péntek, január 27, 2012

Tökmagszuflé sütőtökmártással

Különböző magokból készült krémeket, mint pl. földimogyoróvajat, mandulakrémet vagy nugátot nagyon jól lehet alkalmazni édességekben. Miért is ne lehetne a tökmagból készült krémet is ilyen célra felhasználni? Ízre szerintem a nugáthoz lehet a leginkább hasonlítani, bár mellette egyértelműen jelen van a tökmagíz is. Állagra ugyan igen sűrű és barnás, viszont vízzel vagy más folyadékkal fellazítva visszanyeri a zöld színét és szép krémes lesz. Ízesítésre vagy tésztába belekavarva jól alkalmazható és szép színt is ad egyben neki. Innét is jött az ötletem, hogy szufléként is igen jól működhet.

tökmag szuflé soufflé tökmagkrém tökmagnugát nugát sütőtök mártás szirup desszert
tökmagszuflé sütőtökmártással
Magát a szuflét teljesen egyszerűen mindössze szétválasztott tojásból, kevés cukorból, tökmagkrémből és némi narancshéjjal készítettem el. A formákat a szufléhoz illően kenyérmorzsa vagy liszt helyett finomra aprított tökmaggal szórtam ki. Tálaláskor végül egy nagyon érett a szó szoros értelmében mézédes sütőtökből készült szirup állagú krémmel locsoltam meg. Maga a szuflé önmagában is rendkívül finom, a mártással együtt viszont vélhetően minden sütőtökimádó kedvenc desszertjévé fogja kinevezni. (recept)

Read this post in English on myBites.

6 megjegyzés:

certaldo írta...

Ááááááá, az egyszerűség diadala, fantasztikus! Beatbull for president!

Zita írta...

Gyönyörű selymes ez a sütőtök mártás!

ehran írta...

Csatlakoznék Zitához, az a mártás nagyon durván néz ki, meg úgy az egész jó ötletnek tűnik, szerencséd, hogy épp most reggeliztem. :)

Unknown írta...

certaldo: Köszi szépen! Eléggé minimalisztikus desszert, bár ha kicsit feszesebb sűrűbb szuflét szeretnél, akkor egy kevés lisztet is belekeverhetsz.

Zita és ehran: Köszi! Mondjuk a fényképen még egy kicsit rásegít a selymességre, hogy épp folyásban van a sütőtök mártás, azaz a mozgási homály (motion blur) kicsit elmossa. A sütőtök, amit ehhez használtam rendkívül édes volt, abszolút nem kellett semmi édesítőt hozzáadnom - és az élénk színe is szép kontrasztot adott a zöld szuflénak.

Névtelen írta...

Nagyon izgalmas! Mondjuk szerintem az említett tökmagkrém enyhén sós (én legalább is annak érzem), de lehet, hogy ez ad egy újabb csavart az édességnek. Ki fogom próbálni.
Juci

Unknown írta...

Juci: Köszi! Igen, egy nagyon pici só van a tökmagkrémben önmagában (0,5% az üveg szerint), de nem erőteljesen sós, hanem épp csak "ízfokozó" hatású. Egy csipet só minden édességbe kell, akárcsak egy csipet cukor ill. édes elem a sós ételekbe.