szerda, április 18, 2012

Borjúmáj gyömbéres hagymalekvárral, rebarbarával, ropogós zsályával és polentával

Mostanra teljesen ellepték a piacokat a zsenge helyi tavaszi zöldségek, mint pl. spárga, retek, sárgarépa vagy a rebarbara. Utóbbit gyakran gyümölcsnek sorolják be, pedig valójában csak egy növény igen savanyú szára. Erőteljesen savanyú ízénél fogva gyakran cukorral vagy más szirupokkal édesítve szokták elkészíteni. Sós változatban viszont viszonylag ritkán lehet a rebarbarával találkozni, pedig tavaszi, kora-nyári ételekben tökéletesen helyettesítheti az eceteket és kiválóan be tudja tölteni egy könnyítő, frissítő savas elem szerepét. Az alábbi fogásban is frissítő savas hozzávalóként szerepelt a tányéron.

borjú máj belsőség borjúmáj gyömbér hagyma lekvár hagymalekvár rebarbara sült zsálya levél polenta kukoricadara puliszka
borjúmáj gyömbéres hagymalekvárral, rebarbarával, ropogós zsályával és polentával
Sült májat olykor borral vagy akár (balzsam-)ecettel párosítva találhatunk meg étlapokon és receptkönyvekben. Itt most ecet helyett rebarbarát használtam, melyet a megsütött máj serpenyőjében lengettem meg néhány másodpercig, majd a krémes polentán tálaltam. További elemként hagymalekvárt készítettem, mely szintén tökéletes kiegészítője a sült májnak. Ezúttal gyömbérrel tettem enyhén fűszeressé. Maga a gyömbér utólag is belekavarható a megmelegített hagymalekvárba, de a lekvár készítésekor is együtt főzhető a hagymával. További ízesítőként, díszként és egyben ropogós elemként olajban kisütött zsályalevelekkel szórtam meg a tányért. Összességében egy klasszikus főétel kerekedett ki végeredményként, amely a rebarbarának köszönhetően kis csavarban és tavaszi frissességben részesült. (recept)
borjú máj belsőség borjúmáj gyömbér hagyma lekvár hagymalekvár rebarbara sült zsálya levél polenta kukoricadara puliszka
borjúmáj gyömbéres hagymalekvárral, rebarbarával, ropogós zsályával és polentával
Read this post in English on myBites.

6 megjegyzés:

chriesi írta...

Ez pont az én fogamra való! :)

Vera írta...

na ezt én is kipróbálnám..

Unknown írta...

Noémi: Köszi, örülök, hogy tetszik! A rebarbara kimondottan jó a májhoz. A hagymalekvárról nem is beszélve. Gyömbéresen pedig imádom, pont jó kis pikáns ízt ad neki.

Vera: :) Hm, tán az előző receptjeimet / ételeimet nem? ;)

ehran írta...

Hú, ez nagyon jó, ment a megjelöltek közé. :)
(Ráadásul épp májhoz kerestem receptet hétvégére.)

Unknown írta...

Köszi ehran, örülök, hogy tetszik! Eléggé klasszikus kombináció, mindössze a rebarbara és a gyömbér új benne - viszont nagyon jól is működnek. Gyorsan el is készíthető, mindössze a hagymalekvárhoz kell idő - de megéri ;)

martinelli írta...

Ebből én is ennék.