Báránycsülök birsalmás mártással és színes őszi zöldségekkel
Az őszi és téli időszak a hosszan lassan készült húsok idénye. Az így készült omlós húsok titka nagyon egyszerű: olcsóbb részeket érdemes erre a célra felhasználni, melyek kötőszövetben gazdagok, valamint utóbbit semmiképp se vágjuk le a húsról. Ha nem szeretjük ezeket a kötőszövetes részeket, akkor inkább a tányéron vagy tálalás előtt távolítsuk el. Habár, ha elegendő időt hagyunk a húsnak, akkor a kötőszövet teljesen eltűnik. Sütés során maga az izomszövet gyorsan elkészül, ezzel szemben a kötőszövetnek sokkal hosszabb időre van szüksége. Hosszú ideig készítve a kötőszövet teljesen felolvad, eloszlik a környező izomszövetben és ismét szaftossá ill. puhává varázsolja. Ezért lesz jobb, puhább és szaftosabb egy pörkölt is, ha nem vágunk le mindig "csúnya" részt a húsról, valamint ez is a titka annak, hogy miért szükséges ilyen hosszú idő a kötőszövetben gazdag húsrészek elkészítésére. Mivel egyáltalán nem kell a készülő hús mellett állni, ezért általában éjjel a sütőben szoktam készíteni. Ha az éjszaka folyamán felébredek, akkor óvatosan megfordítom a húst és visszafekszem. Sütőben készítve nem csak egy oldalról kapja a hőt az edény, ezért nem is kell aggódni esetleges odaégés miatt.
![]() |
báránycsülök birsalmás mártással és színes őszi zöldségekkel |
![]() |
báránycsülök birsalmás mártással és színes őszi zöldségekkel |
Read this post in English on myBites.
3 megjegyzés:
Kezd érdekelni ez a birsalmás megoldás, pláne mert nem vagyok nagy híve az alkoholoknak. :) Tetszik a tálalás is, ötletes, külön kösz a fázisfotókért.
Akkor igyekezz, ehran, mert nemsokára vége a birsalma szezonnak. Az előző birsalmás mártásos bejegyzésemnél bővebben kitértem rá, a borból teljesen elfő az alkohol a mártások készítésekor.
Köszi, már évek óta ott lapult a fiókomban a fésű alakú habkártyám, most ehhez a fogáshoz jó volt elővenni.
Jaja, persze, ételekben, elfőzve nincs is problémám egyébként a borral, sőt, de ha van másik lehetőség is, akkor nyilván szívesen kipróbálom.
Megjegyzés küldése