Hajdinás-zelleres derelye kecskesajttal, gesztenyemézzel, gránátalmával és narancsos vajjal
A hajdina nem csak önmagában főzve köretként vagy pogácsák tetejére szórva megsütve alkalmazható. Finom lisztté őrölve kitűnő zamatos tészta is készíthető belőle. Mindössze arra érdemes ügyelni, hogy a hajdina íze erősebb fűszerek vagy intenzívebb hozzávalók által könnyen a háttérbe szorulhat. Ha tehát a hajdina ízét szeretnénk kihangsúlyozni, akkor mindenképp enyhébb hozzávalókban érdemes gondolkodni. Az alábbi könnyed előételben a hajdinalisztből készült tésztát egy lágy zellerkrémmel töltöttem meg, melyek tökéletesen hagyták érvényesülni, sőt ki is emelték a hajdina ízét.
![]() |
hajdinás-zelleres derelye kecskesajttal, gesztenyemézzel, gránátalmával és narancsos vajjal |
Tálaláskor a derelyék (ravioli) köré friss kecskesajtot csipegettem, melyet gránátalmával szórtam valamint narancshéjjal enyhén ízesített vajjal és gesztenyemézzel locsoltam meg. Ropogós elemként nagymamám hajdinás pogácsájára emlékezve sütőben ropogósra sütöttem néhány szem hajdinát és ebből is szórtam pár csipetnyit a tányérra. Az egyes komponensek rendkívül szépen álltak össze a tányéron. Mivel minden villára kissé más arányban kerültek fel a hozzávalók, ezért mindegyik falat kissé más ízű volt, s így az utolsó falatig is izgalmas maradt ez a könnyed előétel. Nagyobb mennyiségben akár szép kerek vegetáriánus főételként is tálalható. (recept)
Read this post in English on myBites.
3 megjegyzés:
Igazán pikáns!
aztaa, ez aztán az ízkavalkád!
Mindennek megvan a saját szerepe a tányéron és nagyon szép ízharmóniát alkotnak együtt ;) Pár hónap és ismét lesz friss gránátalma!
Megjegyzés küldése