vasárnap, december 18, 2011

Sütőtök tökmaggal

Vegán desszerteken gondolkodva szembetűnő volt, hogy a gyümölcsöktől eltekintve mennyire állati eredetű hozzávalókon alapulnak édességeink. Rengeteg receptben szerepel a tojás, zselatin, vaj, tej vagy tejszín és esetleg még a méz is. Akár még a tiszta gyümölcspüréknek hitt sorbet-kba is szokott olykor tojásfehérje kerülni állagjavító tulajdonsága miatt. Viszont sok alapanyag kiváltható: tej vagy tejszín helyett magvakból vagy rizsből készíthető tej, vaj helyett sok esetben növényi zsiradék is gond nélkül alkalmazható, a méz helyettesítésére pedig számtalan édes szirup létezik, mint pl. cukorrépa-, rizs- vagy agaveszirup. Sőt, ha mindezen hozzávalókat nem helyettesítőkként, hanem teljes értékű alapanyagokként fogjuk fel, akkor rengeteg új desszert receptre nyílik lehetőségünk.

Vegán menüm befejezéseként és egyben a nana által meghirdetett ehavi VKF forduló záró fogásaként egy kevésbé szokványos desszertet készítettem. Mindössze egyetlen alapanyagból építettem fel, hiszen a sütőtök és magjai rendkívül sokféleképpen használhatóak fel - akár édes változatban is.

A sütőtök egy részét kockákra vágtam és thai citromfűvel, friss gyömbérrel és kumquattal marináltam. A sziruphoz cukor helyett rizsszirupot használtam, ami még tovább fokozta az ázsiai hatást. A sütőtök másik részéből juharszirupos pürét készítettem. A maradék sütőtököt fahéjjal együtt megsütöttem, majd lehűtöttem, pürésítettem és sorbet-ként került a tányérra.

vegán desszert sütőtök tökmag tök tökmagkrém tökmagnugát nugát krém sütőtökpüré fagylalt sorbet tökmag grillázs juharszirup thai citromfű kumquat rizsszirup tökmagpor
sütőtök tökmaggal
A tökmagot egyrészt serpenyőben megpörköltem, másik részéből pedig tökmagtejet készítettem. A tejet agarral megdermesztettem, a maradék darált tökmagot pedig sütőben kiszárítottam. Részben így porként került a tányérra, másik részéből viszont tökmag-grillázst készítettem. Tökéletesen hasznosítható erre a célra a mandulatej készítése során megmaradó darált mandula is. Fontos viszont, hogy alaposan ki legyen szárítva, különben a grillázs nem fog megkeményedni.

További tökmagos elemekként tökmagolaj és tokmagnugát (tökmagkrém) szerepel a tányéron. Utóbbit érdemes egy kevés folyadékkal fellazítani, hogy krémesebb állagúvá és zöldebb színűvé váljon. (recept)

Read this post in English on myBites.

5 megjegyzés:

Zita írta...

Szuper jó!

Nem úgy volt, hogy ezt az én VKF-emre küldöd be? :)

ehran írta...

"Sőt, ha mindezen hozzávalókat nem helyettesítőkként, hanem teljes értékű alapanyagokként fogjuk fel, akkor rengeteg új desszert receptre nyílik lehetőségünk."
Na végre valaki tudja hogy kell hozzáállni. Ez mindig idegesített vega/vegán cukrászdáknál (sőt egy-két blognál is) pl., hogy a süteményeik jó részén látszik, hogy egy létező, állati alapanyagokból készült édességet próbál leutánozni. És ennek a szánalmasabb változata, mikor még mellé is teszik, hogy épp olyan jó, mint az eredeti. Nem, egy vajas leveles tésztás, tojásos-tejszínes krémest nem fog helyettesíteni mindezen anyagok vega pótlékából összerakott valami. Aki vegán útra tért, az számoljon azzal, hogy annyi mondjuk a krémesnek. Viszont valóban zseniális új desszerteket lehet kihozni pusztán növényi hozzávalókból - illetve persze létezik is már jó néhány ilyen, amit eleve így találtak ki.

Robert Nagy írta...

Zita: Köszi! Nem, ez a te vkf-ed óta született ;) Egyébként sok függ itt az alapanyagtól, mindenképp érett és édes sütőtökkel érdemes nekilátni.

ehran: Köszi, hogy kiemelted ezt a mondatot, pontosan ezt az üzenetet igyekeztem továbbítani. A margarin soha nem olyan jó mint a vaj, sőt, kimondottan rossz ízű szerintem, ezért nem is szoktam használni. Olajok és egyéb növényi zsírok közt viszont rengeteg lehetőség rejlik. Szerintem a vegán olvasókat érdekelné, hogy hol találtál rá ill. hol kaphatóak a pusztán növényi desszertek - esetleg tudsz címet?

ehran írta...

Robi: Bocs ha félreérthető voltam, nem egy konkrét helyre vagy gyűjteményre gondoltam, hanem hogy azért blogokon, szakácskönyvekben, éttermekben, cukrászdákban bele lehet futni olyan desszertekbe is, amik nem tartalmaznak állati eredetű összetevőt, és így is lettek eleve kitalálva. Ezt a vonalat kellene továbbvinnie a vegáknak, illetve a rájuk szakosodott vendéglátóhelyeknek.

Robert Nagy írta...

Szándékosan értettem félre, épp ezekre a venéglátóhelyekre volnék kíváncsi ;)