csütörtök, szeptember 15, 2011

Paradicsom terrin kecskesajt habbal és grillezett újhagymával

Maga a paradicsom terrin a receptjeimben szereplő mennyiségben kb. 14-16 szeletre elegendő, ennél kisebb mennyiségben nem éri meg elkészíteni. Emiatt az átszerkesztett caprese salátán kívül további ötletet is szeretnék adni a felhasználására. Kitűnő része lehet pl. hidegtálaknak, de langyos vagy meleg főételeknél is szerepelhet köretként. Az egyetlen dolog, amire fontos ügyelni, hogy hidegen szeleteljük és tálalás előtt hagyjuk szobahőmérsékletűre melegedni, hogy megkóstolva kellemesen olvadjon a sárga paradicsomzselé és szebben érvényesüljenek az ízek. Ennél az egyszerű előételnél forró grillezett újhagymával és kecskesajt habbal egészítettem ki a paradicsom terrint.

piros paradicsom terrin konfitált paradicsom zöld fűszer sárga paradicsom kecskesajt hab grillezett újhagyma
paradicsom terrin kecskesajt habbal és grillezett újhagymával
A grillezett újhagymát ezúttal nem szárazon, hanem olajjal enyhén bekenve helyeztem a grillserpenyőbe. Az elforgatásnak köszönhetően maga a mintázat is szebb lett a múltkorihoz képest. Grillezés közben nem sóztam, ezért tálaláskor néhány sókristállyal szórtam meg, melyek enyhe sercegős-ropogós élménnyel gazdagították a tányért. A kecskesajt habot friss kecskesajtból készítettem az iSi habszifonok mellé adott receptkönyv egyik ötlete nyomán. Miután a habot kinyomtam egy tányérra, kanállal galuskákat szaggattam belőle és így helyeztem a tányérra. Összességében egy friss és egyszerű előétel, mely nagyon jól előkészíthető és gyorsan tálalható. Ízlés szerint magvas kenyeret is adhatunk mellé. (recept)
piros paradicsom terrin konfitált paradicsom zöld fűszer sárga paradicsom kecskesajt hab grillezett újhagyma
paradicsom terrin kecskesajt habbal és grillezett újhagymával

2 megjegyzés:

ehran írta...

Jó ötlet amúgy, és sajnos kevéssé jellemző a gasztroblogokra, hogy egy adott elem többféle felhasználási lehetőségét bemutatod, akár a közben felszínre bukkanó tippekkel, tapasztalatokkal kiegészítve, szerintem nem kell magyarázni, mehet ez tudatosan is. Azt gondolom, ilyen esetekben nincs szó "unalmas ismétlésekről".

Unknown írta...

Köszi, ehran! A terrin mondjuk alapból adja magát a sokféle felhasználásra, hiszen könnyen (és gyorsan) adagolható valamint a hűtőben pár napig gond nélkül eláll. Ettől eltekintve is fontos, hogy az egyik étel elkészítése közben vagy után megmaradt élelem ne a kukában landoljon. Utóbbi időben pl. a paprika csumáját, a paradicsom héját ill. a cukkíni végeit ki szoktam főzni, ami nagyon jó kis könnyed alaplevet ad.