kedd, július 10, 2012

Pimm's desszert

A Pimm's & Lemonade talán az egyik legismertebb és legkedveltebb koktél a brit szigeteken. Alapját a Pimm's No. 1 névre keresztelt likőr képezi, melynek máig titokban őrzött receptjét 1823-ban James Pimm kísérletezett ki és eleinte emésztést segítő gyógyszerként árulta. A legnépszerűbb ginnel készülő No. 1 mellett gyártanak még No. 3 és No. 6 Pimm's-eket is, melyek brandyn vagy vodkán alapulnak. Pimm's & Lemonade formájában szinte minden angol pubban kapható. Ízlés szerint limonádéval vagy gyömbérlével is felönthető. Nyáron tökéletes hűsítő koktél, mely frissességét részben alapanyagainak is köszönheti mint pl. uborka, menta, eper, citrom, lime és narancs. A Pimm's & Lemonade hozzávalóiból kiindulva azon töprengtem, hogy tányérdesszertként hogyan és milyen formában tudnám megvalósítani. Végül az alábbi színpompás és rendkívül frissítő, üdítő nyári desszert kerekedett ki.

Pimm's lemonade Pimm's no. 1 desszert eper földieper szamóca sorbet fagylalt fagyi gyümölcssaláta menta almamenta uborka kígyóuborka citrom narancs tuile ropogós chips uborka cannelloni mentás tejszínhab
Pimm's desszert
Koktélok desszertekké alakítása nem is oly ritka jelenség a gasztronómiában. Az Onyxban tavaly pl. egy rendkívül üdítő pina colada desszertet kóstoltam. Egyik örök kedvencem az - időközben sajnos elköltözött - Gastronomique-ben kóstolt "mojito", mely tökéletes játéka a különböző hőmérsékleteknek és állagoknak. Miután utánajártam, hogy hogyan is készül, itthon is megvalósítottam átszerkesztett mojito címén, ill. ennek nyomán készítettem egy átszerkesztett forralt bor desszertet is. Sós változatban a kedvenc koktélomat, a Bloody Maryt is átalakítottam egy izgalmas előétellé. Különböző koktélok összetevői tehát igen inspirálóak lehetnek 1-1 új étel, gyakran desszert kifejlesztésében.
Pimm's lemonade Pimm's no. 1 desszert eper földieper szamóca sorbet fagylalt fagyi gyümölcssaláta menta almamenta uborka kígyóuborka citrom narancs tuile ropogós chips uborka cannelloni mentás tejszínhab
Pimm's desszert
A Pimm's & Lemonade tányérdesszertté való átalakításánál a gyömbérrel felöntött változat útján indultam el, mivel a gyömbér még egy halvány pikáns, friss és egyben izgalmas ízt is ad a desszertnek. A tányér alapját finom apró kockákra vágott eper, narancs, citrom és uborkavelő képezi. Utóbbi nagyon szépen magába szívja környező ízeket és kellemes üdítő hatású, valamint további textúrával gazdagította a tányért. Az uborka kézenfekvő ideális párosítása a mentának, ezért a "gyümölcssaláta" mellé mentaszirupon áthúzott és (alma-)mentás tejszínhabbal megtöltött uborka-cannellonit helyeztem. További elemként 1-1 fél epret tettem a gyümölcsökre és mentalevéllel díszítettem. Végül egy Pimm's-szel enyhén ízesített gyönyörűen piros epersorbet-t helyeztem a tányér közepére és gyömbéres Pimm's sziruppal locsoltam meg helyenként a tányért. A végső díszek szerepét egy épp virágzó almamenta szár, melynek virágjait akár a desszertre is lehet szórni, valamint egy narancshéjból és narancsléből készült ropogós tuile töltötte be. Azt hiszem, ez az eddigi legtökéletesebb desszertem, színvonalas éttermekben is gond nélkül megállná a helyét. (recept)

Read this post in English on myBites.

7 megjegyzés:

chriesi írta...

Hihetetlenül izgalmas és gyönyörű!

Reni írta...

Csodás!!!! Gyönyörködteti a szemet és gondolom ugyanígy az ízlelőbimbókat is :)

dizájnmenza írta...

Nagyon tetszik, hogy ennyire logikusan végigviszed az egész koncepciót! És hát rég láttam ennyire szép kompozíciót! Szép és különleges!

ehran írta...

Ez igen, szépen átgondolt, ötletes és gyönyörű desszert. A narancsos tuile-ért külön kösz!

Unknown írta...

Köszi szépen Noémi, Reni, Dizájnmenza és ehran! Tökéletesen nyárias és abszolút visszaadja a Pimm's-es koktél hatását.

nemvagyokrobot írta...

benne vagy-e a tévében :) on3-südwild, épp most megy, bár úgy látom, csak ismétlés..

mindenesetre gratula

Unknown írta...

Igen, jól látod ;) Itt forgattak Erlangenben, múlt szerdán élő adás volt. Két helyi gasztrobloggerrel együtt válaszoltunk pár kérdésre - nem túl kiadósan. Aztán meg ugye kicsit faragnunk kellett pár zöldségből valami "ételpornót" ;) Online is megnézheted ill. letöltheted: on3 Südwild Erlangenből, 2012. július 7.