péntek, március 23, 2012

Karórépa kesudióval, almával és retekkel

Sokan a kesudiót csak nassolnivalóként ismerik sózott, minimálisan pörkölt formában. Sózatlan nyers alakjában rendkívül sokféleképpen alkalmazható hozzávalóként is különböző ételekben. Főzve köretként is szerepelhet a tányéron, ahol nagyon jó kiegészítője pl. a csicsókának. A főzés során megpuhult kesudiót akár pürésíteni is lehet, melyet önmagában vagy különböző intenzív zöldséglevekkel ízesítve szintén köretként lehet alkalmazni. Nyersen a többi magvakhoz képest viszonylag puha állagú a kesudió, pörkölés során viszont rendkívül ropogóssá és ízét tekintve is gazdagabbá válik. Ugyan a legtöbb recept serpenyős pirítást javasol, véleményem szerint sokkal jobb eredmény érhető el, ha a kesudiót sütőben pörköljük. Így ugyanis nem csak foltokban, hanem teljes mértékben átpörkölődik a kesudió. Ilyen formájában krémek, desszertek és előételek kiegészítője is lehet, mint pl. az alábbi üdvözlőfalatnál is.

vegán vegetáriánus karórépa kesudió savanykás alma hónapos retek reteklevél előétel amuse gueule amuse bouches üdvözlőfalat
karórépa kesudióval, almával és retekkel
Akárcsak az előző receptemnél, amelynél téli lila és tavaszi sárga répát ötvöztem, ennél az előételnél is téli és tavaszi hozzávalókat párosítottam. A tárolt téli almából hosszú vékony csíkokat vágtam, melyet a szintén téli karórépából készült pürével töltöttem meg. Ugyan a karórépához mindig szoktam egy kevés ecetet tenni, ezúttal elhagytam, mivel a savanykás alma vette át a sav szerepét. Ropogós elemként erősen megpörkölt kesudióval szórtam meg. A frissességért apró retekcikkekkel és szép leveleivel egészítettem ki ezt az egyszerű fogást. (recept)

Read this post in English on myBites.

Nincsenek megjegyzések: