kedd, január 10, 2012

Fodros kel zabos szalvétagombóccal, salottával és sertésszűzzel

Leginkább Észak-Németországban terjedt el és szinte csak ezen a területen is jellemző a "Grünkohl mit Pinkel" nevű hagyományos téli étel. Az elnevezés gyakran egy egytálételt takar, amely rengeteg fodros kelből, hagymából és zabos füstölt sertéskolbászból áll. Többek között nagyobb téli rendezvényeken, mint pl. karácsonyi falvakban is árulják óriási serpenyőkben folyamatosan kavargatva. Előnye, hogy télen könnyen hozzáférhető helyi alapanyagokra épül, rendkívül egyszerűen és folyamatosan készíthető, valamint az sem gond, ha újra fel kell melegíteni. Emellett nagyon jól is laktat és kellemesen átmelegíti az embert hidegebb napokon.

A hagyományos egytálétel alkotóelemeiből indultam ki az alábbi kissé átszerkesztett fogásomnál. Sajnos a Pinkel nevű kolbász Észak-Németországon kívül ismeretlen, boltban beszerezhetetlen, ezért valamilyen helyettesítőn gondolkodtam. Végül olyan ötletem támadt, hogy kolbász helyett viszonylag vékony zabos szalvétaknédlit készíthetnék. Ehhez előbb sütöttem egy zablisztes kenyeret (a liszt mennyiségének ötödét helyettesítettem frissen őrölt zabbal), majd sütőben kissé kiszárítottam, hogy a knédlihez megfelelő állagú legyen, azaz ne legyen túlságosan mancsos és tömör, amikor a hagymás tejjel és tojással meglocsolom. A knédlit tálalás előtt vajon körbepirítottam, aminek köszönhetően kívül ropogós és belül puha eredményt kaptam.

fodros kel püré grünkohl zab knédli szalvétagombóc szalvétaknédli zabpehely zablisztes kenyér salotta sertésszűz sertés disznó sült rózsaszín hús
fodros kel zabos szalvétagombóccal, salottával és sertésszűzzel
A Pinkelben lévő sertéshúst sertésszűzzel, valamint sertéscsontból készült mártással helyettesítettem. Magát a fodros kelt püréként készítettem el enyhén fokhagymásan. Ilyen formájában szinte össze is lehetett volna téveszteni a spenóttal. A hagyományos változatban szereplő hagymát salottára cseréltem, melyet egy kevés alaplében szépen lassan megpörköltem és végül ecettel ízesítettem. Az enyhe savnak és a Pinkelben lévő rengeteg zsír mellőzésének köszönhetően a végeredmény könnyedebb hatású, a különböző állagoknak köszönhetően pedig izgalmasabb lett. (recept)
fodros kel püré grünkohl zab knédli szalvétagombóc szalvétaknédli zabpehely zablisztes kenyér salotta sertésszűz sertés disznó sült rózsaszín hús
fodros kel zabos szalvétagombóccal, salottával és sertésszűzzel
Read this post in English on myBites.

3 megjegyzés:

chriesi írta...

Tetszik a szalvétagombóc. Egyébként kóstoltad már az eredetit?

Unknown írta...

Attól függ mit értesz az "eredeti" alatt ;) Zsemléből, bajor kifliből (Laugenstange), bajor perecből és kalácsból készítettem eddig ill. ilyeneket kóstoltam éttermekben is. Sógorom készített egyszer szalvétában is egyet, nagyon finom volt.

chriesi írta...

Jaaa, nem, nem :)) Én a "Grünkohl mit Pinkel"-re gondoltam.