szerda, április 04, 2012

Húsvéti nyúl-osztás

Épp egy éve keresett meg Bori, hogy a blogomon közzétett receptekből szeretne főzni az egyik héten a Kétker-Étkem menüjére. A Kétker-Étkem egy környezetbarát ételfutár szolgálat, melynél Bori minden nap frissen és igen változatosan főz négy különböző főételt (köztük mindig legalább egy vega ételt is) valamint egy desszertet. A finom falatok kiszállítása felesleges hulladék elkerülése végett visszaváltható dobozokban történik, valamint kizárólag kerékpáros futárok viszik házhoz.

kakukkfű (fotó: Nádor Liza)
Borival a tavaly tavaszi "kísérleti konyha hét" után is tartottam a kapcsolatot. Mivel igen jól ismeri a budapesti kerékpárosokat, így lettem figyelmes a Kétker-Étkemen keresztül a Budapest Bike Maffiára. A BBM egy civil szerveződés, melynek célja a hajléktalan, idős, illetve azon rászoruló emberek segítése, akiknek az alapvető élelmiszerek, valamint egyéb, az élethez nélkülözhetetlen dolgok beszerzése és megvétele is gondot okoz. Mindenféle felajánlásnak nagyon örülnek, mint pl. ruháknak, játékoknak vagy élelmiszereknek. Ezeket rendszerint kerékpárral viszik ki és osztják szét.
főzés közben (fotó: Nádor Liza)
Tavaly közös nyulas receptversenyt hirdetett a Dining Guide és a Tetrabbit Kft., melyen az összesített első helyért oklevelet vehettem át idén januárban a Dining Guide Év Étterme Gáláján. A kitüntetéshez az oklevélen és a gálán való részvételen túl 10kg szabadon választható nyúlhúst is nyertem. A nyúlhús felhasználásával kapcsolatosan olyan ötletem támadt, hogy a Kétker-Étkem és a BBM segítségével felajánlom rászorulók számára húsvéti menüként. Mindketten nagyon örültek a felajánlásomnak, így megindítottuk a főzés és a kiosztás megszervezését. A BBM április 4-re, vagyis ma estére szervezte meg a nyulas húsvéti menü kiosztását, a Táblás Átmeneti Szállóba juttatják el.
medvehagymás dödölle (fotó: Nádor Liza)
nyúlcombok locsolgatása (fotó: Nádor Liza)
Azon töprengve, hogy nagy mennyiségben mit lehet egyszerűen, de egyben finoman is elkészíteni, 10kg nyúlcombként kértem a nyereményemet. Borival fehérboros zöld fűszeres sült nyúlcombban egyeztünk meg, melyhez medvehagymás dödöllét és zöld fűszerek felett párolt tavaszi zöldségeket terveztünk. Mivel vasárnap vissza kellett utaznom - azaz a mai főzésen nem tudok részt venni -, ezért múlt pénteken tartottunk egy nagyon jó hangulatú próbafőzést a Kétker-Étkem konyháján. A próbafőzésre külön vittem egy nyulat, melyből 4 főre készítettük el a megtervezett ételt. Főzés közben Lizának és Petinek köszönhetően jó néhány fénykép is készült, ezek közül látható néhány a bejegyzésben is. A tavaszi nyulas fogás receptje a Dining Guide oldalán olvasható: Fehérboros nyúlcomb medvehagymás dödöllével és tavaszi zöldségekkel.
fehérboros sült nyúlcomb medvehagymás dödöllével és párolt tavaszi zöldségekkel (fotó: Nádor Liza)
Nagyon szépen köszönöm a nyereményt a Dining Guide-nak és a Tetrabbit Kft.-nek. Köszönöm szépen a BBM-nek a segítséget a meleg étel rászorulóknak való eljuttatásában valamint a kiosztás megszervezésében. Legnagyobb köszönetem a Kétker-Étkemé és Borié, hogy habozás nélkül lelkesen csatlakozott a jótékonysági akcióhoz, igénybe vehettük a konyháját és felvállalta a nyúlcombok mai elkészítését. Remélem, mindenkinek nagyon kellemes húsvéti ünnepei lesznek!

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Grat! ez szép és gáláns! Ági

andrea írta...

Hű,
ez nagyon rendes tőled!
Jól kifundáltad. :)
Gratulálok én is.

Unknown írta...

Köszi Ági és Andi! Minden jól sikerült szerda este Borinak és a Bike Maffiának köszönhetően. A BBM dokumentálta is, pár fotót itt találtok: a nyúlon túl.