szerda, május 16, 2012

Áfonyás saláta sült kecskesajttal

Két évvel ezelőtt különböző gyümölcsös karamellekkel kísérleteztem salátán tálalt langyos kecskesajthoz. Az eper és a meggy is egyaránt az enyhe savanykásságának köszönhetően működött igazán jól a kecskesajttal. Tavaly a Magyar Konyhában almával és rebarbarával is próbát tettem, mely szintén a rebarbara savanykásságának köszönhetően kerekítette le a párosítást. Ennél a receptnél a kecskesajtot nem csak meglangyosítottam, hanem az oldalára ropogós kérget is sütöttem, ami további izgalmas ízt és állagot eredményezett a tányéron. Most az édesköménygumó és áfonya kombináció kikísérletezése során megmaradt áfonyát igyekeztem felhasználni hasonló kecskesajtos saláta formájában.

saláta áfonya ecet mézes áfonyaecet vinaigrette öntet sült kecskesajt
áfonyás saláta sült kecskesajttal
Áfonyából is szívesen készítettem volna karamellt vagy mártást kecskesajthoz, viszont az áfonyával az volt eddig a gondom, hogy még nyomokban is alig érezhető ki belőle a sav, azaz egyszerűen csak édes. A nemrég felfedezett áfonyaecetnek köszönhetően megoldást találtam erre a problémára. A tisztán áfonyából készült ecet a kellemes savasságának köszönhetően sokkal szebben és kerekebben kiemeli az áfonya ízét. A könnyed salátához áfonyaecettel és egy kevés mézzel készítettem vinaigrette-t, valamint áfonyával megszórva tálaltam a sült kecskesajtot. (recept)

Nincsenek megjegyzések: