szerda, március 28, 2012

Karalábé brokkolival, földimogyoróval és fügével

Az alábbi étel hozzávalóinak kombinációját ugyan Foodpairing segítségével állítottam össze, legtöbbjük viszont már eleve ismert és bevált párosítás. A brokkolit pl. gyakran hántolt mandulával szokás megszórni. Mandulán túl ellenben más magvakkal, mint mogyoróval vagy földimogyoróval is nagyon jól működik. Maga a brokkoli szára karalábéra emlékeztet. Ennek a kapcsolatnak a fokozása érdekében került karalábé is az előételbe. Végül pedig a füge-brokkoli páros egy korábbi sikeres kísérletemből eredt.

vegán vegetáriánus brokkoli karalábé füge fügeecet fehérbor hagyma lekvár hagymalekvár pörkölt földimogyoró mogyoró
karalábé brokkolival, földimogyoróval és fügével
Magát a brokkolit három különböző állagban szerepeltettem a tányéron: kapor felett gőzölt rózsákként, nyers hajszálvékony szárakként és krémes püréként. A brokkolipüréhez repceolajat használtam, mert kissé vajra emlékeztető, de nem nyomja el a zöldség saját ízét túlságosan. Mellé a bevált dióolajos karalábépürét és ugyancsak kapor felett gőzölt karalábé félgömböket helyeztem. Pusztán a karalábé és brokkoli elemek játéka önmagában is rendkívül izgalmas volt, hiszen minden falat más és más pozíciót vett fel a brokkoli és karalábé közé elhelyezett képzeletbeli skálán. A hántolt mogyoró és a pörkölt földimogyoró-morzsa szintén különböző oldalakról világították meg a karalábét és a brokkolit. Enyhén fűszeres hozzávalóként hagymalekvárral, valamint savas frissítő és egyben kihangsúlyozó elemként meleg füge-vinaigrette-tel egészítettem ki az előételt. (recept)
vegán vegetáriánus brokkoli karalábé füge fügeecet fehérbor hagyma lekvár hagymalekvár pörkölt földimogyoró mogyoró
karalábé brokkolival, földimogyoróval és fügével
Read this post in English on myBites.

Nincsenek megjegyzések: