissé virágos, főleg bodzás jellegek tűntek fel nekem, a körte is jól érezhető rajta. Enyhe kesernyés ízét talán a körte héjától kaphatta. Összességében szép kerek cider, az édessége és savanykássága is pont jó.

Kopparberg Premium Halfdry Genuine Swedish Pear Cider, 4,5%, 500ml
A kakukktojás a ciderek között, ugyanis ellentétben a többi ciderrel svéd származású. Üvege St Heliers formájához hasonlít, maga az üveg színe viszont egyedi szürkészöldes hatású. A színe meglepően kristálytiszta, nagyon enyhén sápadt sárgás csak. Illata erőteljesen körtés, nagyon illatos, viszont jelen van benne egy kevésbé előnyös gumicukros és ragasztós aroma is. Ízre rendkívül édes, gumicukros, semmi sav nem fedezhető fel benne. A körte jól érezhető rajta, pezsgése viszont erőteljesen érdes. A halfdry feliratához képest összességében messze túl édes és cukros.

St. Helier Pear Cider, 5%, 500ml
A St. Helier körteciderekre specializálódott, a címkén feltüntetett szöveg szerint ugyanis ez az egyetlen igazi valódi cider. Az összes ciderük egyforma barna üvegben kerül forgalomba, a címkét viszont ízesítéstől függően változtatják (ld. lentebb). Színe kissé fakó sápadt sárga, pezsgése szinte elhanyagolható, nagyon enyhe. Illatra kissé gumicukros, ízét tekintve viszont körtés. Édes, de enyhe sav és enyhén kesernyés ízek is jelen vannak benne, melyek szépen könnyítenek, frissítenek rajta.

Westons Premium Organic Pear Cider, 6%, 500ml
A formás barna üvegből bontás után mézes körtés illat árad. Színe sápadt sárga, enyhén pezseg. Ízre zseniálisan finom, a mézes virágos íz mellett a körte határozottan és nagyon szépen tisztán érvényesül. Édeskés, de nem túlságosan és enyhe sav is kiegyensúlyozza. Messze a legjobb körte cider a kóstoltak közül és összességében is az egyik legfinomabb cider az összes közül.


S végül néhány kicsit egzotikusabb cider. Ezek a ciderek ugyanis egyéb gyümölcsök hozzáadásával készültek, mint pl. eper, málna, feketeribizli, vagy áfonya. Érdekesség, hogy az alapot képező cider az összesnél körte - talán azért is, mert a gyümölcsök a saját savukat is magukkal hozták és így jobban mentek az egyébként édes körtealaphoz.

Brothers Strawberry Mixed Pear Cider, 500ml, 4,0%
Az üveg designja megegyezik a Brothers körte ciderével, viszont itt a körtében egy eper is szerepel a címkén. Illata kissé erjedt cideres, de az eper is jól érezhető rajta. Színe tiszta eperpiros, pezsgése pedig olyan, mint a sima körtés Brothers cideré. Ízében a körte és az eper is egyaránt kiérződik, melyből utóbbi kissé lekváros hatású. A sav-édes arány ok. Az összes gyümölcsös cider közül ez volt az egyetlen, amelyik valójában ciderre emlékeztetett és nem pusztán egy gyümölcslére.

Jacques Cider Fruits des Bois, 5,5%, 750ml
Ismét egy meglehetősen egyedi méretű üveg, mely egyébként tengerész ill. franciás színeivel és alakjával nagyon szép. Illata tényleg erdei gyümölcsös, köztük is az eper és a málna érezhető ki leginkább, bár a háttérben enyhe gumicukros illat is kivehető. Színe kissé bíbor felé hajló erőteljes piros. Alma vagy körteíz nem érezhető rajta, viszont annál inkább az erdei gyümölcsök, köztük is leginkább a málna zamata. Összességében kellemes üdítő, kissé mézesen édes, de erőteljesen gyümölcsös ízű.

St. Helier Pear Cider Blackcurrant, 5%, 500ml
Az üveg ugyanaz, a címkét viszont stílusosan a tartalomhoz igazították. Ebben az esetben szép mélylila. A lilás-sötétbordó színű cider illata elsőre kissé mű és erősen illatos. Ízre viszont nagyon jó friss üde, kellemes savanykás és kissé fanyar is szép mézes lecsengéssel. A körte nem érezhető rajta és a feketeribizli is csak könnyedén jön át, de összességében a kissé mű illatától eltekintve tetszik.

St. Helier Pear Cider Blueberry, 5%, 500ml
Ezt a cidert mindenképp a vendégek előtt érdemes kitölteni, rendkívül ijesztő ugyanis első pillantásra a rikító kék színe. Elsőre azt is gondolná az ember, hogy áfonya helyett hupikék törpikéket főztek bele a ciderbe. Ízre is egyébként teljesen olyan, mint a hupikék törpikék nevű fagylalt. Összességében édes, enyhe savanykás és kissé rágós ízzel. Ha eltekintünk a színétől és attól, hogy áfonya ízűnek kellene lennie, akkor végeredményben nem is olyan rossz.

St. Helier Pear Cider Raspberry and Lime, 5%, 500ml
Feltűnő szép rózsaszín a cimkéje, akárcsak az elsőre kissé ijesztő erőteljes rózsaszín cider színe is. Illata szintén kissé mű, viszont szépen érződik benne a málna íze és a lime is jól könnyít rajta. Sajnos a lime ellenére is még kissé porcukrosan édes.

7 megjegyzés:

Anazar írta...

A St. Helier tényleg elég vad!! Erős színekkel nyomja a piacot :-O

Beastie írta...

egy kis nosztalgia a 6 hetes angliai tartózkodásomemlékeivel....akkor 50 féle csapolt sör mellett csak 5 fajta ciderrel találkoztam. köszi az áttekintést- van élet a narancsos sörön túl

Unknown írta...

Anazar: A hupikék áfonya mondjuk igen vicces meglepetés volt, a barna üvegben nem látszódott ugye, hogy ilyen élénk mű színű. Lehet uv fényben is világít? ;)

Beastie: Jó kis kóstolgatásnak hangzik az 50 féle csapolt sör. Örülök, hogy tetszik és hasznos az áttekintés.

Vesta írta...

Nekem a csapolt Bulmers (a sárga) nagyon ízlett! Tetszik ez a teszt,nem is hittem volna, hogy ekkora a cider választék!Dobozos almás Westonst hoztam haza, az sajna felejtős.

Unknown írta...

Látom épp most jöttél haza Londonból ;) Hmm, Westonstól ez az organic körte nagyon ízlett. A tásó címkéjén viszont eléggé érdekes szöveg volt feltüntetve: "suitable for vegetarians, vegans and coeliacs". Kíváncsi lennék egy nem vega/vegán ciderre ;)

Névtelen írta...

Westons tényleg mocskos jó, itthon is kapni Auchanban elég sokfélét, de én hiányolom az itthon kapható Kopparbergeket, amelyek ugyancsak zseniálisak, szerintem legalábbis...

Old Rosiet kóstoltátok a Westonstól? Szűretlen, nagyon komoly... meg van nekik egy Henry Vintage, 8,2%-os, az is brutál jó...

Unknown írta...

Szűretlen cider? Nem, szűretlenekkel még nem találkoztam, de sörből is gyakran zamatosabbak a szűretlenek. Köszi a tippet!