péntek, december 02, 2011

Kókuszos császármorzsa ananásszal és marakuja mártással

Mi lenne, ha Ausztria egy Karib-tengeri sziget volna? Valószínűleg nem síelni járnánk el Ausztriába. Téli sportoktól eltekintve, kulináris szemszögből Ausztria leginkább a számtalan édes tésztaételeiről és desszertjeiről híres. Az egyik legegyszerűbb és legismertebb közülük talán a császármorzsa, vagy röviden smarni. Könnyed laza tésztájú desszert, mely valahova a palacsinta és a szuflé közé sorolható be. A császármorzsa története szerint a 19. század folyamán tálalták először I. Ferenc József udvarában.

Nos, képzeljük el Ausztriát egy trópusi szigetként. Ferenc József és szeretett felesége Erzsébet királyné a tengerparti kastélyukban a hullámok robaja mellett egy pálmaág alatt hűsölve ebédelnek. Feltehetően nem almapürével fogják enni a császármorzsájukat, hanem sokkal inkább trópusi gyümölcsöket fog az uralkodó szakácsa ehhez a desszerthez felhasználni, mint pl. kókuszdiót, ananászt vagy marakuját. A végeredmény talán valami ilyesmi lehet, mint az alábbi kókuszos karib császármorzsám.

trópusi császármorzsa kókuszdió kókusz liszt kókusztej tojás rum kókuszzsír kókuszolaj marakuja passiógyümölcs szirup mártás friss ananász zöldcitrom lime aszalt goji bogyó
kókuszos császármorzsa ananásszal és marakuja mártással
Eredetileg az alapötletem egy kókuszos császármorzsa volt. Ehhez az eredeti receptben szereplő tejet kókusztejre, a sütéshez felhasznált vajat kókuszzsírra / kókuszolajra, valamint a lisztnek egy részét friss kókuszreszelékre cseréltem. Tálaláskor a hagyományos porcukor helyett friss kókuszreszelékkel szórtam meg, valamint ropogós elemként kókuszchipsszel díszítettem. A friss kókuszdiónak köszönhetően maga a császármorzsa is rendkívül üdítő és friss hatású lett.

A goji bogyó talán az egyetlen elem ebben a desszertben, ami nem igazán trópusi, viszont szintén messziről származik. Különleges, kissé sós és enyhén kesernyés íze miatt kedvelem, s ezért is gondoltam, hogy jól fog illeszkedni ebbe a trópusi desszertbe. A hagyományos mazsola helyett használtam fel a goji bogyót és a mazsolához hasonlóan rumba áztattam. Almapüré helyett déligyümölcsökben gondolkodtam. Így került gyümölcsös és savanykás ellenpólusként forró ananász az édes kókuszos smarnihoz. Végül pedig némi frissen reszelt zöldcitromhéj és marakujaszirup kerekítette le és varázsolta a desszertet egy trópusi édes álommá. (recept)

Read this post in English on myBites.

Nincsenek megjegyzések: