péntek, március 02, 2012

Sült licsi feketegyökérrel és vérnarancsmártással

Hogyan írnánk körül és foglalnánk szavakba a friss licsi állagát? Talán némely szőlőfajtához lehetne kissé hasonlítani, bár ebben valószínűleg az édes íze is befolyásol. Pusztán az állagát tekintve feszes húsosságával szerintem nagyon közel áll a garnélához vagy kagylókhoz. Ebből kiindulva volt egy olyan ötletem, hogy az egyik két évvel ezelőtti fogásom főszereplőjét, a garnélát lecserélhetném sült licsire.

vegán vegetariánus feketegyökér télispárga püré vérnarancs mártás szójaszósz sült licsi
sült licsi feketegyökérrel és vérnarancsmártással
A köret és a mártás elkészítésén is változtattam egy keveset. Egyrészt a feketegyökér püréből elhagytam a tejet és a vajat, hogy vegán előételt kapjak. Másrészt a feketegyökeret főzés helyett alufóliába csomagolva a sütőben puhítottam meg, mivel így sokkal erőteljesebb az íze és sütve könnyebb tisztítani is. A vérnarancs mártásból a két évvel ezelőtti recepttel szemben elhagytam a muscovado cukrot és szándékosan savanyúbbnak hagytam, hogy egyensúlyozza a licsit - hisz bár a garnéla is édes ízű, a licsi még egy fokkal édesebb. A licsit hámozás és kimagozás után pár másodperc alatt pirítottam meg minden oldalról egy nagyon forró serpenyőben. Sütve is megtartotta a garnéla ill. kagylóhoz hasonló állagát. Kicsivel éretlenebb és kevésbé édes példányokkal számtalan további új lehetőség adódhat a licsi elő- és főételekben való felhasználására. (recept)

Ha esetleg valakinek lenne ötlete vagy tapasztalata abban, hogy nyers licsiről hogyan állapítható meg, mennyire érett, kérem ossza meg a bejegyzés alatt megjegyzésként. Köszönöm.

Read this post in English on myBites.

4 megjegyzés:

chriesi írta...

Nagyon klassz! Tetszik a vérnarancs és a szójaszósz együtt. Hmm, ami a licsit illeti fogalmam sincs, viszont a licsiszezon elején ázsiai boltokban elő szokott fordulni zöld licsi, bár, hogy milyen azt nem tudom. Csak hallottam egy ismerős ázsiai pártól, hogy a legjobb, ami fellelhető. Bár meglehet, hogy valami más gyümölcsről volt szó, csak a "gyengébbek" (európai nagyorrúak...) kedvéért licsizték le. ;)

ehran írta...

Hát, licsi témában passzolok. Feketegyökérnél az elősütés jó ötlet, kipróbálom majd, illetve a tejhez én sem ragaszkodom püréknél, mostanában inkább alaplevet használok, de azért a vajat tuti nem spórolom majd ki belőle, a vegán mozgalom hidegen hagy. :))
Viszont ha már muscovado: van valami ötlet arra, hogy lehet megakadályozni, hogy 1-2 héten belül betonkemény tömbbé álljon össze, amiből kalapáccsal kell letörni darabokat? Mert hiába csomagolgatom be gondosan, csak ez lesz az eredmény.

Unknown írta...

Noémi: Egy nagyon kevés sötét, azaz édeskésebb szójaszósz nagyon jól ment a vérnarancshoz. Ez sem volt most annyira nagyon véres, de legalább elegendően piros ;)
Köszi az információt! Figyelek majd erre a zöld példányra. Már csak azért is lehet, hogy éretlen licsi volt, mivel pl. éretlen mangót vagy papayat is fogyasztanak ugye Ázsiában.

ehran: Vaj helyett hidegen sajtolt repceolaj is kitűnő, de más olajok ill. zsiradékok is jól használhatóak (pl. kókuszolaj, olívaolaj, mákolaj). Kakaóvajjal is kísérletezgetek, de annak csak az illata igazán jó, pürékben eddig nem hengerelt le.
Muscovado cukrot én egy gumiperemes csatos üvegben tartom, így mondjuk nem 1-2 hét, hanem 1-2 hónap kell neki, míg be nem kövesedik. Egyébként nem tudok rá jó tippet. Mozsár ;)

ehran írta...

Köszi, mozsarazgatom én is. :)