Kókuszos császármorzsa ananásszal és marakuja mártással
Mi lenne, ha Ausztria egy Karib-tengeri sziget volna? Valószínűleg nem síelni járnánk el Ausztriába. Téli sportoktól eltekintve, kulináris szemszögből Ausztria leginkább a számtalan édes tésztaételeiről és desszertjeiről híres. Az egyik legegyszerűbb és legismertebb közülük talán a császármorzsa, vagy röviden smarni. Könnyed laza tésztájú desszert, mely valahova a palacsinta és a szuflé közé sorolható be. A császármorzsa története szerint a 19. század folyamán tálalták először I. Ferenc József udvarában.
Nos, képzeljük el Ausztriát egy trópusi szigetként. Ferenc József és szeretett felesége Erzsébet királyné a tengerparti kastélyukban a hullámok robaja mellett egy pálmaág alatt hűsölve ebédelnek. Feltehetően nem almapürével fogják enni a császármorzsájukat, hanem sokkal inkább trópusi gyümölcsöket fog az uralkodó szakácsa ehhez a desszerthez felhasználni, mint pl. kókuszdiót, ananászt vagy marakuját. A végeredmény talán valami ilyesmi lehet, mint az alábbi kókuszos karib császármorzsám.
![]() |
kókuszos császármorzsa ananásszal és marakuja mártással |
A goji bogyó talán az egyetlen elem ebben a desszertben, ami nem igazán trópusi, viszont szintén messziről származik. Különleges, kissé sós és enyhén kesernyés íze miatt kedvelem, s ezért is gondoltam, hogy jól fog illeszkedni ebbe a trópusi desszertbe. A hagyományos mazsola helyett használtam fel a goji bogyót és a mazsolához hasonlóan rumba áztattam. Almapüré helyett déligyümölcsökben gondolkodtam. Így került gyümölcsös és savanykás ellenpólusként forró ananász az édes kókuszos smarnihoz. Végül pedig némi frissen reszelt zöldcitromhéj és marakujaszirup kerekítette le és varázsolta a desszertet egy trópusi édes álommá. (recept)
Read this post in English on myBites.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése