hétfő, augusztus 08, 2011

Kókuszolajos vöröslencse-saláta sárgabarackkal és újhagymával

Salátaönteteknél, pontosabban vinaigrette-eknél az 1:3 arány az ideális, azaz 1ek ecetre jut 3ek olaj. Eddig leginkább az ecetet variáltam (ami savas gyümölcslére is cserélhető), s csak enyhe olívaolajjal vagy repceolajjal párosítottam. Ugyan maga az olívaolaj területén is óriási változatosság uralkodik, amivel nagyon szépen variálható a vinaigrette, most a nyárra való tekintettel olyan ötletem volt, hogy akár frissítő hatású kókuszzsírt is lehetne vinaigrette-ben használni. Ehhez viszont feltétel, hogy langyosan kerüljön tálalásra a saláta, hiszen csak 25°C körül válik a zsír kókuszolajjá. Salátaleveleknél a langyos hőmérséklet nem előnyös, ezért más irányban gondolkodtam tovább.

saláta kókuszzsír kókuszolaj kókusz zsír olaj vinaigrette mártás gyömbér újhagyma zöldhagyma sárgabarack kajszibarack barack vörös lencse vöröslencse zöldcitrom lime
kókuszolajos vöröslencse-saláta sárgabarackkal és újhagymával
A kókusz ízével jól harmonizáló alapanyagokon gondolkodva végül a képen látható langyos lencsesaláta született meg eredményként. Az alapot a zöldségalaplében főtt lencse képezi. Itt piros lencsét használtam, ez készül el a leggyorsabban - sőt résen is kell lenni, hiszen pillanatok alatt szétfő. Természetesen más lencsével is ki lehet próbálni. A lencséhez savas elemként került a friss sárgabarack, valamint fűszeres ízként az újhagyma. Így, hogy csak a langyos lencsében kavartam el az újhagymát, részben még meg is tartotta az egyébként hő hatására eltűnő enyhe erősségét. Magát a vinaigrette-t a kókuszolajon túl friss gyömbérrel, frissen préselt lime-mal és szójaszósszal készítettem el. Nagyon gyorsan elkészíthető és a kókuszolajnak, a sárgabaracknak valamint az újhagymának köszönhetően rendkívül kellemes friss hatású saláta. Kedv szerint önmagában, vagy hús mellé is tálalható. (recept)

Nincsenek megjegyzések: