péntek, június 22, 2012

Kovászos retek leves füstölt angolnával

A legelső tejsavas erjesztéses próbálkozásomhoz jégcsapretket használtam. Ez pusztán abból az elgondolásból alakult így, hogy a jégcsapretek aprítás és sózás közben is rengeteg levet szokott ereszteni. Így ennél a zöldségnél éreztem a legbiztosabbnak azt, hogy elegendő levet kapok, azaz a kinyert lé mindenképp el fogja lepni a zöldséget. Maga a savanyodás nálam szobahőmérsékleten kb. 3-5 nap alatt ment végbe, habár ez só- és hőmérsékletfüggő is, illetve tetszés és ízlés szerint tovább is lehet erjeszteni a retket.

Az eredmény rendkívül tetszett, ugyanis nem csak kellemesen savas volt, hanem sokkal könnyebben emészthetővé is tette a retket. Retek fogyasztásakor valamint emésztésekor ugyanis jellemzően kevésbé kellemes illatú gázok szoktak keletkezni, melyek olykor böfögésre késztetik az embert. Ezek a bizonyos gázok pusztán enyhe sózással és pár perces pihentetéssel is mérsékelhetőek, de leginkább tejsavas erjesztés során távolíthatóak el a retekből. Ennek köszönhetően ugyan az erjesztés alatt érdemes kicsit jobban szellőztetni a helyiséget, ahol a retket savanyítjuk, cserébe viszont az eredmény sokkal könnyedebben lesz emészthető.

kovászos retek erjesztés fermentálás jégcsapretek leves nyár füstölt angolna kapor kaporolaj friss torma
kovászos retek leves füstölt angolnával
Önmagában is nagyon finom nassolnivaló a tejsavasan savanyított retek. A meleg hőmérsékletekre való tekintettel, valamint a rengeteg kovászos lének köszönhetően egy üdítő nyári levesben gondolkodtam. Füstölt angolnával együtt tálaltam, amely zsírosságát kitűnően egyensúlyozta a savanykás és a tormának köszönhetően enyhén pikáns hideg retekleves. További elemekként uborkakockákat szórtam és kaporolajat cseppentettem a tányérra, melyek szintén fokozták a friss összhatást. Kánikulában ideális hűsítő leves. (recept)
savanyú (tejsavas erjesztésű) retek
savanyú (tejsavas erjesztésű) retek

2 megjegyzés:

chriesi írta...

Ez valami fantasztikus ötlet! Gyönyörű fogást alkottál már megint! ;)

Unknown írta...

Köszi szépen, Noémi! A savanykás ízének, valamint a kevés tormának köszönhetően ideális nyári fogás. Persze pár nappal korábban hozzá kell kezdeni, hogy megsavanyodhasson a retek.