kedd, március 20, 2012

Kacsamell lila és sárga répával, bazsalikomolajjal, szezámmaggal és vargányaporral

Lassan búcsút mond a tél és teret nyer a tavasz. Nem csak a természet ébredése miatt, hanem a főzés szempontjából is izgalmas időszak ez. Néhány hozzávalóból ugyanis egyaránt kapható a még téli tárolt és vele párhuzamosan a már friss tavaszi zsenge változat. Míg előbbi jóval több főzési időt követel, addig a tavaszi termés szinte pillanatok alatt megfő. Az alábbi fogásnál a még téli lila répát ötvöztem a az első tavaszi zsenge sárgarépával.

Noémitől nem csak sárga és csíkos céklát kaptam, hanem a csomagban lila répát is találtam. Ellentétben az errefelé "ősrépa" néven kapható lila répától, melynek a közepe élénk narancssárga, ezek a lila répák egy-két fehér folttól eltekintve belül is teljesen lila színűek voltak. A teljesen lila köretek vagy levesek készítése ezáltal leegyszerűsödik, hiszen nem kell különválasztani a lila és narancssárga részeket.

rózsaszín kacsamell lila répa sárga répa sárgarépa püré bazsalikom olaj bazsalikomolaj pörkölt szezámmag szárított vargánya por vargányapor sült kacsa mártás
kacsamell lila és sárga répával, bazsalikomolajjal, szezámmaggal és vargányaporral
Ebben a fogásban a répákból két eltérő pürét készítettem. Mivel a téli lila répa földesebb ízű, ezért gyömbérrel főztem puhára, míg a zsenge sárgarépát narancshéjjal ízesítettem. A rózsaszín kacsamellhez a sült szárnyából készítettem mártást, valamint pörkölt szezámmaggal szórtam meg. Kísérletképp szárított vargányát őröltem porrá mozsárban és ezzel fűszereztem 2-3 helyen a tányért. Mindenképp érdemes leszitálni, hogy így szárazon alkalmazva ne legyen fűrészporra emlékeztető állaga. Fűszerként ellenben kitűnően alkalmazható - nem csak zöldségeken, hanem akár tésztán vagy rizottóban is. (recept)

Read this post in English on myBites.

1 megjegyzés:

Patricius Winery írta...

Kedves Gasztroblogger!

Díjaznánk a főztödet! Íme egy igazán Neked való kihívás: áprilisban egy karton, azaz hat palack kiváló Patricius bort nyerhetsz, ha elkészíted és posztolod a blogodon a borhoz szerinted legjobban illő borfalatot!

Minden héten másik borhoz várunk recepteket, Te kiválasztod a bort, amihez főzöl majd, mi pedig térítésmentesen elküldjük azt Neked.

3 kritériumot kell teljesítened a borfalat elkészítésénél:
• ízvilágában legyen az adott borhoz illő
• legyen fingerfood jellegű (ne kelljen hozzá tányér és „komoly” evőeszköz)
• szezonális hozzávalókat is használj

Ha szeretnél résztvenni a versenyben, a következőket kell tenned:
• Írd meg MÁRCIUS 26-ig az info@patricius.hu e-mailcímre, hogy az alábbi borok közül melyikkel szeretnél főzni és ne felejtsd el megadni a postázási címedet! A boroknál adj meg preferencia sorrendet, mert boronként 10 palack a verseny rendelkezésre álló keret, így ha az általad megjelölt bor már elfogyott, akkor az általad sorban megjelölt következő bort küldjük helyette.

• Mi elküldjük Neked a bort március 31-ig.- sem a borért, sem a szállításért nem kell fizetned!

• Te készítsd el a borhoz illő borfalatot, amit fotóval és receptleírással posztolj a blogodon az adott bor versenyhetének utolsó napjáig, majd küldd el a recept linkjét a fenti e-mailcímre.

• Növeld a nyerési esélyeidet és posztold a recepted linkjét a Patricius Borház Facebook oldalán is és szavaztasd meg a barátaiddal, mert az adott héten a legtöbb lájkot kapott recept készítője is nyer majd egy palack bort, sőt a FB oldalon az adott heti szavazók között is kisorsolunk egyet!
Versenyhetek Borok
Április 2 – Április 8. Patricius Tokaji Furmint 2010 /száraz
Április 9 – Április 15. Patricius Tokaji Sárga Muskotály 2009/száraz

Április 16 – Április 22. Patricius Tokaji Késői szüretelésű Katinka/édes

Április 23 – Április 29. Patricius Tokaji 4 puttonyos aszú 2003/édes

Bízunk benne, hogy kellőképpen felcsigáztunk! Ha szeretnél részt venni a versenyben, látogass el a Fűszer és Lélek gasztroblogra a részletekért, a blogon áprilisban minden héten megtalálod majd az eredményeket és egy-egy inspirációs receptet az adott hétre!

Üdvözlettel: Fűszeres Eszter és a Patricius Borház