kedd, március 06, 2012

Hajdina mozzarellával, grépfrúttal és nyers karfiollal

A Foodpairing weblapjának új kezelőfelületén keresztül jó néhány párosítást összeállítottam az utóbbi időben, többségüknél viszont még a pontos arányokon és megvalósításon gondolkodom. Az alábbi gyorsan és egyszerűen elkészíthető recept alapját adó kombináció is a Foodpairing nyomán állt össze.

A hajdinát sokáig csak nagymamám pogácsáiról ismertem. Eredetileg lenmagot szeretett volna a pogácsára szórni és a boltban segítségül hívta az eladót, hogy felolvassa neki a csomagoláson feltüntetett apróbetűs szöveget. Mivel az összes magvas zacskó hátoldalán a lenmag szerepelt első helyen, így az eladó rábólintott a hajdinára, hogy az lenmag, majd végül így került a pogácsa tetejére. Ettől kezdve csak hajdinás pogácsaként ismertük és nagyon kedvelt volt, szinte minden ünnepélyes alkalomra készített nagymamám.

vegetáriánus hajdina bivalymozzarella mozzarella nyers karfiol szelet grépfrút grapefruit saláta
hajdina mozzarellával, grépfrúttal és nyers karfiollal
Hajdinát főzve viszont csak most próbáltam először és pusztán önmagában is nagyon tetszett, azaz a jövőben többet fogok vele kísérletezni. Erre a hajdinaágyra került néhány mozzarella kocka és grépfrút darabka. Végül hajszálvékonyra hántolt karfiollal és pár apró salátalevéllel megszórva tálaltam. A nyers karfiolszeletek nagyon jól harmonizáltak a hajdinával, melyet a grépfrút olykor megjelenő sava kellemesen egészített ki. Az enyhe ízeknek és a grépfrútnak köszönhetően frissítő hatású fogás, előételként tökéletesen megállja a helyét. (recept)

Read this post in English on myBites.

5 megjegyzés:

Anazar írta...

Éljen a grecska!!

Unknown írta...

:) A nyers karfiol a főtt hajdinával együtt tökéletes párost alkot - teljesen igaza van ebben Foodpairingnek. Akinek pedig a grépfrút túl merész, helyettesítheti paradicsommal ill. paradicsomvelővel is (bár valójában a paradicsom is ugyanúgy gyümölcs és hasonló funkciót tölt be).

Zsuzsanna írta...

Mi is szeretjük a hajdinát, ezt csak erősíti családunkban a lengyel kapcsolat, no meg a lisztérzékenység. A hajdina pedig szereti - tapasztalataim szerint - a barna gombás (erdei) mártást, a petrezselymes párolt sárgarépát, párolt céklát, savanyúkáposztát, a diót, aszaltszilvát. Egyszer meg kell kóstolni a füstön aszalt lengyel szilvát is.
Az az "ízkerék" nagyon érdekes lehet!

Unknown írta...

Azóta a hajdinalisztet is kipróbáltam - ha nem túl erőteljes hozzá a mártás, akkor rendkívül finom és nagyon jól kijön az íze. Köszi a tippeket, kipróbálom! Füstön aszalt szilvát még sose láttam vagy kóstoltam - tényleg kissé füstölt ízű?

Rosita Vargas írta...

maravillosa receta es un encanto,preciosas fotos,abrazos y abrazos.