péntek, február 24, 2012

Kamillás tarlórépa mákföldön, almával, rukolával és gránátalma vinaigrette-tel

A Foodpairing weboldalt bemutató bejegyzésem példájában összeállítottam egy kombinációt, mely a következő alapanyagokból áll: mák, banán, tarlórépa, alma és kamilla. Első olvasásra talán kissé furcsának tűnhet, viszont az egyes alapanyagokon komolyabban elgondolkodva kitűnik, hogy nem is állnak olyan távol egymástól.

A mák önmagában kevésbé édes, inkább kesernyés. A banán chipsként sokkal enyhébb ízű és szintén kevésbé édes. Az alma savanykás, a tarlórépa pedig kimondottan édes és bár hasonló állagú, még egy fokkal ropogósabb az almánál. Összességében tehát mindenféle íz és állag adott a fenti kombinációban ahhoz, hogy egy izgalmas vegán előétel kerekedjen ki belőle.

Mivel a mák őrölve igencsak homokszerű állagú - igaz, nem serceg annyira -, ezért olyan ötletem volt, hogy banánchips-szel együtt összeturmixolom és mákföldet készítek belőle. Számos étteremben lehetett ill. lehet találkozni "zöldségkertes" fogásokkal, melyeknek alapját sötét rozskenyérből, tintahalfestékkel színezett kenyérből vagy olívabogyóból készült morzsa képezi. Ez a mákos-banánchipses változat ugyan kissé "szikkadtabb" földet eredményez (bár friss banánnal kedv szerint egyensúlyozható), viszont pillanatok alatt elkészül.

kamillatea tartlórépa kamilla virág mákföld mák aszalt banán banánchips alma rukola gránátalma vinaigrette mákolaj vörösboros lilahagyma
kamillás tarlórépa mákföldön, almával, rukolával és gránátalma vinaigrette-tel
Ezen a mákföldön helyeztem el a savanykás almakockákat, melyeknek 1-1 szál vörösboros lilahagymát döntöttem. A lilahagyma úgy jött képbe, hogy valami nagyon enyhén fűszereset is szerettem volna a tányéron szerepeltetni, magát a mákföldet viszont nem kívántam borsozni. A lilahagyma elkészítését a Borkonyha séfje, Sárközi Ákos nyomán adaptáltam otthoni körülményekhez, azaz vákuumzacskó és sous-vide helyett egyszerűen kis befőttes üvegekbe zártam a lilahagymát az enyhén cukrozott vörösborral.

A tarlórépát meghámoztam, majd hámozókéssel ügyesen és türelmesen körbe lehántottam róla hosszú csíkokat, melyeket hengerekké tekertem fel. Ugyan almamagház-kiszúróval közvetlenül is kiszúrhattam volna hengereket a tarlórépából, maga az állaga viszont teljesen más lett volna. Kb. olyan különbség ez, mint egy omlós és egy leveles tészta között. A tekercseket végül kamillagőz fölött pároltam néhány percig, aminek köszönhetően enyhén felvették a virágos, izgalmas ízt. Végül apró rukolalevelekkel díszítettem és némi gránátalma vinaigrette-tel locsoltam meg. (recept)

Ráadásként most egy második képet is közzéteszek. Jellemzően az első tányér elkészítése több időbe szokott telni, hiszen arról fénykép készül. Emiatt elő is melegítem vagy le is hűtöm a tányérokat, mivel fényképezés után megfelelő hőmérsékleten szeretném enni az ételeimet. A második (repeta) tányérra viszont már gyorsabban és kissé kuszán kerülnek az egyes elemek. Ennél a fogásnál is kissé szétszórtabb a második tányér, bár még így is jól mutat szerintem. A különbség a fenti és a lenti kép között, hogy a fenti kb. 5 perc, a lenti pedig 1 perc alatt készült el. Igaz ehhez azt is hozzá kell számítani, hogy a fentinél tálalás közben még gondolkodtam, hogy mi hova kerüljön. Végeredményben viszont szerintem mindkét tálalás vállalható. Kíváncsi volnék, hogy az Olvasónak melyik tetszik jobban.
kamillatea tartlórépa kamilla virág mákföld mák aszalt banán banánchips alma rukola gránátalma vinaigrette mákolaj vörösboros lilahagyma
kamillás tarlórépa mákföldön, almával, rukolával és gránátalma vinaigrette-tel
Read this post in English on myBites.

9 megjegyzés:

chriesi írta...

Szenzációs ötlet! Hogy melyik tetszik jobban? Az elsőn nagyon szép a hagymák elhelyezése, viszont a másodikon jobban tetszik, az hogy a mákföld és minden más kicsit szét van szórva. Úgyhogy, ha azon a hagymák fel lennének állítva, akkor az nyerne. ;))

Robert Nagy írta...

Köszi, Noémi! Örülök, hogy tetszik. A banánon sokat törtem a fejem, de végül a chips ötletem nagyon jól bevált, főleg mivel így kevésbé édes és kevésbé banános, cserébe viszont ropogós. A zöldfűszerek vagy más fűszeres levek feletti gőzölés pedig nagyon jól bevált nálam az utóbbi időben. Neked van párolóbetéted, amit lábasba tudsz tenni? Érdemes rá beruházni.
Köszi, nekem is nagyon szimpatikus a második tányér - mondjuk, ha a hagymát felállítom, akkor az még plussz egy fél vagy 1 perc ;)

Judyt írta...

Hm, a címet olvasva majdnem elborzadtam, de gondoltam megnézem mi ez :) Mire a bejegyzés végére értem szimpibb lett. A banán mákkal teljesen bejön, az almát is be tudom még illeszteni a képben ;) Tarlórépát még nem ettem, úgyhogy arról nem tudok nyilatkozni.

Nekem az első tetszik jobban, de lehet csak azért, mert leírtad, hogy a második gyorsabban készült. Ha csak a második lenne előttem az is tetszene, de mivel nekem a rendezettebb dolgok tetszenek, az első nyert ;)

chriesi írta...

Ej, fél perc már igazán nem fér bele! :))) Van párolóm, úgyhogy szerintem hamarosan én is fogok valamit így gőzölni, valószínűleg halat...:)

Zita írta...

Hihetetlen micsoda türelmed van az ételek elkészítéséhez. :) Ez a banános mákföld felkeltette az érdeklődésemet.

Zita írta...

Plusz pont, hogy egyre több vegán kaját készítesz és népszerűsíted a vegán konyhát, hogy az nemcsak zöld levelekből áll! :)

Robert Nagy írta...

Judyt: Nekem is kicsit merésznek tűnt a párosítás, amikor összeállítottam, de mivel a szárított banán nem olyan édes és nem annyira banános, valamint a tarlórépa meglepően édes (édesebb volt, mint az alma), abszolút összeállt a fogás. Köszi a visszajelzést! Igen, legközelebb azt hiszem jobb ha nem írok hozzá semmit, hogy melyik az 5perces és melyik az 1perces tányér ;)

Noémi: Beleférhetett volna, de akkor nem lett volna 2. tányér státusza ;) Hal alá nagyon jó 1 szál petrezselyem vagy kapor és frissen felöntve forró vízzel. Szubtilis, de jelen van a halban. És seperc alatt elkészül a hal. Csak kiemelni nehéz a halat a párolóból - bár a kis palettával valamelyest egyszerűbb lesz ;)

Zita: Köszi! Igazából a tarlórépa hosszú csíkokra hántolása volt a türelmet igénylő feladat itt, a többi gyorsan összeáll ill. elkészíthető. Aszalt banánnal jól működött a föld - ügyelj arra, hogy ne legyen a csomagoláson cukor vagy aroma feltüntetve, a banánchipset ízetlensége miatt gyakran tuningolják... Vegán étel lesz még jó néhány a közeljövőben, érdekes témakörnek tartom rengeteg felfedezni valóval. Olyan szemszögből is motivál, hogy a vegán ételek tüzetesebb vizsgálata és felfedezése útján magát a halak ill. húsok mellett megjelenő köretet is magasabb szintre tudom emelni. Ezért sem tofu-centrikusan igyekszem a vegán konyhát vizsgálni és nem is húspótlókat keresek. Utóbbi szerintem egy nagyon fontos pont, aminek hibájába sokan beleesnek, amikor vegán vagy vega ételeket készítenek. Abszolút korlátol a gondolat, ha húspótlás körül gondolkodva állok neki egy vega/vegán ételnek. Nem egy járható út, ha új, kreatív ételeket szeretnék felfedezni. Két-három hónapja a Te és Nana által meghirdetett vega vkf-ek során is erre jutottam, amikor tüzetesebben elgondolkodtam a vega/vegán konyhán és nanával is hasonló beszélgetésünk volt.

robsteady írta...

Nem kötekedek, csak kicsit értetlenkedek...: Banánchips és az aszalt banán között ég és föld a különbség. A dehidratált banán koncentrált ízét és édességét össze nem lehet hasonlítani, az olajban kisütött, éretlensége okán íztelen, jellegtelen banánszeletektől. Nekem ez a vajízű margarin kategória.

A felvetés azonban érdekes. Azon gondolkodtam, hogy itt az karakteres zamattal rendelkező banán (nem chips ;) ) és kamilla hogy viszonyulhat a szinte csak alapízekkel rendelkező mákkal és tarlórépával, és ezt hogyan lehet bekeverni a többi középkategóriájú ízzel. Ezek alapján várunk még foodpairing-os ételeket. Én személy szerint kíváncsi lennék egy jó antivegan marhahús párosítására ;)

Robert Nagy írta...

robsteady: Köszi a kiegészítést! Igen, pontatlanul fogalmaztam - banánchips olajban kisütött szelet, míg az aszalás / dehidratálás más eredményhez vezet. Mindenesetre itt a banán (itt chips) csak enyhe ízzel jelenik meg (ez lényeges ennél a fogásnál) és főleg textúrát ad. A kamilla felett pedig gőzölődött az egyébként igen édes tarlórépa - így a kamilla csak enyhén jelenik meg.

Középkategóriájú íz vagy alsóbbrendű hozzávaló nincsen - egy körte ugyanolyan értékű alapanyag, mint pl. a libamáj is. Árát tekintve lehet, hogy van különbség, de konyhai ill. főzési szemszögből én azt a szemléletmódot követem, hogy nincs értékbeli eltérés (s olyan sem, hogy középszerű íz).

Marhahúst hónapok óta nem készítettem és belátható időn belül sem fog a tányéromra kerülni. Eleve a húsfogyasztásom is erősen mérséklődött - nem csak az elmúlt hónapokban, hanem már előtte is. Van bőven húsétel a blogon, részben Foodpairing által inspirált receptek is. Jelenleg sokkal inkább érdekel, hogy mit lehet zöldségekből, gyümölcsökből, magvakból kihozni, szóval a közeljövőben is több vegán étel fog itt szerepelni ;)