péntek, július 27, 2012

Filmajánló: El Bulli - Cooking in Progress

Mi a titka a zseniális új ötleteknek? Hogyan lehet évről évre megújulni, évente 200 teljesen új ételt megalkotni - méghozzá úgy, hogy semmi ne ismétlődjön az előző évi menüből? Ezekre a kérdésekre igyekezett választ adni Gereon Wetzel filmprojektje, amely a világ egykori legjobb éttermét, a rosesi elBullit mutatja be - s közben fényt derít a rendkívül innovatív és korszakalkotó étterem mögötti kreatív folyamatokra.

A film tavaly szeptember óta Európában és a tengerentúlon is több héten keresztül látható volt a mozikban. Én is még tavaly ősszel néztem meg egy helyi moziban, s már akkor is lenyűgözött. Magyarországon eddig tudtommal sajnos nem vetítették. Idén tavasszal viszont megjelent DVD-n, azaz most már otthoni gasztronómiai érdeklődők is betekinthetnek az egykori elBulli étterem titkai mögé.

2008 októberétől egészen 2009 októberéig, azaz 1 teljes éven keresztül kísérték útján kamerával az elBulli éttermet. A film az étterem mindennapjait mutatja be különböző fázisokban. A kezdő jelenet a 2008-as szezon zárását szemlélteti, ahol az utolsó vacsora felszolgálása és az utolsó vendégek eltávozása után alaposan összepakolnak és becsomagolnak mindent, majd a konyha egy részét Barcelonába költöztetik. Itt található ugyanis az elBulli Atélier-je, azaz a kísérleti konyha. Az elBulli étterem minden évben csak kb. fél évig tartott nyitva. Az év másik felében új technikákat és ötleteket fejlesztettek ki, amelyből a következő idény receptjeit állították össze.
kép forrása: elbullimovie.com
A filmben több későbbi fogás egyes elemének kikísérletezését követhetjük nyomon, amelyek között természetesen számtalan kudarcnak is szemtanúi lehetünk. Elvégre új dolgok felfedezése, valóban kreatív ötletek kikísérletezése mindig egy hosszabb folyamatot foglal magába, mely során több sikertelen vagy kevésbé sikeres megvalósítás útján jutunk el az igazán kiforrott megoldáshoz.

Magam is azt hittem, s gondolom, rajtam kívül is többen azt gondolják, hogy az Atélier-ben a következő idény receptjeit, egyes fogásait dolgozták ki. A filmben viszont fény derül arra, hogy a Barcelonában töltött teljes fél év során mindössze egyes új elemeket dolgoztak ki: azaz új technikákat, állagokat, elkészítési módszereket. Mindezeket alaposan dokumentálták, majd a fél év végén rangsorolták aszerint, hogy mennyire frappáns ötletek. A következő idény közel 200 új fogása csak később Rosesben, az elBulli étteremben állt össze a kikísérletezett új elemekből és ötletekből.

A filmben júniusban ismét összecsomagolnak, majd visszaköltöznek Rosesbe. Itt találkozunk először az új konyhai csapattal is, amely rengeteg nemzetközi szakácsból áll. Nyomon követhetjük a betanítási folyamatokat valamint az egyes új fogások születését, majd végül az új menü összeállását, amely kb. csak júliusra készül el. Mindaddig még a tavalyi fogásokból áll a menü, ill. 1-1 új fogást mindig csak kettő 2 fős asztalnál próbálnak ki, majd a visszajelzések alapján finomítanak rajta. Amikor összeáll az új menü, Ferran Adriá egyszer a konyhában ülve végigeszi az összes fogást, majd hozzáfűzéseket tesz, hogy hol és min kellene még kicsit csiszolni és faragni.

Az elBulli nyitva tartása során, azaz a 6 hónap alatt, folyamatosan tovább alakulnak és fejlődnek az egyes fogások. Végső formáját némelyik fogás soha nem éri el. Magukat az idény során kifejlesztett új technikákat és recepteket minden évben vagy kétévente ki szokta adni az elBulli. Ehhez a fényképek a filmben októberben készülrek. Ezzel a jelenettel zárul is a film, mely során fényképeken keresztül "végigkóstolhatjuk" a menüt és rábukkanhatunk 1-1 elemre, melynek kikísérletezésének a film során szemtanúi lehettünk.

A film rendkívül inspiráló és igazán egyedi betekintést nyújt az elBulli kreatív folyamataiba, mely során minden évben sikerült teljes mértékben megújulniuk. Épp ma egy éve szolgálták fel az utolsó vacsorát az elBulliban, amely valójában nem zárt be, hanem átalakuláson megy át. A 2014-es nyitásig a könyvek mellett ez a dokumentáció is segít áthidalni az időt.

3 megjegyzés:

Orsi írta...

Tavasszal ment a film az egyik aalborgi moziban, de sajnos elmulasztottam. Most Budapesten kerestem pár helyen a dvd-t, de nem kaptam. Lehet, hogy csak az Amazonon tudok hozzájutni. :(

Unknown írta...

Lassan, de biztosan észak felé veszem az irányt, szóval majd ha közelebb kerültem hozzád, akkor szívesen kölcsön adom ;)

Orsi írta...

Köszi! Mikor jössz?