péntek, május 18, 2012

Pisztráng retek-cannellonival, marinált uborkával és újhagymával

Az alapötlet ennél a frissítő nyári receptnél a szezonális helyi alapanyagok (mint pl. retek, újhagyma, uborka, pisztráng) ázsiai ízekkel való ötvözése volt. Ehhez különböző "ázsiainak ismert" hozzávalót használtam fel a tányéron szereplő egyes elemek mindegyikében.

Az alapot a tányér alján a mirinben (rizsbor) és rizsecetben édes-savanyúan marinált uborkacsíkok képezik. Vákuumgéppel még szebben és gyorsabban az uborkába lehetett volna nyomatni a marinádot, de vákuumozóm híján maradt a hagyományos lében áztatásos módszer. A marinált uborkák mellé az egyik kedvenc üdvözlőfalat-elemem került, azaz jégcsapretekből készítettem cannellonit, melyeket tormás almával töltöttem meg. Igazán ázsiai ugyan wasabival lett volna, de a helyi torma is szépen betöltötte a frissítő elem szerepét.

sült hal pisztráng filé retek cannelloni savanykás alma torma rizsecet mirin marinált uborka újhagyma gyömbér thai citromfű majonéz
pisztráng retek-cannellonival, marinált uborkával és újhagymával
Az újhagymát finom apróra vágtam és egy kevés friss gyömbérrel, valamint szója- és halszósszal ízesítettem. Frissítés céljából az uborka magjait kockákra vágtam és az újhagymával elkavartam. További elemként thai citromfüves majonézt készítettem, melyhez először apróra vágott thai citromfűvel ízesítettem olajat, majd ebből az olajból készítettem emulziót tojássárgájával együtt. A thai citromfüves olajat a pisztráng sütéséhez is felhasználtam, aminek köszönhetően a hal is enyhe ázsiai aromával került a tányérra. Összességében a halat leszámítva csupa nyers elemekből áll ez az elő- vagy főétel, aminek köszönhetően ideális frissítő és könnyed fogás melegebb napokra. (recept)
sült hal pisztráng filé retek cannelloni savanykás alma torma rizsecet mirin marinált uborka újhagyma gyömbér thai citromfű majonéz
pisztráng retek-cannellonival, marinált uborkával és újhagymával

2 megjegyzés:

chriesi írta...

Erre mást nem lehet mondani, csak annyit, hogy zseniális, gyönyörűen meg van komponálva!

Unknown írta...

Köszi szépen, Noémi! Különösen az uborkamag hasznosítása tetszett - nagyon jó frissítő üdítő hatású, textúrát ad és mivel kissé szivacsszerűen viselkedik egyben szépen bele is simul a környező elemek ízvilágába.