Az alábbi étel hozzávalóinak kombinációját ugyan Foodpairing segítségével állítottam össze, legtöbbjük viszont már eleve ismert és bevált párosítás. A brokkolit pl. gyakran hántolt mandulával szokás megszórni. Mandulán túl ellenben más magvakkal, mint mogyoróval vagy földimogyoróval is nagyon jól működik. Maga a brokkoli szára karalábéra emlékeztet. Ennek a kapcsolatnak a fokozása érdekében került karalábé is az előételbe. Végül pedig a füge-brokkoli páros egy korábbi sikeres kísérletemből eredt.
Magát a brokkolit három különböző állagban szerepeltettem a tányéron: kapor felett gőzölt rózsákként, nyers hajszálvékony szárakként és krémes püréként. A brokkolipüréhez repceolajat használtam, mert kissé vajra emlékeztető, de nem nyomja el a zöldség saját ízét túlságosan. Mellé a bevált dióolajos karalábépürét és ugyancsak kapor felett gőzölt karalábé félgömböket helyeztem. Pusztán a karalábé és brokkoli elemek játéka önmagában is rendkívül izgalmas volt, hiszen minden falat más és más pozíciót vett fel a brokkoli és karalábé közé elhelyezett képzeletbeli skálán. A hántolt mogyoró és a pörkölt földimogyoró-morzsa szintén különböző oldalakról világították meg a karalábét és a brokkolit. Enyhén fűszeres hozzávalóként hagymalekvárral, valamint savas frissítő és egyben kihangsúlyozó elemként meleg füge-vinaigrette-tel egészítettem ki az előételt. (
recept)
Read this post in English on
myBites.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése