péntek, február 03, 2012

Lilakáposzta krémleves almával, céklával és kéksajttal

Régóta vágytam már gyümölcscentrifugára, de eddig nem nagyon tudtam hova tenni. Most, hogy megváltam a húsvét óta nem használt tv-mtől, a felszabadult helyre egy igen jó teljesítményű gyümölcscentrifuga került. Maga az elnevezés magyarul félrevezető, ugyanis elsődleges célom a centrifugával különböző zöldségek levének kinyerése volt. Fodros kel préselésével avattam fel, amivel rendkívül jól működött. A kapott lé tiszta, a visszamaradt aprólék száraz volt. Tisztítása már kissé körülményesebb, de az eredményért megéri. Második nekifutásként lilakáposztát centrifugáltam vele.

vegetáriánus savanykás alma cékla kéksajt kerti zsázsa balzsamecet
lilakáposzta krémleves almával, céklával és kéksajttal
A lilakáposztát krémlevesként terveztem elkészíteni. Sűrítőanyagként a centrifugálás után visszamaradt aprólékból használtam fel néhány evőkanálnyit, amit türelmesen kis lángon puhára főztem. Kanállal való kavarás helyett botmixerrel kavartam meg rendszeresen a levest, amivel szintén elősegítettem a puhulási folyamatot. Kicsit hasonlít is ez a módszer a termomixhez, ami egyszerre melegíti és aprítja a tartalmát. A végeredmény selymesen krémes lett.
lilakáposzta krémleves leves vegetáriánus savanykás alma cékla kéksajt kerti zsázsa balzsamecet
lilakáposzta krémleves almával, céklával és kéksajttal
Magát a levest a lilakáposzta klasszikus párosaival ízesítettem, azaz került bele savanykás alma, egy kevés lilahagyma, vörösbor és ecet. Ízlés szerint akár egy fahéjrudat vagy egyéb téli fűszereket is bele lehet tenni főzés közben. Köretként almakockákat, sült céklát és kéksajtot helyeztem a tányérra. A szedres balzsamecet pöttyök nem csak a dekoráció célját szolgálták, hanem egyenetlen eloszlásuk miatt a leves minden kanalát más és más ízűvé varázsolták, aminek köszönhetően a leves az utolsó kanálig élvezetes maradt. A kéksajt elhagyásával akár vegán levesként is tálalható. (recept)

Read this post in English on myBites.

8 megjegyzés:

chriesi írta...

Húha ez most teljesen levett a lábamról! Én is akarok gyümölcscentrifugát! :))

ehran írta...

Egy tanács a centrifugához: ha lehet, azonnal mosogasd el, mert különben tényleg nagyon nehéz rendesen kitisztítani, és gyorsan elkezd eltömődni. Leggyakrabban én is zöldségekhez használom, elsősorban céklához, répához (egy időben krumplihoz is, egészségügyi javallat alapján kellett a leve) - a Te ötleted nyomán pl. püré/krémleves ízének megfrissítéséhez is így nyerem a folyadékot. :)

Unknown írta...

Noémi: Köszi, örülök, hogy tetszik! Kicsit méretes maga a készülék, de szép zárt rendszerű, azaz a szikkadt törmeléket külön tartályba gyűjti és egyébként sem fröcsköl. Jól mutat a tv helyén ;)

ehran: Köszi! Nem csak gyümölcscentrifugánál, hanem szűrőnél is (pl. ha levest vagy pürét kenek át rajta) érdemes azonnal elmosogatni. Cékla és répalevet még lehet kapni boltban, de lilakáposztalevet valamilyen okból nem. Reformházakban és bioboltokban sem, pedig ott aztán kb. mindenféle zöldséglé kapható. Pedig antioxidánsokban gazdag, azaz nagyon egészséges lenne - s kémiaórán is jól lehetne alkalmazni ;)

robsteady írta...

Csak ne foglalna sok helyet a centrifuga. Parádés ötlet egyébként...

flatcat írta...

Hű, ez nagyon az én ízlésem szerint való! Nagyon tetszik! :)

Orsi írta...

Ezt a kombinációt eddig (dióval meghintve) csak salátaként ismertem és imádtam. Zseniális ötlet levesben is ötvözni az ízorgiát!

Unknown írta...

robsteady: Köszi! Végül is pincébe vagy kamrába el lehet pakolni, de a mikro helyén is megfér ;)

flatcat: Köszi, örülök, hogy tetszik! Igen izgalmas színű, eltér a megszokottól ;)

Orsi: Hm, erre nem is asszociáltam, de most, hogy így mondod, egy kevés diópraliné / diókrém is jól mutatna a tányéron kiegészítésképp ;) Köszi!

Admin írta...

Tasty soup.
tomato soup recipe in hindi, vegetable soup recipe in hindi